Lounais-Häme

Näin toimivat uudenvuodentinan korvikkeet sokeri, mehiläisvaha, steariini ja mikrosaippua

Testasimme uudenvuodentinan korvikkeet.

 

EU kielsi lyijyn myynnin kuluttajatuotteissa vuonna 2018, mikä veti perinteiset uudenvuodentinat kauppojen hyllyiltä. Nimestään huolimatta uudenvuodentinat sisälsivät jopa 95 prosenttia lyijyä. Testasimme, miten tinan korvaavat tuotteet toimivat.

 

1. Sokeri

Kuvat: Tomi Vesaharju, video Juho Peltoniemi

Hienoa sokeria sulatettiin testissä kattilassa, ja se suli nopeasti ja otti väriä. Veteen kaadettaessa kuului pamaus ja lopputulos oli näyttävä. Kuten sokerileipurit tietävät, sokeriveistos alkaa sulaa, jos sokeria ei aluksi kiehauta kunnolla niin, että kiteet taatusti liukenevat.

Testiryhmälle kävi juuri näin, ja siksi lopputulos oli äärimmäisen hauras ja sen alle muodostui lätäkkö saman tien.

Kullanvärinen valos oli kuitenkin hetken hyvin kaunis ja ylellinen. Sokeri on kuitenkin myös työläin tinan korvike, sillä loppusokeri jämähti kattilan pohjaan ja vaati perusteellisen kuurauksen.

2. Mehiläisvaha

Mehiläisvaha suorastaan hirvitti testaajia, sillä kuten Tukeskin mainitsee, se sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa kuumalla liedellä erittäin helposti ja matalassa lämpötilassa.

Testiryhmä turvautui vesihauteeseen, joka oli hitaampi konsti mutta turvallinen. Lopputulos oli isoin pettymys, sillä kun sulanut vaha kaadettiin kauhasta, se ei päästänyt ääntäkään ja veden pinnalle jäi kellumaan outo, noh, pökäle.

Isompi vahamäärä olisi ehkä tuottanut näyttävämmän lopputuloksen, ja konkareiden mukaan myös terävä ranneliike kaadettaessa auttaa asiaa. 

Mehiläisvahalevyn hyviä puolia on kuitenkin muokattavuus. Siitä voi leikata tai painaa muotilla erilaisia kuvioita sulatettavaksi.

Siltä varalta, että joku sulattaa mehiläisvahaa suoraan kauhassa liedellä, kannattaa lähelle varata sammutuspeite tai vaikkapa kattilankansi.

3. Steariini

Kynttilästeariini sulatettiin myös vesihauteessa, ja se suli kauhassa nopeasti. Steariinihiutaleiden määrää oli kuitenkin vaikea arvioida, ja testissä sitä oli liikaa.

Steariinin yleisvaikutelma oli yhtä vaisu kuin mehiläisvahan, mutta jähmettyneen steariinin pintakuvio oli kaunis. Värjätty steariini olisi varmasti säväyttänyt nyt käytettyä valkoista enemmän.

4. Musta hevonen

Testiryhmä oli kuullut huhuja 2010-luvun ”tinasta”, mikroon pantavasta saippuasta.

Mikroon laitettiin tavallisen palasaippuan puolikas, mutta selvästi pienempi pala olisi riittänyt. Saippuan muuttui mikrossa marenkimaiseksi, aivan kevyeksi hötöksi.

Osa testiryhmästä odotti näyttävää räjähdystä, mutta sitä ei tullut.

Lopputulos oli silti kiehtova, ja värillisestä saippuasta se olisi varmasti vielä kiehtovampi.

 

Videossa on vanhentunutta tietoa: tina kiellettiin jo maaliskuussa 2018. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 29.12.2017.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic