Lounais-Häme

Nainen naisen tukena

 

Maaretta Tukiainen ja Jaana Villanen pistäytyivät Forssassa kertomassa tiistaina julkaistusta Huippunaiset-kirjastaan ja kannustamassa naisia tukemaan toisiaan.

Kaksikolla on myös missio: he haluavat, että naisten pääsy eteenpäin ja johtopaikoille olisi yhtä luonnollista kuin auringon nousu taivaalle.

-Tarkoituksena ei ole tehdä vastakkainasettelua miesten ja naisten välille, Villanen sanoo.

Samalla tavalla kuin johdossa pitäisi olla nuoria ja vanhoja, pitäisi siellä olla naisia ja miehiä. Kaikille pitäisi olla tilaa.

Tukiainen toteaa, että kaikki naiset ovat huippunaisia. Se ei tarkoita, että kaikkien naisten pitäisi olla toimitusjohtajia.

-Aloitimme juuri Nosta nainen päivässä -somekampanjan, jonka tarkoitus on osoittaa, että kaikki naiset voivat olla huippunaisia.

Villanen jatkaa, että naisten pitäisi olla solidaarisia toisilleen. Pitäisi tukea ja antaa toisilleen tilaa kasvaa siinä, mikä on naiselle tärkeää.

-Naiset voivat mentoroida toisiaan.

Kaksikon mielestä positiivisuudella saadaan paljon enemmän aikaan kuin kilpailemalla paikasta huipulla. -Negatiivisuus ei vie minnekään.

Huippunaiset-kirjassa on menestyneiden naisten tarinoita. Tarinoiden pohjalta Tukiainen ja Villanen alkoivat miettiä niitä tekijöitä, joita kaikilla haastatelluilla naisilla on.

-Mietimme, kuka menestyy ja miksi.

Tukiainen toteaa, että yksi hänen suosikkitietokirjailijoistaan, kanadalainen Malcolm Gladwell on kirjoittanut kirjan samasta aiheesta, mutta kirjassa on vain miesmenestyjiä. Hänestä se on kummallista, sillä maailmalla on paljon menestyneitä naisjohtajia.

Yksi syy siihen, miksi nainen menestyy, voi olla siinä, että naiset jotka ovat päässeet korkealle, ovat yksinkertaisesti vain niin päämäärätietoisia.

Tai sitten kyse voi olla siitä, että nainen nyt vain on erilainen kuin mies.

-Naisilla on erilainen tapa lähestyä asioita ja työntekijöitä. Naiset ovat enemmän myötätuntojohtajia.

Sukupuolta ei kuitenkaan voi pitää kaikkea selittävänä tekijänä. Toisaalta Villasen ja Tukiaisen mukaan naisten yhteisöllisyyttä korostava johtaminen on usein koettu poikkeavaksi ja vähemmän toivottavaksi.

-Tutkimusten mukaan naisille tyypillinen johtaminen on kuitenkin organisaatioiden toiminnan kannalta tuottavuutta, tehokkuutta ja myös työhyvinvointia lisäävää, Villanen sanoo.

Tukiaisen mukaan tulevaisuuden työelämässä inhimillisyydestä ja ihmiskeskeisemmästä ajattelusta tulee entistä tärkeämpää.

Joskus muinoin johtajaksi pääsemiseksi riitti, että mies oli riittävän pitkä ja hyvätapainen. Kaksikon mukaan se ei enää päde. Eikä heidän mielestään ulkonäöllä ole niin suurta roolia menestymisen kannalta kuin uskotellaan.

-Medialla on tärkeä rooli siinä, miten menestystä mitataan ja asioista puhutaan.

Kaksikon mielestä viime aikoina lanseerattu ajokoirajohtajuus vie johtajuuden ideaa väärään suuntaan. Jos johtajuuden roolista nostetaan otsikoihin vain ulkonäkö, niin roolin analysointi on silloin pielessä.

Kirjan naismenestyjien tarinat eivät ole pelkkää hyminää ja henkseleiden paukuttelua.

-Tarinoita lukiessa ymmärtää, että kaikesta voi selvitä. Mokistakin. Yksi kirjan naisista kertoo tehneensä ensimmäisessä kesätyöpaikassaan kuuden miljoonan markan mokan, mutta hän selvisi siitä ja on nyt menestyvä nainen.

Mutta se kysymys, kuka menestyy ja miksi.

Menestys voi alkaa lapsuuden kodista. Isistä.

-Se, että isä sanoo, että tytär voi tehdä mitä vain, on tärkeää.

Jos tukea ei ole saanut, ei se kuitenkaan katkaise siipiä matkalla menestykseen. Villanen toteaa, että kriisikin voi innostaa yrittämään enemmän saavuttelemaan sitä, mitä oikeasti haluaa.

Yksi avain menestykseen on rohkeus seisoa omien ajatusten takana. Lisäksi tarvitaan empatiaa, epätäydellisyyden hyväksymistä, sisäisiä voimia ja kykyä muuttua.

-Tärkeintä kuitenkin on, että naiset tukevat tosiaan ja auttavat toisiaan eteenpäin, Villanen summaa.

Muuten voi käydä niin kuin niille 26000 keski-ikäiselle naiselle, jotka vuosittain jäävät pois työelämästä.

-On mysteeri, mihin ne skarpeimmat, parhaassa iässä olevat naiset katoavat, Tukiainen sanoo.

Hän lisää, että ehkä he tulevat takaisin siinä vaiheessa, kun työelämässä tapahtuu muutos ja naisen tapa johtaa on yhtä arvostettu kuin miestenkin. FL

 

Naiset Huippunaisten takana
Maaretta Tukiainenmuutosvalmentaja, tietokirjailija. Pitkä johtajakokemus media-alalta.Julkaissut muun muassa kirjat Luova tila – tulevaisuuden työpaikka, Egosta fantasmagoon – tie karismaattiseen itseesi.Koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, elokuva- ja tv-tieteen kandi, sisustusarkkitehti ja valmentaja.Jaana VillanenKehitysjohtaja suoramarkkinointiyrityksessä, yritysten muutosprosessivalmentaja ja -kehittäjä.Ollut mukana perustamassa useita yrityksiä, toiminut mentorina sadoille yrittäjille ja osallistunut kymmeniin kehitysprojekteihin.Koulutukseltaan erikoisjuristi, aikuiskouluttaja, NTM ja tuotekehittäjä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti