Lounais-Häme Jokioinen

Tummuneet banaanitko roskiin? – Paanan kasit loihtivat hävikkiruoasta kotzone-pitsan ja lättykakun

Hävikkiviikon kunniaksi Paanan kasit heittäytyivät kotitaloustunnilla Hävikki-battleen.
Nooa Stenberg, Niklas Ågren ja Casper Anttila kokkasivat hävikki- ja yllätysraaka-aineista salaattia, spagettia kinkkukastikkeella ja banaanilättyjä. Poikien vinkki hävikkiruoan vähentämiseen on, että kaupassa kannattaa miettiä, mitä oikeasti tarvitsee. Kuva: Tapio Tuomela
Nooa Stenberg, Niklas Ågren ja Casper Anttila kokkasivat hävikki- ja yllätysraaka-aineista salaattia, spagettia kinkkukastikkeella ja banaanilättyjä. Poikien vinkki hävikkiruoan vähentämiseen on, että kaupassa kannattaa miettiä, mitä oikeasti tarvitsee. Kuva: Tapio Tuomela

Paanan koulun kahdeksasluokkalaiset saivat kotitaloustunnilla tehtäväksi kokata 90 minuutissa pääruoan ja jälkiruoan hävikkiraaka-aineista.

– Ihan mukavan erilainen tunti. Saapahan itse päättää, mitä tekee, Nooa Stenberg ja Niklas Ågren tuumivat.

Hävikki-battlessa ryhmien käytettävissä oli Jokioisten S-marketista saatua hävikkiruokaa ja kotitalousluokan yllätysraaka-aineita: kinkkua, mozzarellajuustoa, sieniä, banaaneja ja omenoita.

Aino Mäntyvaara, Aada Korjula, Viivi Kallionpää ja Minttu Salmi ovat kuuluisia kokeilunhaluisuudestaan: he ovat keittäneet kotitalousluokassa pinkkiä riisiä ja leiponeet sydämenmuotoisen kasvispitsan.

Nyt tytöt lähtivät tekemään kotzone-tyylistä pitsaa, jossa on päällä salaattia. Punaisiksi ja vihreiksi värjättyjen lettujen väliin he pistivät banaania ja kermavaahtoa ja kokosivat komeuden upeaksi lättykakuksi.

– Nämä ovat parhaita tunteja: oppilaat ovat ihan innoissaan ja lopputulokset huikeita, kotitalouden lehtori Kati Maidell ihasteli.

Kuutti Ampuja teki kavereidensa kanssa hävikkiraaka-aineista kinkku-herkkusienipitsan. Jälkiruoaksi ryhmä surautti sauvasekoittimella banaanismoothien.

 

Paanalla on pitkät perinteet kokkisotien järjestämisestä. Jääkaappia ja varastojen perukoita tyhjennetään varsinkin keväisin ennen kesälomalle lähtöä, joten satunnaisista raaka-aineista kokkailu ei ole uusi juttu.

– Tässä opitaan soveltamaan opittuja taitoja sekä yhteistyötä ja ajankäyttöä. Kotonakin on hyvä osata tehdä ruokaa siitä, mitä jääkaapista löytyy, Maidell huomautti.

Hän oli iloinen siitä, miten positiivisesti nuoret suhtautuivat hävikkiruokaan. Ainoastaan yksi oppilas kysyi hieman nahistuneista herkkusienistä, ovatko ne syötäviä.

Aino Mäntyvaara kertoi kokkailevansa kotona hävikkiruoasta lämpimiä voileipiä ja Aada Korjula tekevänsä smoothieita. Opettaja Maidellin luottoruoka ovat pastat, joihin voi upottaa niin juustonkannikat kuin kerma- ja oliivipurkin loputkin.

– Kasviksista voi tehdä wokkia ja kasvispitsaa, Aleksanteri Kreivi vinkkasi.

Aino Mäntyvaara, Aada Korjula, Viivi Kallionpää ja Minttu Salmi loihtivat hävikkibanaaneista lättykakun. Kun maitoa ei ollut, he käyttivät vaniljakastiketta. Kuva: Tapio Tuomela
Aino Mäntyvaara, Aada Korjula, Viivi Kallionpää ja Minttu Salmi loihtivat hävikkibanaaneista lättykakun. Kun maitoa ei ollut, he käyttivät vaniljakastiketta. Kuva: Tapio Tuomela

 

Oppilaita yllätti tieto, että jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin keskimäärin 23 kiloa vuodessa. Rahaksi muutettuna se on yli 100 euroa.

– Kotitaloustunneilla puhumme pitkin vuotta siitä, ettei ruokaa pidä heittää roskiin ja että voi tehdä vaikka puolikkaita annoksia, Maidell kertoi.

Aino Mäntyvaaran vinkit hävikkiruoan vähentämiseen ovat, että ruokaa kannattaa ottaa lautaselle vain sen verran kuin jaksaa syödä ja vaikka raaka-aineesta olisi päiväys mennyt, kannattaa silti tarkistaa, olisiko se vielä syötävää.

Aleksanteri Kreivi pohti, että roskiin menevän ruoan määrää voi yksinkertaisesti vähentää tekemällä paremman makuista ruokaa.

Battlen perusteella hävikkiraaka-aineista saa ainakin herkullista pitsaa, pastaa, piirakkaa, muffinsseja ja lettuja.

– Parhaat ruoat syntyvät usein silloin, kun saa luovasti kokkailla, Maidell totesi. FL

Hävikki-battle

Motivan kehittämä konsepti, joka voitti tänä vuonna pohjoismaisen Embla Food Awards -kilpailun lasten ja nuorten ruokakasvatuskategorian.

Tällä viikolla vietettävällä hävikkiviikolla yli

7 000 ysiluokkalaista kokkaa kotitaloustunnilla kahden ruokalajin aterian hävikkiruoasta ja yllätysraaka-aineista. Jokioisilla tempaukseen osallistuivat myös kasiluokkalaiset.

Oppilaat julkaisevat Instagramissa kuvia valmistamistaan hävikkiannoksista.

Kaikkien Hävikki-battleen osallistuvien koulujen kesken arvotaan pääpalkinto, joka on vuoden kokki Mikko Kaukosen ja vuoden tarjoilija Heidi Martikaisen vierailu voittajaluokkien koululla.

Tempauksen järjestämisen mahdollistaa maa- ja metsätalousministeriö.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic