Lounais-Häme Forssa

Nahkan parkitsemiseen oli vain huonoja vaihtoehtoja – Forssalaisyritys kehitti uuden tavan ja tähtää sillä korkealle

Forssalaisyritys on kehittänyt uuden tavan parkita nahkaa. Tavoitteena ovat jopa kansainväliset markkinat.
Taneli Poranen toimii Ouroboroksen lisäksi forssalaisessa Suomen Käsityöteollisuuden oy:ssä, joka on keskittynyt erilaisten nahkatuotteiden valmistukseen käsin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Taneli Poranen toimii Ouroboroksen lisäksi forssalaisessa Suomen Käsityöteollisuuden oy:ssä, joka on keskittynyt erilaisten nahkatuotteiden valmistukseen käsin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ouroboros on ikivanha symboli, jossa lohikäärme syö omaa häntäänsä. Kuva symboloi ikuista kiertokulkua.

Mahdollisimman pitkälle menevään kiertoon tähtää myös forssalainen Ouroboros Eco Leather Company oy, joka on kehittänyt uuden metodin nahkan parkitsemiseen. Siinä parkitukseen tarvittavat tanniinit saadaan sahateollisuuden sivuvirroista. Käytännössä siis puunkuoresta.

– Aiemmin parkitsemiseen on ollut kaksi tapaa: kasvi- ja kromiparkitus. Kromiparkituksessa ongelmana ovat raskasmetallit, kasviparkituksessa se, että parkitsemishapot valmistetaan kolmansissa maissa, yrityksessä toimiva Taneli Poranen kertoo.

Poranen kertoo, että asia on nyt ajankohtainen, minkä vuoksi uuden parkitsemismetodin lanseerausta on aikaistettu. Monella suomalaisellakin nahka-alan yrityksellä tilauskirjat ovat tällä hetkellä täynnä, mutta koronakriisin myötä materiaalin – eli parkitun nahkan – saaminen esimerkiksi Italiasta on hyvin vaikeaa. Tämä johtuu taas siitä, että nimenomaan parkitsemisaineet ovat nyt kortilla.

Uudella parkitsemismetodilla materiaali saataisiin Suomesta.

– Teoriassa nykyään nahka ostetaan yleensä ulkomailta. Monesti nahka on kuitenkin suomalaista nautaa, joka on viety parkittavaksi ulkomaille, tuodaan Suomeen taas jatkojalostukseen ja myydään takaisin ulkomaille. Käsittely voitaisiin yhtä hyvin tehdä Suomessa.

20 000 vuotaa vuodessa Forssassa?

Samalla Ouroboroksen tavoitteena on nostaa nahkan kotimaisuusastetta ja laatua. Tuotannosta halutaan ekologista ja tuotannon kannalta mahdollisimman kannattavaa, johon tähdätään erityisesti hukkaan menevän materiaalin määrän minimoimisella.

Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on skaalata uusi parkitsemismetodi teolliseen mittakaavaan niin, että pari Suomessa parkitsemista tekevää toimijaa ottavat uuden metodin käyttöön ja jatkossa toimivat jatkossa Ouroboroksen lisenssiasiakkaina.

– Tarkoituksena on aloittaa myös Forssassa parkitsemistoiminta, jonka tavoitteena on tuottaa noin 20 000 vuotaa vuodessa, Poranen kertoo.

Tulevaisuudessa metodi on tarkoitus saada myös kansainväliseen levitykseen.

Kasvupolulta vauhtia

Vauhtia Ouroboros hakee nyt KasvuOpenista, johon se on valittu 29 yrityksen joukossa Uusiutuva metsä, maaseutu ja elintarvikkeet -kasvupolulle. Kasvupolulle mukaan valitut yritykset saavat sparrausta ja neuvoja toimintansa kehittämiseen.

– Pyrimme yhdessä asiantuntijoiden kanssa tutkimaan ja kehittämään edelleen parkituksessa käytettävien tanniinien käyttöä ja miten sivuvirtoja voitaisiin yhä paremmin hyödyntää. Poranen sanoo.

Ouroboroksessa on mukana kuusi henkilöä, forssalaisen Suomen Käsityöteollisuuden oy:n Taru Salonen ja Taru Poranen, Kasperi-tuotemerkistä tunnettu Janne Suhonen, Hämeen ammattikorkeakoulun Päivi Laaksonen sekä VTT:n Suvi Arola. FL

 

Lue myös: Apua kotihoidon tarpeisiin: Kasvosuojia ommellaan nyt paikallisin voimin (2.4.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic