Lounais-Häme

Näin teet turvallisen salasanan - asiantuntijan mukaan erikoismerkkejä tai numeroita ei välttämättä tarvita

Helsinki
17.10.2018, 12:54

Kotimaa

Vanhat ohjeet salasanan tekemiseksi eivät enää täysin päde, kertoo F-Securen tietoturvakonsultti Tuomo Makkonen. Kun ennen neuvottiin käyttämään erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita sekaisin, Makkosen mukaan nykyään tietoturva-alalla ajatellaan toisin.
– Tietoturva-alan konsensus on nykyään se, että erikoismerkkivaatimukset, isot kirjaimet ja numerot eivät ole paras tapa tehdä turvallista salasanaa. Sehän johtaa aina siihen, että salasana on lokakuu2018 ja huutomerkki perään.
Makkosen ensimmäinen suositus on, että käyttää salasanaohjelmaa, johon voi kerätä kaikki salasanat turvaan. Tarvitsee vain muistaa ohjelman salasana, josta voi hakea muiden palveluiden salasanat.
– Ja salasanaksi kannattaa valita vaikka 32 merkkiä pitkä lause. Esimerkiksi 32 a-kirjainta peräkkäin, joista joka toinen on iso ja toinen pieni kirjain, on käytännössä mahdotonta murtaa tai ainakin se vie todella paljon aikaa.
A-kirjainten tai esimerkiksi Tuntemattoman sotilaan ensimmäisen lauseen käyttäminen ei kuitenkaan ole Makkosen mukaan kaikista paras vaihtoehto.
– Vielä parempi on käyttää esimerkiksi lausetta, joka sisältää murresanoja, joita ei löydy mistään sanalistoista. Tosin kaikki palvelut eivät hyväksy kovin pitkiä salasanoja tai vaativat erikoismerkkejä. Salasanaohjelma on siitä kätevä, ettei käytä ainakaan samaa salasanaa joka paikassa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic