Lounais-Häme Forssa

Naisenergiaa ja verkostoja: Forssalainen Henna Mäntymaa lähti hakemaan uutta oppia liiketoimintaansa Venla-valmennuksesta

Forssalainen yrittäjä Henna Mäntymaa lähti mukaan Venla-valmennukseen saadakseen uusia vinkkejä liiketoimintaansa.
DogFeelGoodin yrittäjä Henna Mäntymaa osallistui Venla-valmennukseen, sillä hän toivoi saavansa uusia vinkkejä liiketoimintaansa. Yritys on toiminut Forssassa kolme vuotta. Kuva: Lassi Puhtimäki
DogFeelGoodin yrittäjä Henna Mäntymaa osallistui Venla-valmennukseen, sillä hän toivoi saavansa uusia vinkkejä liiketoimintaansa. Yritys on toiminut Forssassa kolme vuotta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viime syksynä forssalainen pienyrittäjä Henna Mäntymaa kuuli ystävältään Venla-valmennuksesta. Pian sähköpostiin kilahti myös valmennuksen esittelykirje. Mäntymaa päätti tarttua tarjottuun mahdollisuuteen ja ilmoittautui mukaan.

– Ennen valmennusta en ollut löytänyt itselleni sopivia myynti- ja markkinointikoulutuksia. Venla-hankkeessa minua innosti se, että sen toteuttajana on ammattikorkeakoulu. Se antoi kuvan, että tässä mennään oikeasti oppija edellä, yrittäjä kertoo.

Mäntymaa muistuttaa, että kivijalkaliikkeen yrittäjänä koulutukseen lähteminen ei ole aivan yksinkertaista. Lähiopetuspäivinä on mietittävä, kuka pitää liikkeen ovet avoinna. Venla-valmennuksen yksi keskeinen etu oli se, että lähipäivien lisäksi koulutukseen kuului paljon verkkotehtäviä ja -luentoja.

Kaikista luennoista jotain takataskuun

Puolen vuoden aikana Mäntymaa on saanut uutta näkökulmaa omaan liiketoimintaansa. Koulutuksen aikana hän on saanut opiskelijapalautetta sosiaalisen median kanavistaan sekä kuunnellut luentoja myynnin ja markkinoinnin monista eri teemoista. Erityisesti hän kaipasi uusia vinkkejä asiakashankintaan.

Vaikka Mäntymaan eläintarvikealan yritys DogFeelGood on toiminut Forssan keskustassa jo kolme vuotta, valitettavan usein yrittäjä törmää kysymykseen siitä, missä hänen yrityksensä sijaitsee.

– Luentoja oli monesta eri aiheesta. Koen, että olen oppinut niistä jokaisesta ainakin yhden uuden asian, jota voin hyödyntää omassa yrittäjä-arjessani, Mäntymaa pohtii.

Uusi yhteistyö toi myös uuden tapahtuman

Parasta Venla-valmennuksessa on kuitenkin ollut verkostoituminen, jonka ansiosta naisyrittäjät pääsivät hiomaan yhteistyökuvioita ja oppimaan toisiltaan uutta. Erityisesti koronakevään aikana Mäntymaa koki, että yrittäjät kannustivat toisiaan ja etsivät yhdessä uusia ratkaisuja poikkeukselliseen tilanteeseen.

Uusien kontaktien avulla DogFeelGoodissa järjestettiin myös kesäkuun alussa valmennuksen innoittama tapahtuma.

– Järjestimme yhdessä valmennuksessa mukana olevan hauholaisen eläinlääkäri Olga Kuksinan kanssa kanien joukkorokotuksen liikkeessäni. Se oli menestys, sillä päivän aikana rokotettiin yli 20 kania. Osa asiakkaista oli Porista ja Tampereelta asti, yrittäjä toteaa.

Valmennukseen ehtii vielä mukaan

Mäntymaa ampuu alas väitteen siitä, että naisyrittäjien olisi vaikeampi verkostoitua ja luoda yrittäjien välistä tukiverkkoa. Hän katsoo, että loppuen lopuksi verkostoitumisen taito on yrittäjän persoonasta kiinni.

– Olen itse ulospäin suuntautunut ja sosiaalinen, joten minun on helppo etsiä itselleni mahdollisia yhteistyökumppaneita. Totta kai valmiit verkostot tarjoavat suoria kontakteja ja silloin etsimisen vaivalta pystyy välttymään, Mäntymaa pohtii.

Syyskuussa 2018 alkaneessa Venla-koulutuksessa on tällä hetkellä mukana 17 valmennettavaa. Se, kuinka aktiivinen koulutukseen liittyvien tehtävien suhteen on, on jokaisen osallistujan päätettävissä. Valmennus on pyritty toteuttamaan kokonaisuudessaan yrittäjien ehdoilla.

– Moni valmennettavista kaipaa oppia markkinoinnin osa-alueella. Tarkastelemme heidän kanssaan esimerkiksi palvelumuotoiluun liittyviä teemoja. Koulutusaiheet on valikoitu pitkälti valmennettavien tarpeisiin sopiviksi, Venla-hankkeen projektipäällikkö Marjo Vaalgamaa kertoo.

Projektipäällikön mukaan koulutuksen tärkeimmät tavoitteet ovat tarjota naisyrittäjille vertaistukea, haastaa pohtimaan liiketoiminnan kannalta tärkeitä sisältöä ja kehittää omaa suunnitelmallisuutta. Vaikka koulutus päättyy vuoden lopussa, mukaan pääsee edelleen. FL

Venla-valmennus vauhdittaa liiketoimintaa

Venla-valmennus käynnistyi 1.9.2018 ja se päättyy kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Valmennus on suunnattu naisyrittäjille. Sen tavoitteena on lisätä naisyrittäjien tasavertaista osallisuutta, luoda verkostoja ja kasvattaa valmennettavien liiketoimintaa.

Venla-valmennus koostuu verkkokoulutusympäristössä tehtävistä harjoituksista. Valmennukseen sisältyy myös omavalmentajan tuki, joka auttaa kohdistamaan koulutuksen sisältöjä juuri koulutettavan omaan yritystoimintaan.

Verkostojen luomiseksi valmennukseen kuuluu myös erilaisia työpajoja ja ryhmätapaamisia. Koronatilanteen vuoksi ne jouduttiin toteuttamaan keväällä etäyhteyden avulla.

Valmennuksen viisi kärkiteemaa ovat palvelumuotoilu, markkinointi, myynti, kansainvälistyminen ja yrityksen liiketoiminnan tiedot myynnissä sekä markkinoinnissa (small data).

Valmennukseen osallistuu yhteensä 17 valmennettavaa.

Valmennus on osa Venla-hanketta, jota toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston osarahoituksella. Siihen toteuttavat Hämeen Ammattikorkeakoulu ja LAB-ammattikorkeakoulu.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic