Lounais-Häme

Näin eduskuntaryhmissä suhtaudutaan kiirehtimiseen perustuslain muuttamisessa

Perustuslain muutoksen kiireelliseksi julistaminen vaatii viiden kuudesosan (5/6) enemmistön annetuista äänistä. Tyhjiä ääniä ei lasketa annettuihin ääniin. Jos oletetaan, että äänestykseen osallistuisi 199 edustajaa, joista kaikki äänestävät puolesta tai vastaan, vaatisi kiireellisyys ainakin 166 edustajan äänet.

Torstain tietojen valossa ei voi pitää varmana, että kiirehtimisesitys menee läpi ensi viikon keskiviikolle kaavaillussa äänestyksessä. Alustavat arviot ryhmien äänestyskäyttäytymisestä perustuvat STT:n ryhmistä kokoamiin tietoihin. Lopputulokseen voivat vaikuttaa myös poissaolot ja mahdolliset tyhjät äänet.Näyttävät äänestävän puolesta, 163 edustajaa– Hallitusryhmien voi olettaa äänestävän puolesta (103 edustajaa ilman puhemies Paula Risikkoa). Ryhmät ovat keskusta (48), kokoomus (37 + puhemies) ja siniset (18).

– Suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit (35).

– Vihreiden ryhmän sisältä arvioitiin torstaina, että ainakin 11 edustajaa voisi olla kiireellisyyden takana. Kaikkiaan ryhmässä on 15 edustajaa.

– RKP:n ryhmäkokouksessa ilmeisesti kahdeksan 8 edustajaa puhui torstaina kiireellisyyden puolesta. Kaikkiaan ryhmässä on 10 edustajaa.

– Kristillisdemokraatit (5).

– Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo, Liike Nyt (1) aikoo äänestää kiireellisyyden puolesta.Näyttävät äänestävän vastaan, 12 edustajaa– Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä (12) on oltu kiireellisyyttä vastaan.Epäselvä tilanne, 24 edustajaa– Perussuomalaiset (17) miettii vielä kantaansa.

– Vihreiden epäselvät kannat (arviolta enintään 4).

– RKP:n epäselvät kannat (arviolta enintään 2).

– Kansanedustaja Paavo Väyrysen (1) kanta.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic