Lounais-Häme

Näin ministeri Aki Lindén tuumaa Kanta-Hämeen irtiotosta hoitajasopimusasiassa – KHSHP:n johtaja Seppo Ranta vastaa KT:n syytökseen menettelyn lainvastaisuudesta

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kommentoi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja KT:n välistä hoitajasopimuskiistaa torstaina Hämeenlinnassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ei osaa ottaa kantaa siihen, onko Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin (KHSHP) päätös paikallisten sopimusneuvottelujen aloittamisesta pääsopijajärjestö Sote ry:n kanssa lainvastainen vai ei.

– En tiedä, koska en ole itse juristi. Suomihan on täynnä erilaisia paikallisia sopimuksia. Niitä on kaikissa sairaaloissa ja HUS:ssakin varmaan sata. Ne on kuitenkin rakennettu voimassa olevan sopimuksen päälle, hän sanoo.

– Nyt ollaan sopimuksettomassa tilassa. En vielä tiedä, miten se vaikuttaa tähän sopimusjuridiikkaan. Sen voi varmaan kuitenkin sanoa, että paikallinen työnantaja ei voi ottaa sopimusoikeutta pois KT:ltä.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia edustava KT on tuominnut KHSHP:n ratkaisun jyrkästi. KT katsoo, ettei ”kansallista työriitaa ratkaista paikallisesti” ja ettei sairaanhoitopiirin pidä tehdä työriidan aikana paikallisia sopimuksia ”eikä suostua Sote ry:n kohtuuttomiin vaatimuksiin”.

Lue myös: Aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola pelkää paikallisen sopimisen aiheuttavan lumipalloefektin – ”On monia organisaatiota, jotka kipuilevat”

Lindén: ”Liitot tarvitsivat jonkun syyllisen”

Ministeri Lindén huomauttaa, että sairaanhoitopiiri on ”palveluntuottaja, joka ei edustaja työnantajana suoraan veronmaksajia”.

– Sen takia meillä on tämä järjestelmä, jossa kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat luovuttaneet varsinaisen työnantajavastuun KT:lle.

Hän myös muistuttaa jälleen kerran, ettei maan hallitus ole työmarkkinaosapuoli.

Lindén kertoo yllättyneensä suuresti siitä, että hoitajaliitot ottivat hänet niin vahvasti hampaisiinsa tilanteessa, jossa vastuuministeri pyrki turvaamaan suojelutyötä eli suojelemaan kansalaisten henkeä ja terveyttä.

– Koen, että jouduin siinä keinotekoisesti rakennetuksi syylliseksi. Ammattiliitot tarvitsivat jonkun syyllisen, ja minä sain tämän niskaani aivan aiheetta.

Ranta: ”Olemme tarkistaneet”

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta sanoo, ettei KHSHP ole pakittamassa aikeistaan ja että ratkaisu on lainmukainen.

– Olemme tarkistaneet, että jälkivaikutteisen työehtosopimuksen tilanteessa paikallisia tilapäisiä toimenpiteitä voi tehdä. KT:lla on oikeus työehtosopimusten neuvotteluun, mutta tässä ei ole kyse siitä, hän toteaa.

– Kyllä neuvottelujen kanssa on nyt tarkoitus edetä. Eri asia on, syntyykö tästä sitten sellainen neuvottelutulos, joka olisi taloudellisesti ja oikeudellisesti mahdollinen. Minusta vuodenvaihteeseen ei pitäisi myöskään tulla sellaista epäjatkuvuuskohtaa, että kun ihmiset siirtyvät hyvinvointialueen palvelukseen, palkat alenisivat.

Rannan mukaan KT:n ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen valmistelutoimiston kielteiset kannat olivat jo tiedossa, kun päätös paikallisten neuvottelujen aloittamisesta tiistaina tehtiin.

Lindén ja Ranta kommentoivat hoitajasopimusasiaa Forssan Lehdelle torstaina uuden Ahveniston sairaalan peruskiven muuraustilaisuuden yhteydessä.

Fingerpori

comic