Lounais-Häme

Leffa-arvio: Naiivi neivi

Midway (USA, 2019). ★ Ohjaus: Roland Emmerich. Pääosissa: Ed Skrein, Patrick Wilson. K-12, kesto: 138 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri
Laivaston pojat ja lentäjät (Ed Skrein (vas.) ja Luke Kleintank) taiston keskipisteessä. Kuva: Reiner Bajo
Laivaston pojat ja lentäjät (Ed Skrein (vas.) ja Luke Kleintank) taiston keskipisteessä. Kuva: Reiner Bajo

Japanin iskettyä Pearl Harboriin 7.12.1941, alkoi Yhdysvaltain toinen maailmansota, jonka käännekohta oli Midwaysaarten ympäristössä käyty meritaistelu 4.–7. kesäkuuta 1942.

USA lähti yhteenottoon selkeänä altavastaajana, alimiehitettynä ja puutteellisella kalustolla, mutta tehokkaan tiedustelun avulla joukot osasivat valmistautua vihollisen iskuun.

 

Roland Emmerich on koko Hollywood-uransa alusta alkaen laskelmoinut, että näyttävyydellä tai efekteillä voidaan peittää käsikirjoituksen kuopat.

Herran elokuvia yhdistääkin silmät, korvat ja suunkin täyteen tehosteita tykittävä paatos sekä sisällöllisyys, joka on mainoslehti Postisen luokkaa.

Käsikirjoituksen takana on pitkien leffojen ensikertalainen Wes Tooke, joka tuntuu ottaneen ihan jokaisen sotaleffakliseen, heittäneen ne tehosekoittimeen ja levittäneen tasaharmaan massan kaiken ylle.

Pahiten kyykkää elokuvan dialogi, joka tuntuu isoisän sotajutuista innostuneen, maksimissaan 10-vuotiaan koltiaisen kirjoittamalta, urhojen laukoessa löysiä läppiä taistojen tuoksinassa tahattoman koomisesti.

 

Tarkkaan tiedettyihin faktoihin pohjaava Midway on hirvittävällä mekkalalla ja tuhotehosteilla höystetty sekametelisoppa, jossa digitaustoihin ympätyt oikeat ihmiset huutavat joko komentoja tai tuskasta.

Midway näyttääkin valkokankaalla erehdyttävästi siltä, että seuraisi modernien sotapelien, kuten Medal of Honor ja Call of Duty, joukkuefinaaleita.

Kuolonkankean ketteryydellä roolinsa vetävä Ed Skrein on kovapäinen lentäjäsankari Dick Best ja Luke Evans tämän laivueen komentaja Wade McClusky.

Ainoat kelvolliset vedot tulevat Woody Harrelsonilta amiraali Nimitzin roolissa sekä Patrick Wilsonilta tiedustelukomentaja Edwin T. Laytonina.

Pääasiassa kiinalaisella rahalla Emmerich on kasannut valkokankaalle varsin naiivin neivin, kuin suoraan vanhoista Korkeajännitys-lehdistä repäistyn rymistelyn, jota katsellessa mieleen hiipii vain yksi kysymys: Ihanko tosissaan tämän kanssa on oltu?

Uusimmat

Fingerpori

comic