Lounais-Häme Forssa

Näin ravihevonen palautellaan startin jälkeen: Pilvenmäki Specialin sankari vetristyi hölkällä, jalkahuollolla, pihattoelämällä ja eläinlääkärin tsekkauksella

Miss Maverick matkalla Pilvenmäki Specialin voittoon. Kuva otettu kierroksen juoksun jälkeen, kun Miss Maverick oli siirtynyt johtopaikalle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Miss Maverick matkalla Pilvenmäki Specialin voittoon. Kuva otettu kierroksen juoksun jälkeen, kun Miss Maverick oli siirtynyt johtopaikalle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Lehti teki ennakkojutun Miss Maverickista ennen Pilvenmäki Specialia. Sunnuntaina uutisoimme upeasta voitosta, joten on luontevaa tehdä myös osa kolme: miten ravihevosta huolletaan ja palautellaan ravilähdön jälkeen.

Annetaan Tiina Koskelan kertoa.

– Suurkilpailun voittaja joutuu aina doping-testiin, joten palauttelu oli nyt erilaista. Normaalisti ajamme heti lähdön jälkeen parikymmentä minuuttia hölkkää, jotta maitohapot lähtevät pois lihaksistosta ja palautuminen käynnistyy nopeasti. Onneksi Missi ehti hölkätä hieman voittajaseremonioiden aikana.

– Dopingissä ei pissa irronnut, ja jouduimme odottamaan koko tunnin, minkä jälkeen näyte otettiin verikokeella.

– Sen jälkeen pääsimme kotitalliin, hevonen pääsi kylmäletkuihin, eli jalat kylmättiin. Hevonen myös juotetaan aina startin jälkeen ja ruokaan laitetaan elektrolyyttejä, jotka nekin auttavat palautumisessa.

Miss Maverick asustaa pihattotallissa, joten sillä oli mahdollisuus jatkaa jaloittelua ja palauttelua omaan tahtiin läpi yön.

– Missi pääsi ulos oikeastaan heti huoltotoimien jälkeen. Laitoimme toppaloimen alle verkkoloimen, jotta kuivuminen nopeutuu. Me kävimme tässä välissä koko perheen kanssa syömässä, Tapsa (Mäki-Tulokas) tarjosi meille ruoat, ja palasimme parin tunnin päästä vaihtamaan loimet. Tamma oli siinä vaiheessa kuiva, joten sen saattoi jättää huoletta yöksi ulos.

 

Sunnuntaiaamu käynnistyi poikkeuksellisesti, sillä Missi sai kirohoidon ja lihaskäsittelyn. Ennen tätä tammalla oli ratsastettu keveästi: tässäkin tarkoituksena oli kropan mutta myös pääkopan palauttelu.

– Eläinlääkäri Jaana Tainio kävi Missin läpi, ja lihaksistosta ei ihme kyllä huomannut, että edellispäivänä oli kova startti.

Koskelat voivat siis jatkaa suunnitelmien mukaisesti. Seuraava tähtäin on Tammaderbyn karsinnoissa parin viikon päässä.

Mutta sitä ennen syödään urakalla kakkua – ravimaailman perinteisiin kuuluvat kakkutarjoilut voiton jälkeen.

– Juha teki aamulla ensimmäisen kermakakun. Kakkuja tulee varmasti lisää, niin moni on jakanut iloja ja murheita meidän kanssamme.

Koskeloiden omaan arkeen suurvoitto tuo luonnollisesti lisäenergiapiikin.

– Fiilis on kyllä hieno.

Missi puolestaan on alkavan viikon hyvin kevyessä treenissä.

– Keveitä vetoja katsellaan sitten lähempänä starttia, Koskela kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic