Lounais-Häme

Naapurisopu veitsen terällä

 

Naapurisopu saattaa kerrostaloyhtiöissä olla veitsen terällä, jos joku asukkaista antaa musiikin pauhaa huoneistossaan, valloittaa naapurin vuokraaman autopaikan tai jostain kaikuu pitkin päivää kestävä koiran haukunta.

Tällaiset tilanteet eivät ole vieraita isännöitsijöille, jotka usein ovat näitä asioita selvittelevä taho.

-Toimintaperiaate on se, että häiriötapauksiin puututaan saman tein ja tehdään asiallisesti, mutta tiukasti selväksi, ettei tällainen peli vetele, Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:n toimitusjohtaja, isännöitsijä Matti Ryyppö toteaa.

Selkeästi eniten taloyhtiöissä ärtymystä aiheuttava tekijä on yöaikaan meluaminen.

-Kerrostaloissa asuu eri-ikäisiä ihmisiä, joilla on erilaiset elämänrytmit. Meluhaitat eskaloituvat usein viikonloppuisin, vastaava isännöitsijä Jari Sava Realia Isännöinti oy:stä toteaa.

-Monesti näissä tapauksissa on taustalla tietämättömyyttä. Ei osata ajatella, kuinka ääni kantautuukin naapuriin. Näissä tapauksissa tavallisesti riittää, kun kerran asiasta huomauttaa, eikä asiaan tarvitse toiste puuttua.

Lisäksi koiran haukunnasta valitetaan melko paljon. Ryyppö sanoo, että myös autopaikan luvattomaan käyttöön on saanut yllättävän usein puuttua.

-Onhan se kurja juttu, kun asukas maksaa vuokraa autopaikasta ja toinen käyttää sitä. Etenkin tätä tapahtuu talvisin tolppapaikoilla. Se on väärin.

Joskus häiriökäyttäytyminen on puhdasta välinpitämättömyyttä. Siihen saattaa liittyä myös huumausaineiden käyttö. Jos tällaista havaitsee omassa taloyhtiössä, asiasta kannattaa ilmoittaa isännöitsijän sijaan poliisin vihjepuhelimeen.

Kesäaikaan yleistyvät selvästi valitukset parvekekäyttäytymisestä. Huoneistoparvekkeidenkin kohdalla voi tulla erilaisia epäselvyyksiä siitä, mihin sitä saa käyttää.

-Nimensä mukaisesti parveke on huoneiston jatke ja sillä on sama käyttötarkoitus kuin huoneistollakin. Parvekkeella vietetään vapaa-aikaa, eivätkä naapurit saa aiheuttaa toiminnallaan ongelmia tähän käyttöön, Ryyppö sanoo.

Huoneistoparveke ei esimerkiksi ole siivousparveke, joten parvekkeelta ei saa roikottaa mattoja eikä pudistella liinavaatteita. Tupakointi ja grillaaminen parvekkeella aiheuttavat nekin helposti naapureissa närää.

-Nykylain mukaan tupakointia parvekkeella ei voi kieltää, ellei joku pysty osoittamaan kärsivänsä tupakoinnista terveyshaittaa. Laki on kuitenkin muuttumassa, ja todennäköisesti taloyhtiöt pystyvät jatkossa määräenemmistöllä päättämään savuttomuudesta. Grillaamista parvekkeella taas ei voida kieltää, mutta käyttöön suositellaan sähkögrilliä. Avotulta parvekkeelle ei saa tehdä.

Taloyhtiössä asumisessa kaikkien asukkaiden toiminta vaikuttaa muiden asukkaiden elämään. Siksi asuminen taloyhtiössä edellyttää muiden ihmisten huomioon ottamista sekä selkeitä ja myös yleisesti hyväksyttäviä pelisääntöjä.

-Yhteisöasumiseen liittyy se, että tietyntyyppistä inhimilliseen elämään kuuluvia ääniä pitää sietää. Kerrostaloasumista koskevat kuitenkin myös tietyt säännöt, joissa asetetaan vaatimuksena, ettei toisille saa tuottaa häiriöitä, Ryyppö toteuttaa.

Aikoinaan taloyhtiöille tehtiin järjestään käytännössä samanlaiset järjestyssäännöt, mutta käytäntö hiipui hiljalleen, kunnes 2000-luvun taitteessa pelisääntöjen tarpeeseen herättiin jälleen. Tuolloin taloyhtiöihin alettiin tehdä järjestyssääntöjä asumisohjeiden nimellä.

Ryyppö sanoo, että asumisohjeet ovat selkeästi parantaneet tilannetta. Häiriötä aiheuttavaa käyttäytymistä ei esiinny enää niin paljon kuin takavuosina. Myös Sava kertoo, että häiriökäyttäytyminen ei ole mitenkään yleinen ilmiö.

-Ja silloin harvoin, kun tilanne tulee vastaan, asiat saadaan valtaosin hoidettua puhumalla. Häiriötilanteet johtavat äärimmäisen harvoin esimerkiksi asunnon haltuunottoon, joka on hyvin järeä toimi ja johon tarvitaan aina painavat perusteet.

 

Yhteisöasumisessa hyvät käytöstavat ovat kultaa
Kerrostalossa voi kuulua erilaisia ääniä. Monet äänet kuuluvat normaaliin elämään ja asumiseen, ja yhteisöasumisessa ne täytyy hyväksyä.Asukkailta ei voi vaatia täyttä hiljaisuutta, mutta hyvät käytöstavat pitää muistaa. Taloyhtiön järjestyssäännöissä on esimerkiksi usein määritelty tiettyyn kellonaikaan oleva hiljaisuus. Silloin on huomioitava naapurit ja äänenvoimakkuutta pienennettävä.Elämä on häiritsevää, mikäli se on jatkuvaa tai toistuvaa, ja siitä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Esimerkiksi jatkuvasti rappukäytävässä kaikuvaa musiikkia tai kahdeksan tuntia päivässä haukkuvaa koiraa ei tarvitse sietää.Kotona muutaman kerran vuodessa järjestetyt juhlat eivät sen sijaan ole häiritsevää elämää. Juhlijoidenkin on kuitenkin pienennettävä äänentasoa hiljaisuuden aikaan.On kohteliasta ilmoittaa naapureille esimerkiksi juhlista etukäteen vaikkapa ilmoitustaululle kiinnitettävällä lapulla.Häiritsevään käyttäytymiseen kannattaa reagoida heti. Siihen voi puuttua esimerkiksi keskustelemalla ja sovittelemalla naapurin kanssa tai ottamalla yhteyttä isännöintiin ja taloyhtiön hallitukseen.Lähde: Isännöintiliitto

Uusimmat

Fingerpori

comic