Lounais-Häme

Naimisiin mennään keskimäärin kymppitonnin budjetilla

Turku
08.07.2018, 14:25

Kotimaa

Suomalaishäiden keskimääräinen budjetti on noin 10 000-11 000 euroa. Vielä 25 vuotta sitten budjetti oli hänen mukaansa keskimäärin 10 000 markkaa eli nykyrahaksi muutettuna vajaat 2 400 euroa, kertoo Turun Häämessujen järjestäjä Maarit Nenonen.
– 1990-luvulla hääparin vanhemmat ottivat helposti täyden vastuun häiden kustannuksista, kun taas nykyään myös nuoremmat parit maksavat joko kokonaan tai ainakin osittain häänsä itse, Nenonen sanoo.
Myös hääsuunnittelija Jenni Hukkanen tamperelaisesta juhla- ja hääsuunnitteluyritys Meventistä kertoo häiden budjetin nousevan helposti yli 10 000 euroon, vaikka lähes poikkeuksetta pariskunnat uskovat aluksi selviävänsä vähemmällä.
Hukkasen mukaan ruoat ja juomat ovat häiden suurimmat menoerät ja vievät usein yli puolet budjetista.

Vieraslistan karsinta kutistaa budjettia

Hääsuunnittelija Anu Beadle hääsuunnitteluyritys Lily Dream Weddingistä sanoo, että hääbudjettien venymiset johtuvat hetken mielijohteesta tehdyistä päätöksistä.
– Harkitsemattomat ostokset saattavat nostaa budjettia helposti yli 20 prosentilla.
Beadlen mukaan vieraslistaa karsitaan ensimmäiseksi. Mikäli budjetista pitää karsia vielä kutsujen tekemisen jälkeen, vähennetään useimmiten palveluntarjoajia tai pyritään tekemään itse.
– Jälkimmäinen ratkaisu ei kuitenkaan enää loppuvaiheessa juurikaan muuta budjettia.
Beadle nostaa häiden suurimmaksi trendiksi luonnonmukaisuuden.
– Myös juhannushäät ovat nostaneet suosiotaan parin viime vuoden aikana, minkä lisäksi puutarhahäät ovat seuraava suuri trendi.

Häälainoja maksetaan pois pahimmillaan vielä eron jälkeen

S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttusen mukaan häiden rahoittaminen on yleistynyt erityisesti vakuudettomilla lainoilla ja luottokorteilla. S-Pankki myöntää häälainoja joko vakuudellisina, useimmiten alle 50 000 euron lainoina tai vakuudettomina 2 000-20 000 euron lainoina.
Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 aikana eroon päättyi noin 2 500 sellaista avioliittoa, jotka oli solmittu edellisten kolmen vuoden aikana.
– Häälainojen laina-ajat ovat yleensä 1-5 vuoden maksusopimuksella, joten kyllähän niitä pahimmassa tapauksessa maksetaan pois vielä pitkään eron jälkeen, Huttunen huomauttaa.

__________

Juttua korjattu 8.7.klo14.24: 10 000 markkaa on nykyrahaksi muutettuna vajaat 2 400 euroa, ei alle 2 000 euroa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Kaupallinen yhteistyö

Uusimmat

Näkoislehti

24.10.2020

Fingerpori

comic