Lounais-Häme

Näin meteorologit selittävät sunnuntain oudon sääilmiön eli jäätävän vesisateen pakkasella – tutkimusprofessorilla synkkä ennuste tulevaisuuteen

Sunnuntaina Etelä-Suomessa satoi silkkaa vettä, joka jäätyi samantien maahan, lumihankeen tai vaikkapa auton ikkunaan osuessaan. Arkistokuva: Toni Rasinkangas

Koululainenkin tietää, että vesi jäätyy, kun lämpötila laskee alle nollan. Niinpä pakkasella ilmakehän vesihöyry tulee maahan yleensä lumena tai vähintäänkin räntänä.

Sunnuntaina Etelä-Suomessa satoi kuitenkin silkkaa vettä, joka jäätyi samantien maahan, lumihankeen tai vaikkapa auton ikkunaan osuessaan.

Maallikot hämmästelivät jäätävää sadetta, ja meteorologit selittivät ilmiön taustoja sosiaalisessa mediassa.

Ilmatieteen laitos kertoi maanantaina Twitterissä, että sunnuntain sade syntyi ylemmässä ilmakehässä, jossa ilma oli huomattavasti lämpimämpää kuin maan pinnassa, jossa pakkanen laski sunnuntai-iltana noin –8 asteeseen.

– Ylemmästä ilmakehästä satanut vesi ei ehtinyt jäähtyä ennen pintaan ehtimistä, Ilmatieteen laitos tviittasi.

Symboli on tarkoituksella punainen

Meteorologi Anniina Valtonen muistutti Twitterissä, että jäätävän sateen symboli on sääkartoilla ”tarkoituksella huomiota herättävä, koska sen aiheuttama keli on vaarallisen liukas”. Sääsymbolissa pilvestä sataa punaisia puikkoja.

Jäätävän tihkun symbolissa on puolestaan punaisia pikkupisaroita ja niiden alla sininen viiva, joka tarkoittaa liukasta pintaa.

Eräs hänen Twitter-seuraajistaan kysyi, miksi jäätävää sadetta kutsutaan usein alijäähtyneeksi vedeksi ylijäähtyneen sijaan.

– Ehkä johtuu siitä, että ´yli´ viittaa yleensä positiiviseen/lämpöön ja ´ali´ negatiiviseen/kylmään. Eli vesisade jäähtyy jäätymispistettään kylmemmäksi (ali), mutta pysyy silti nesteenä, Valtonen pohdiskeli Twitterissä.

Jäätävät sateet yleistymässä

Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia tutkiva tutkimusprofessori Hilppa Gregow postasi maanantaina Twitteriin viestiketjun, jossa hän kertoi jäätävää sadetta koskevasta tutkimuksestaan.

– Jäätävä sade liittyy tiettyyn säätilanteeseen: kylmä ja kuiva korkeapaine pysyy pitkään paikallaan ja estää lämmön ja kosteuden saapumisen. Mitä pidempään pysyy, sen otollisempaa. Kun korkeapaine lopulta väistyy ja matalapaine tuo kosteuden, jäätävä sade on mahdollinen, Gregow selitti ilmiötä.

Hän kertoi tutkijaryhmänsä julkaisseen vuonna 2018 nyky- ja tulevaisuuden ilmastoa kuvaavan arvionsa, joka yllätti myös itse tutkimusryhmän. Sen mukaan jäätävien sateiden todennäköisyys keskellä talvea tulee kasvamaan Pohjois-Euroopassa ja Venäjällä ilmaston lämmetessä.

Lisääkin on luvassa

Seuraavan kerran jäätävää sadetta voi olla luvassa Kanta-Hämeessä tiistaiaamuna. Ilmatieteenlaitos varoittaa jäätävästä sateesta tiistaina aamukahdeksan ja -yhdeksän aikoihin. Aamupäivän aikana sateen pitäisi muuttua lumeksi, mutta iltapäivällä se saattaa taas tulla alas vetenä.

Lumikertymäkin kasvaa ja voi olla viikon puoliväliin mennessä maan etelä- ja keskiosassa paikoin jopa yli 40 senttimetriä. Lumi tulee ajoittain navakan tuulen säestyksellä, mikä kinostaa lunta ja tekee ajokelistä ajoittain erittäin huonon.

Ilmatieteen laitoksen pitkien sääennusteiden mukaan maaliskuun ensimmäinen viikko olisi jo koko maassa tulevaa viikkoa vähäsateisempi ja lämpöoloiltaan lähellä tavanomaista.

Selkeällä säällä auringonsäteilyn aiheuttama lämpötilan vuorokausivaihtelu on jo huomattavaa, joten yöllä ja aamulla lämpötila voi olla reilut kymmenen astetta matalampi kuin päivällä.

Tilastojen mukaan lunta on helmikuun loppupuolella tyypillisesti Etelä-Suomessa 20–40 senttimetriä ja lämpötila nollasta noin kahdeksaan pakkasasteeseen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic