Lounais-Häme

Näin käy palveluille Oma Hämeessä

Forssan Lehti yritti tiedustella sekä Oma Hämeen että yhteisyrityksen edustajilta, miten tietyille palveluille käy, jos seudun valtuustot päätyvät valitsemaan heidät palveluntuottajakseen.

Kysyimme dialyysiyksikön, työpaikkojen, vanhustenhuollon, yöpäivystyksen ja leikkaustoiminnan kohtalosta.

Oma Hämeestä saatiin vastaukset, yhteisyritystä ajavilta tahoilta ei. Yhtymäjohtaja Juha Heino FSHKY:stä ei vastannut lainkaan sähköpostilla esitettyihin kysymyksiin, joihin vastausaikaa annettiin yli kaksi vuorokautta eikä myöskään useisiin soittoihin tai uusiin sähköpostiviesteihin.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ei halua käydä keskustelua keskeneräisistä asioista ennen kuin palvelusopimus yhteisyrityskumppanin kanssa on sovittu loppuun.

-Aiheen käsittelystä ei ole muuta kuin vahinkoa väärien tietojen levitessä, Anttila näkee. 

Anttilan mukaan yhteisyritysvaihtoehto lähtee siitä, että terveydenhuollossa toiminnot jatkuvat täydellä teholla nykyisellään ja sairaalan toimintaan tulee laajennuksia. Ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon päivystys turvaa Anttilan mukaan leikkaustoiminnan jatkumisen ja laajenemismahdollisuuden Forssan sairaalassa.

Hän kertoo yhtymähallituksen antaneen Talentia Vektalle tehtäväksi selvittää, mitä Forssan seudun elinvoimaan, työpaikkoihin, palveluihin ja kuntien kiinteistöjen käyttöön vaikuttaa Oma Hämeen mallin mukainen palvelutuotanto verrattuna yhteisyrityksen vaihtoehdossa saatavaan palvelutuotantoon.

-Ydinkysymys on sairaalan jatkumisen turvaaminen vuoden 2018 alusta alkaen, kun terveydenhuoltolaki sulkee sen päivystyksen keskittyessä. Tämä ei riipu maakunnasta, koska lain rikkomuksiin ei maakuntakaan voi mennä. Yhden vuoden jatkon saaminen poikkeusluvalla päivystää ei pelasta sairaalan leikkaustoimintaa, Anttila sanoo.

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindbergin mukaan Oma Hämeen ja Forssan seudun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen vastakkainasettelu on keinotekoinen, sillä Forssan seutu on kiinteä osa Kanta-Hämeen maakuntaa. Oma Hämeen valmistelun tarkoituksena on Lindbergin mukaan turvata yhdenvertaiset palvelut kaikille maakunnan seuduille.

-Oma Hämeen tavoitteena ei ole palvelujen keskittäminen tai lakkauttaminen. Pidämme tärkeänä tiivistä yhteistyötä, koska maakunta vastaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksesta ja päätöksenteosta. Tunnemme hyvin Forssan seudun asukkaiden sote-palvelujen tarpeet ja meillä on tahto yhteisen, maakunnallisen sote-järjestelmän rakentamiseen, Lindberg lupaa.

Lindbergin mukaan Forssan seudun asukkaille paras ratkaisu olisi jatkaa tiiviissä liitossa Oma Hämeen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa.

-Näin Forssan seutu pääsee mukaan erikoissairaanhoidon verkostoon ja sen kehittämiseen. Oma Hämeellä on laaja ja luotettava kumppanuus myös esimerkiksi TAYSin kanssa, Lindberg sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti