Lounais-Häme Forssa

Näin valtuutetut äänestivät Ruostejärvestä ja yksityistieavustuksista – Forssalle siedettävän hyvä budjetti

Ensi vuodelle ylijäämää, rakenteelliset muutokset edessä tulevina vuosina. Pärjäävä Forssa -työryhmä jatkaa työtään.
Kuvaaja: Tapio Tuomela

Forssan valtuusto hyväksyi pienin muutoksin ensi vuoden talousarvion, joka luotiin tiukoissa raameissa. Vielä alkusyksystä Forssaa uhkasi alijäämä. Ryhmäpuheenvuoroissa ensi vuoden budjettia luonnehdittiin hyvästä tyydyttävään ja siedettävään.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) muistutti ennen käsittelyä, että talousarvio on valtuuston vuoden iso, tärkeä ja arvovalintoja yhdessä sitova vastuullinen päätös. Työtä hiottiin Pärjäävä Forssa -työryhmässä.

– Talousarvio on tasapainossa ja se on 700 000 euroa ylijäämäinen. Se ei leikkaa palveluita eikä näy tavallisen kuntalaisen arjessa muutoksina.

Lepola ja myös muut valtuutetut muistuttivat, että realismia on muistaa, että kyseessä on nimenomaan arvio. 700 000 euron ylijäämää ei varsinaisesti ole riihikuivana rahana olemassa, ja tuleva vuosi tuo tullessaan omat epävarmuustekijänsä.

– Se on todella arvio. Esimerkiksi tänä vuonnakin olemme myöntäneet sosiaalipalveluihin lähes miljoonan lisämäärärahan talousarvioon, Lepola lisäsi.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi totesi valtuutetuille, että tärkein ohjenuora tulevien vuosien taloussuunnittelussa on toiminnalliset ja rakenteelliset muutokset. Niitä on näköpiirissä vuosina 2020–21.

– Se on ainut tapa, jolla pärjäämme jatkossa. Siksi myös Pärjäävä Forssa -työryhmä jatkaa työtään. Seutukunnallista yhteistyötä myös tarvitaan.

Forssan vuoden 2019 talousarvion toimintamenot ovat 121,4 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 26,3 miljoonaa euroa. Vuosikate on 7 miljoonaa euroa eli 413 euroa per asukas. Kaupungin lainamäärä on ensi vuoden lopussa 2100 euroa per asukas. Se on alle maan keskitason.

 

Valtuutetut punnitsivat myös muutosesityksiä budjettiin. Niiden tie kariutui äänestyksiin.

Luitko tämän: Ruostejärven leirikeskus ei päässyt budjettikirjaan – Forssan valtuusto äänesti talousarviomuutoksista

Äänestys Ruostejärvestä:

Vasemmistoliitto ja Tapio Virtanen tekivät muutosesityksen, että Ruostejärven leirikeskuksen kunnostaminen otettaisiin budjettiin ja suunnitelmakaudelle. Esitys hävisi äänin 25–18.

Leirikeskuksen olisivat kunnostaneet Suvi Aaltonen (vas.), Ritva Aho (sd.), Sirkka-Liisa Ilvonen (vas.), Eino Järvinen (sd.), Tomi Karlsson (sd.), Antero Koskenoja (vas.), Keijo Koskimies (vihr.), Pia Kuparinen (ps.), Emmi Lintonen (sd.), Sami Mattila (ps.), Pekka Murtolahti (kd.), Jouni Mäkelä (sd.), Manu Mäkinen (vas.), Kaija-Leena Niemi (sd.),  Vesa Niininen (sd.), Katariina Pohjalainen (vas.), Tapio Virtanen (vas.) ja Janne Vuorenmaa (sd.).

Äänestys yksityistieavustuksista:

Keskustan valtuustoryhmä esitti, että ensi vuoden talousarvioon ja suunnitelmakaudelle palautetaan yksityistieavustukset. Vuosikustannus olisi ollut 46 000 euroa. Esitys hävisi äänin 24–19.

Yksityistieavustukset olisivat palauttaneet Suvi Aaltonen (vas.), Ritva Aho (sd.), Arto Heino (kesk.), Eero Hirvikoski (kesk.), Johanna Häggman (kesk.), Sirkka-Liisa Ilvonen (vas.), Eino Järvinen (sd.), Marjut Kallioinen (kesk.), Tomi Karlsson (sd.), Emmi Lintonen (sd.), Pentti Mansikkamäki (kesk.), Jouni Mäkelä (sd.), Manu Mäkinen (vas.), Vesa Niininen (sd.), Timo Norri (kesk.), Katariina Pohjalainen (vas.), Irmeli Vinnikainen (kesk.), Tapio Virtanen (vas.) ja Janne Vuorenmaa (sd.).

Juttua korjattu 12.12. kello 9.55: Lisätty valtuutettu Kaija-Leena Niemen (sd.) nimi Ruostejärven puolesta äänestäneiden listaan.

 

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic