Lounais-Häme

"Näistä asioista on ihan ok - ja pitääkin puhua"

Transsukupuolisuus on edelleen monelle vieras asia ja se saatetaan sekoittaa seksuaalisuuteen. Tiedon ja ymmärryksen lisääminen olikin Maiju Ristkarin, Nina Sunin ja Vesa Tynin päämääränä, kun he kaksi vuotta sitten aloittivat Sukupuolena ihminen -projektinsa.

-Heräsimme siihen tosiasiaan, että Suomen translaki on ihan kauhea. Suomi saanut sen tiimoilta huomautuksia ihmisoikeusloukkauksista, projektin sisällöntuotannosta vastannut Ristkari sanoo.

 

Transsukupuolisuus rikkoo totuttua, mutta käsitteen alla on loputtomasti erilaisia tapoja elää. Projektin tavoitteena onkin näyttää kaiken ytimessä oleva ihmisyys.

-Se ei voi olla keneltäkään pois, että jokainen saa elää omaa elämäänsä niin, että hänellä on turvallinen ja hyvä olla.

Projektissa haluttiin luoda transihmisille tila tulla näkyväksi, ei puhua heidän puolestaan.

-Otimme ensin yhteyttä muutamaan tuttuun, että haluaisivatko he lähteä mukaan. Perustimme Facebook-sivun, jossa kerroimme etsivämme projektiin transihmisiä kertomaan tarinansa. Otimme halukkaat mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä, emme valinneet tarinoita, Ristkari kertoo.

 

Lopputuloksena on 12 tarinaa siitä, mitä on olla transihminen nykypäivän Suomessa. Valokuvaaja Vesa Tyni kuvasi kaikista tarinansa kertoneista muotokuvat heille ominaisessa miljöössä.

Tarinat ja kuvat ovat nähtävissä osoitteessa sukupuolenaihminen.fi, mutta kuvien ja tarinoiden tiimoilta on koottu myös näyttely.

 

Näyttely on parhaillaan esillä Forssan kirjastossa, jonne tosin kaikki kuvat eivät mahtuneet mukaan.

Forssan jälkeen näyttely matkaa Tampereelle, Kouvolaan ja Porvooseen.

-Halusimme, että projekti on mahdollisimman monen tavoitettavissa. Nettisivuilta löytää tarinat, mutta näyttelyn avulla siihen voi törmätä myös ihan sattumalta, Ristkari selittää.

Ristkari kertoo näyttelystä saadun palautteen olleen kiittävää.

– Se ilahduttaa, että transihmisiltä itseltään ja Setan Transtukipisteeltä on tullut hyvää palautetta.

 

Parhaillaan Ristkari, Suni ja Veera Jussila työstävät tietokirjaa sukupuolen moninaisuudesta.

-Kirjan kohderyhmänä ovat nuoret. Näistä asioista toivottavasti puhutaan nykyään koulussa, mutta ehkä kaikilla opettajillakaan ei ole riittävästi tietoa tai sanoja.

Projektin materiaaleja käytetään jo nyt terveystiedon oppimateriaalina. Sitä tullaan hyödyntämään myös elämänkatsomustiedon opetuksessa.

Tällä viikolla projekti sai tunnustusta, kun Seta myönsi sille Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen. Palkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. FL

Sukupuolena ihminen -näyttely Forssan kirjastossa 28.7. asti.

 

Transsukupuolisuus
Sukupuoliristiriita tarkoittaa, että ihmisen tunne omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen kehoaan eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta.Transsukupuolisuus on sukupuoliristiriidan äärimuoto.Kokemukset sukupuoliristiriidasta ovat yksilöllisiä.Asiantuntijat uskovat biologisten, sosiaalisten ja kulttuuristen tekijöiden kaikkien vaikuttavan yksilön kehittymiseen transihmiseksi.Transtukipiste.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic