Lounais-Häme

Näin käytät ilotulitteita turvallisesti – Riittävä turvaetäisyys on varmistettava varsinkin asuinalueilla

Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille.
Kuva: Pixhill
Kuva: Pixhill

Ilotulitteita saa uudenvuoden kunniaksi käyttää uudenvuodenaattona iltakuudesta alkaen aina vuoden ensimmäisen vuorokauden puolelle aamukahteen asti.

Viranomaiset muistuttavat, että ilotulitteiden käytössä pitää ottaa huomioon turvallisuusseikat. Alle 18-vuotiaat eivät saa pitää hallussaan ja käyttää ilotulitteita.

Lue myös: Kanta-Hämeessä on vain kuusi viranomaisille ilmoitettua ilotulitusta

 

Ohjeet ilotulitteiden turvalliseen käyttöön

1. Osta ilotulitteita vain sellainen määrä, minkä pystyt varmasti ampumaan sallitussa ajassa. Viranomaisilla on oikeus puuttua, mikäli ilotulitteiden ampuminen aiheuttaa häiriötä edellä mainitun ajan ulkopuolella.

2. Suunnittele ja valmistele ilotulitteiden käyttö jo etukäteen. Valitse turvallinen paikka ja avara paikka ilotulitteiden lähettämiselle. Raketit ja padat on tuettava kunnolla, jotta voit varmistua sivullisten turvallisuudesta. Vakavat henkilövahingot ja suuret omaisuusvahingot ovat vältettävissä, kun annettuja ohjeita noudatetaan ja toiminta on suunnitelmallista.

3. Hanki tarvittavat suoja- ja apuvälineet. Muista, että suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille.

4. Jos aiot käyttää alkoholia, ammu raketit suunnitellulla turvallisella tavalla ennen kuin aloitat alkoholin nauttimisen. Vastuuntuntoinen porukka estää liiaksi päihtynyttä kaveriaan käsittelemästä ilotulitteita.

5. Noudata ilotulitteiden käyttöohjeita ja turvaetäisyyksiä. Käytännössä ilotulitteita voi ampua kantakaupungissa asuinalueella hyvin harvoissa paikoissa.

5. Hätäraketit on tarkoitettu ainoastaan hätätapauksiin. Ampumalla hätäraketin vain huvin vuoksi, kuormitat turhaan viranomaisia. Viranomaisten on varmistuttava joka kerta, ettei hätäraketin ampuneella ole hätää.

6. Älä luovuta ilotulitteita alle 18-vuotiaalle tai päihtyneelle henkilölle.

7. Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa metelistä kärsiville eläimille ja lemmikeille.

Säilytä ilotulitteet oikein

1. Noudata huolellisuutta ja varovaisuutta. Pidä erityisesti huoli siitä, ettei ilotulitteita päädy lasten käsiin.

2. Asuinhuoneistossa tai huonetiloissa, joissa ihmisiä oleskelee, saa säilyttää yhteensä enintään 5 kg ilotulitteita tai muita pyroteknisiä välineitä. Säilytys ei ole luvallista kerrostalon ullakko- tai kellaritiloissa.

3. Lukitussa pihavarastossa tai muussa vastaavassa tilassa ilotulitusvälineitä saa säilyttää enintään 25 kg. Varastotilan tulee olla vähintään 10 metrin päässä asutusta rakennuksesta sekä vähintään 5 metrin päässä naapurin rajasta ja yleisestä tiestä.

4. Ilotulitteiden säilytyspaikan läheisyydessä ei saa olla lämmönlähteitä eikä sellaista tulenkäsittelyä, josta voisi aiheutua ilotulitteen syttyminen, eikä myöskään helposti syttyviä muita aineita.

Lähteet: Hämeen poliisi, Kanta-Hämeen pelastuslaitos

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic