Tammela

Näin teet täydellisen joulupuuron – laktoositon maito vaatii varovaisuutta

Riisipuuron voi laittaa vaihteen vuoksi uuniin ja ripotella sekaan rusinoita, vinkkaa Pohjois-Tammelan Maa- ja kotitalousnaisiin kuuluva Raja Perälä.
Jos aiot tehdä laktoositonta joulupuuroa, muista hauduttaa puuro hitaasti ja hiljalleen keitellen.

Pohjois-Tammelan Maa- ja kotitalousnaisiin kuuluva Raija Perälä tietää tarkasti, kuinka syntyy maistuva joulupuuro.

Perälän mukaan täydellinen joulupuuro voi olla yhtä hyvin hellalla keitettyä kuin uunissa haudutettua riisipuuroa, mutta myös ohraryynipuuro on oiva vaihtoehto. Ohraryynipuuron saa tehtyä kokonaan suomalaisista raaka-aineista.

Perälä suosittelee tekemään puurot täysmaitoon. Rasvaton maito jää helposti kattilan pohjaan kiinni. Perälä muistuttaa, että myös laktoosittoman maidon kanssa kannattaa olla varovainen. Laktoositon maito muuttuu helposti ruskeaksi, jos se kiehuu hellalla liikaa.

– Kannattaakin hauduttaa puuroa liedellä noin kaksi tuntia pienellä lämmöllä. Menetelmällä puurosta tulee paremman makuista, ja laktoositonkin puuro onnistuu.

Perälä muistuttaa, että liedellä keitettävä puuro kannattaa maustaa suolalla vasta sitten, kun se on valmis. Jos suolan lisää liian aikaisin, maito saattaa juoksuttua.

Joulupuuron kanssa kannattaa tarjoilla kylmää kiisseliä.

Perälä suosii itse joko luumukiisseliä tai mustikkakiisseliä, mutta kukin voi tehdä kiisselin makunsa mukaan. Hyvä ratkaisu on laittaa myös sokeria ja kanelia puuron päälle ja nauttia puuro maidon kanssa.

Mantelinkin voi sujauttaa puuroon. Mantelin saajan roolin voi kukin seurue päättää keskenään.

– Mantelin saaja voi vaikka hoitaa tiskauksen, Perälä ehdottaa. FL

Perälän ohje uunipuuroon:

Voita

2dl puuroriisiä

1 litra maitoa

1tl suolaa

1rkl sokeria

Rusinoita

Voitele uunivuoka. Sekoita kaikki ainekset uunivuokaan. Laita puuro 175-asteiseen uuniin noin kahdeksi tunniksi. Tarjoile lämmin puuro kylmän luumu- tai mustikkakiisselin kanssa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat