Lounais-Häme

"Näissä vaaleissa on paljon pelissä" - Ruotsissa äänestetään valtiopäivävaaleissa

Tukholma
09.09.2018, 12:34

Ulkomaat

Ruotsissa äänestetään valtiopäivä- eli parlamenttivaaleissa, joista odotetaan tiukkaa kisaa. Valtiopäivien suurimpien puolueiden paikoista käyvät kisaa sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit.
Joka tapauksessa hallituksen muodostamisesta odotetaan vaikeaa, sillä mielipidekyselyjen mukaan mikään blokki ei ole saamassa yli puolta äänistä. Yksi suurimmista kysymyksistä on, mikä tulee olemaan kannatustaan kasvattaneiden ruotsidemokraattien rooli. Ainakin toistaiseksi muut puolueet ovat kokonaan kieltäytyneet tai ainakin suhtautuneet nuivasti yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.
Äänestysvilkkauden odotetaan nousevan perinteisesti korkeaksi. Edellisissä vaaleissa äänioikeutetuista liki 86 prosenttia kävi vaaliuurnilla.
– Näissä vaaleissa on paljon pelissä. Paljon vihaa, paljon hajaannusta, pohti Etelä-Tukholmassa Bredängissä äänestänyt Jennifer Rojas uutistoimisto TT:lle.

Kysely: Kokoomus ja ruotsidemokraatit liki tasoissa

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä Suomen aikaa. Heti sen jälkeen odotetaan myös tietoja vaalien tulosennusteesta. Alustavan tuloksen odotetaan selviävän viimeistään yöllä.
Ruotsin uuden parlamentin paikkajaosta odotetaan alustavia ennusteita myöhään illalla, ja vaalien alustavan tuloksen odotetaan olevan valmis viimeistään aamuyöllä Suomen aikaa.
Tuoreen mielipidekyselyn mukaan punavihreä blokki johtaa porvariblokkia kolmella prosenttiyksiköllä. Skop-tutkimuslaitoksen kyselyssä punavihreän blokin kannatus oli 41,4 prosenttia ja porvariblokin 38,4.
Punavihreään blokkiin kuuluvat sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue. Porvariblokin muodostavat maltillinen kokoomus, keskustapuolue, liberaalit ja kristillisdemokraatit.
Yksittäisistä puolueista selkeä ykkönen on sosiaalidemokraatit, jota kannatti 25,9 prosenttia vastaajista. Toisena oli maltillinen kokoomus 17,6 prosentin ja kolmantena ruotsidemokraatit 17,4 prosentin kannatuksella.
Kysely tehtiin 2.-7. syyskuuta, ja siihen vastasi liki 2 500 ihmistä.

https://skop.se/politik/2018/09/skops-valjarbarometer-7-september-2018/

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti