Lounais-Häme

Näin paljon suomalaiset söivät lihaa, viljaa, kananmunia, hedelmiä ja vihanneksia

Tuoreita vihanneksia käytettiin viime vuonna arviolta 62,6 kiloa henkeä kohti.

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 142 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 79 kiloa lihaa, 84 kiloa viljaa, lähes 12 kiloa kananmunia, 62 kiloa hedelmiä ja 63 kiloa vihanneksia.

Luonnonvarakeskuksen mukaan edellisten vuosien trendit jatkuivat: siipikarjanlihan kulutus kasvoi ja kauran kulutus pysyi korkeana.

Viljan kokonaiskulutus on kasvanut parina viime vuotena, mikä on ollut pitkälti kauran ja vehnän kulutuksen kasvua.

Rukiin kulutus laski edellisvuodesta noin viisi prosenttia.

Luken erityisasiantuntija Erja Mikkola kertoo, että lihan kokonaiskulutus ja punaisen lihan kulutus vähenivät edellisvuosien tapaan myös viime vuonna.

Viime vuonna siipikarjanlihaa kulutettiin 28,4 kiloa henkeä kohti, noin 900 grammaa enemmän kuin vuonna 2020.

Naudanlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 18,4 kiloa, mikä oli noin 300 grammaa edellisvuotta vähemmän.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna henkeä kohti keskimäärin 96 litraa, pari litraa edellisvuotta vähemmän.  Kuva: Tapio Tuomela

Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna henkeä kohti keskimäärin 96 litraa, pari litraa edellisvuotta vähemmän. Kuva: Tapio Tuomela

Maitoa juotiin pari litraa edellisvuotta vähemmän

Nestemaitojen kulutus on vähentynyt useita vuosia, ja sama suunta jatkui myös viime vuonna. Viime vuonna vähennystä oli tosin vain 1,5 prosenttia edellisvuodesta.

Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna henkeä kohti keskimäärin 96 litraa, pari litraa edellisvuotta vähemmän.

Kaikkiaan nestemäisiä maitotuotteita kulutettiin ennakkolaskelman mukaan viime vuonna noin 142 kiloa henkeä kohti. Muun muassa piimän, jogurtin ja viilin kulutus laski hieman edellisestä vuodesta, sen sijaan kerman, hapatettujen kermavalmisteiden ja muiden tuoretuotteiden kulutus nousi hiukan.

Juuston kulutus nousi hieman edellisvuodesta ollen viime vuonna noin 25,5 kiloa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kananmunien kulutus palasi viime vuonna tasolle, jolla se oli ollut ennen vuoden 2020 kasvua.  Kuva: Kai Skyttä

Kananmunien kulutus palasi viime vuonna tasolle, jolla se oli ollut ennen vuoden 2020 kasvua. Kuva: Kai Skyttä

Kananmunien kulutus palasi ennalleen

Kananmunien kulutus oli viime vuonna 11,9 kiloa henkeä kohti. Kananmunien kulutus palasi tasolle, jolla se oli ollut ennen vuoden 2020 kasvua.

Ensimmäisenä koronavuonna kotona leivottiin ja laitettiin ruokaa aiempaa enemmän, muttei ehkä enää viime vuonna samassa määrin.

Myös sokerin kulutus laski viime vuonna vuodesta 2020.

Hedelmistä noin kolmannes on banaaneja

Tuoreiden hedelmien kulutus oli noin 56 kiloa henkeä kohti. Sitrushedelmiä siitä oli 13,8 kiloa ja muita tuoreita hedelmiä 42,3 kiloa.

Tuoreiden hedelmien kulutuksesta noin kolmannes oli banaaneja ulkomaankauppatilaston luvuista laskettuna.

Tuoreita vihanneksia käytettiin arviolta 62,6 kiloa henkeä kohti. Niiden määrä on kuitenkin vain suuntaa antava ja sisältää myös mahdollisen hävikin.

Uusimmat

Fingerpori

comic