Lounais-Häme Tammela

Naapuriapu on vain napin päässä – Tammela tahtoo yhdistää sosiaalisella medialla palvelut ja avuntarvitsijat

Tammela kokeilee ihmisten tuomista yhteen nettipalvelun voimin.
Nappi Naapurin käyttö netissä on helppoa ja vaivatonta. Toistaiseksi eniten palveluja siellä on tarjolla isommissa kaupungeissa – siksi Tammelan ja Forssan alueelle kaivataan lisää yhteisöllisiä auttajia. Kuva: Kuvakaappaus
Nappi Naapurin käyttö netissä on helppoa ja vaivatonta. Toistaiseksi eniten palveluja siellä on tarjolla isommissa kaupungeissa – siksi Tammelan ja Forssan alueelle kaivataan lisää yhteisöllisiä auttajia. Kuva: Kuvakaappaus

Yksin ei aina pärjää, vaikka kuinka yrittäisi. Siksi Tammelan kylissä kokeillaan perinteisen naapuriavun saamisen ja tarjoamisen ratkaisuksi Nappi Naapuri -palvelua, naapurustojen sosiaalista mediaa.

Laurea-ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteinen Kyliltä kasvukäytävälle -hanke käynnistyi viime syksynä Tammelan Portaan kylän kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää ihmislähtöisiä, teknologiaa hyödyntäviä liikkumisen ja kuljetuksen palveluita haja-asutusalueille.

Juuri sellaisille kuin hankkeeseen valittu Tammela, joka tunnetaan aktiivisesta toiminnastaan, matkailustaan ja tarpeesta monipuoliseen liikkumiseen. Toiminta ja tarve erilaisille palveluille lisääntyy seudulla aina kesäisin, kun alueelle saapuu huomattava määrä kesäasukkaita.

Alkusysäyksenä ammattikorkeakoulut järjestivät Portaan kylätalolla kolme ideointityöpajaa, joissa kartoitettiin asukkaiden tarpeita palveluihin. Ilkka Tuovinen on Tammelan kylät ry:n puolesta asiassa mukana hanketyöntekijänä.

– Koettiin, että Portaan kylä yksinään on aika pieni. Kokeilu pitäisi ottaa koko Tammelan laajuisena käyttöön, jotta saadaan riittävästi palveluntarjontaa. Joten niin tehdään, Tuovinen kertoo ja lisää, että kokeilu on hyvin alkuvaiheessa.

– Palvelujen tuottajien ja käyttäjien rekrytointi on nyt seuraava homma.

Aiemmin Tuovinen on vastannut Tammelan kylien, kunnan ja yrittäjien Yhteistyöstä elinvoimaa -kumppanuushankkeessa viestintäryhmän puheenjohtajana.

– Kantava ajatus tässä taas on, että hanke on yksittäisille henkilöille. Varsinainen yrityksiltä yrityksille -toiminta on rajattu pois, mutta yrityksilläkin on mahdollisuus tarjota palveluita vaikka kirvesmiehestä lähtien.

– Toinen lähtökohta on yhdistyksien palvelujen parempi esille tuominen ja saada ne kohtaamaan myös käyttäjät.

Toistaiseksi Forssa ja Tammela ovat Nappi Naapurissa vielä melko hiljaisia paikkakuntia – ehkä koska tieto palvelusta ei ole vielä kantautunut kaikille. Maaliskuun lopussa kaikkiin Tammelan kotitalouksiin jaettiin mainos, jossa kerrotaan kokeilusta tarkemmin.

– Kokeilu voi nostaa esiin ruohonjuuritason tekemistä ja paikallistoimintaa, oman yhteisön ja sitä kautta koko kunnan hyväksi. Se pysyy monesti piilossa. Jos tekemisen tasoa saataisiin näkyvämmäksi, niin sitä kautta saataisiin kaikille menestystä.

Tämän vauhdittamiseksi Nappi Naapuriin aiotaan perustaa lisäksi Tammelan kylät ry:n oma Kylien Nappi -sivusto, jonka kautta juuri yhdistykset ja yritykset voivat esitellä omia palveluitaan ja tuotteitaan kyläläisille ja kesäasukkaille.

Kyliltä kasvukäytävälle -hankkeesta järjestetään loppuseminaari 29.4. Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa Visamäessä. Kaikille avoimessa tilaisuudessa kuullaan asukkaiden ajatuksia kokeilusta, jonka tulokset myös esitellään. Lisäksi arkkitehti ja professori Anne Stenros visioi esitelmässään, millaista on hyvä elämä pienillä paikkakunnilla metropolialueiden ulkopuolella. FL

Ilmaiseen Nappi Naapuri -palveluun voit tutustua osoitteessa nappinaapuri.fi.

Uusimmat

Fingerpori

comic