Lounais-Häme

Näin Häme pelastetaan: Trolleille luuta kurkkuun

Maakuntarajat ylittävät Häme17 ja Pirkka17 -valmiusharjoitukset testaavat yhteiskunnan kykyä selvitä laajasta ja pitkittyneestä häiriötilanteesta.

Valmiusharjoituksen skenaariona on voimakkaasti kiristynyt kansainvälinen tilanne, jossa uhkana on sotilaallinen voimankäyttö.

Harjoituksen teemana on hybridivaikuttaminen sekä siihen liittyvä informaatiovaikuttaminen.

Häme17-harjoitus alkoi tiistaina yhteisenä Kanta- ja Päijät-Hämeen työryhmätyöskentelynä Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Painopiste oli yhteistoiminnassa.

Paikalla oli noin 270 henkeä 39 organisaatiosta, joiden joukossa olivat kaikki Kanta- ja Päijät-Hämeen 20 kuntaa.

Keskiviikkona harjoitus tapahtui osallistuvissa kunnissa ja organisaatioissa.

Häme17 päättyy torstaina yhteiseen tilannekuvaharjoitukseen.

Forssan kaupungissa keskiviikon harjoitus keskittyi käytännönläheisesti mm. veden, ruoan ja energian järjestämiseen kriisitilanteessa. Harjoituksessa olivat kaupungin oman organisaation lisäksi edustettuina puolustusvoimat ja pelastuslaitos.

Kolmipäiväinen harjoitus on kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen mukaan iso ponnistus seutu- ja maakunnan kunnille.

-Kyllä tässä tosissaan harjoitellaan ja tarkoitus on, että opimme tästä jotain. Sparraamme ja haastamme omaa organisaatiota.

-Kirjaamme samalla ylös huomattuja epäkohtia, mitä meidän pitää parantaa ja mihin pitää jatkossa kiinnittää erityisesti huomiota.

Aina parannettavaa löytyy Kesäniemen esimerkiksi tiedonkulussa yhteystiedoista alkaen.

Keskeisenä tavoitteena valmiusharjoituksessa on oppia tunnistamaan informaatiovaikuttaminen, luomaan tilannekuva sen laajuudesta ja oppia reagoimaan siihen oikein.

Harjoitustehtävänä kuntien on ratkaistava, kuinka kansalaisille saadaan välitettyä nopeasti oikea tieto, kun väärää tietoa on liikkeellä.

Informaatiovaikuttamisessa kyse on viestinnän, trollauksen ja erinäisin keinoin vaikuttamisesta ihmisten käyttäytymiseen.

-Erityinen painopistealue on disinformaation, väärän tiedon levittämiseen vastaamisessa, summaa johtaja Kimmo Kohvakka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Valmiusharjoitukset toteutetaan yhteistyössä Etelä-Suomen ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston sekä Panssariprikaatin kanssa.

Yhtä aikaa toteutettavilla harjoituksilla rakennetaan myös malleja valmiusharjoitustyötä vuonna 2020 jatkaville maakunnille. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti