Lounais-Häme

Näin ohjeistat yksin kotona olevaa lasta hätätilanteen varalta

Kodinturva-alan yritys Verisuren Turvabarometri-tutkimuksen mukaan 63 prosenttia suomalaisista on huolissaan lastensa turvallisuudesta heidän ollessaan yksin kotona. Naisista 68 prosenttia on huolissaan kotona olevista lapsista, mutta miehistä huolta kokee harvempi, 57 prosenttia.

Erityistä huolta vanhemmille aiheuttavat onnettomuuksien ja tulipalon pelko. 29 prosenttia vastanneista ei ollut varma, osaisiko hänen vähintään 7-vuotias lapsensa toimia oikein tulipalon syttyessä.

-Tärkein vinkki paloturvallisuudessa on lasten kanssa sama kuin aikuisten kanssa eli ennaltaehkäisy: pitää toimia niin, että tulipaloa ei pääsisi syttymään. Tulipalo alkaa usein sähkölaitteista, joten lasten kanssa kannattaa sopia, mitä laitteita he saavat käyttää yksin ollessaan ja mitä eivät, Verisuren toimitusjohtaja Nina Pyyhtiä neuvoo Verisuren tiedotteessa.

VeriSure kokosi yhdeksän kohdan ohjelistan, jonka avulla vanhempi voi parantaa lapsen turvallisuutta tämän ollessa yksin kotona.

1. Opeta lapselle paloturvallisuuteen liittyvät asiat hänen ikätasolleen sopivalla tavalla. Pienen lapsen kanssa voi leikin varjolla esimerkiksi harjoitella kotoa poistumista tulipalon varalta. Neuvo sulkemaan poistuessa ovet perässä, jotta palon leviäminen hidastuisi. Erityisesti monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaan kytketyt palovaroittimet, jotka kaikki hälyttävät, kun yksikin varoitin havaitsee savua. Näin palo havaitaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja poistumiseen jää enemmän aikaa.

2. Lapselle on tärkeää korostaa, että tulipaloa ei missään tapauksessa saa mennä piiloon. Neuvo soittamaan apua ulospääsyn jälkeen turvallisesta paikasta tai kääntymään esimerkiksi naapurien tai muiden aikuisten puoleen.

3. Vanhemman koululaisen tai teini-ikäisen kanssa voi käydä läpi alkusammutusta. Alkuvaiheessa olevaa paloa voi yrittää sammuttaa itse, mutta kuitenkin niin, että oma turvallisuus ei samalla vaarannu.

4. Älä jätä tulitikkuja lapsen saataville. Kerro lapselle, että kynttilät ja muu elävä tuli ovat vain aikuisten käyttöä varten.

5. Sovi lapsen kanssa, mitkä tavarat ja laitteet ovat sallittuja käyttää yksin ollessa. Esimerkiksi ruuan lämmittäminen mikrossa onnistuu alakoululaiselta, mutta hellan käyttö voi olla parempi jättää vanhemmille.

6. Varmista, että kodin sähkölaitteet ja -johdot ovat ehjiä, jotta laitteita olisi turvallista käyttää. Käy lapsen kanssa läpi oikea käyttö: kerro esimerkiksi, että vettä tai muita juomia ei saa pitää sähkölaitteen vieressä, jotta nestettä ei päädy laitteeseen.

7. Käy lapsen kanssa läpi, miten välipalaa saa tehtyä keittiössä turvallisesti. Juustohöylän, veitsen ja muiden terävien esineiden käyttöä on hyvä harjoitella rauhassa vanhempien kanssa ennen kuin lapsi saa luvan käyttää niitä yksin.

8. Varaa kotiin laastareita pieniä naarmuja varten ja käy lapsen kanssa läpi, miten pienen haaverin sattuessa toimitaan.

9. Neuvo, missä tilanteissa ja miten tulee soittaa hätänumeroon 112. Varmista, että lapsi osaa kertoa kotiosoitteen. Osoitteen voi laittaa muistiin esimerkiksi jääkaapin oveen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti