Lounais-Häme Forssa

Naisten ja tyttöjen kokema väkivalta on arkipäivää – UN Women tekee työtä maailman muuttamiseksi

UN Women toimii sekä kansainvälisesti että paikallistasolla.
UN Women työskentelee naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Lounais-Hämeen aktiivit keräsivät varoja Forssan torilla. Keräyslipasta ojentaa Kaija Hakala.

Oranssi oli teemavärinä Forssan torilla, kun Lounais-Hämeen UN Women jakoi tietoa ja keräsi varoja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

YK:n tasa-arvojärjestön paikallisosaston puheenjohtaja Minna Aaltonen muistutti, että vaikka järjestö tekee kansainvälistä työtä, naisten ja tyttöjen kokema väkivalta on arkipäivää myös Suomessa.

– Ja Forssassa. Sitä ei voi unohtaa. Tuore esimerkki on itsenäisyyspäivältä, Aaltonen muistuttaa.

Forssassa on tehty rikosilmoitus itsenäisyyspäivänä sattuneesta pahoinpitelystä, jonka uhrina on 12-vuotias tyttö.

UN Womenin tavoitteena on saavuttaa maailma, jossa on yhtä arvokasta syntyä tytöksi kuin pojaksi ja jossa miehillä ja naisilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet.

Aaltosen mukaan paikalliset tapahtumat järjestetään pääosin kymmenen aktiivijäsenen voimin.

– Mukaan voi liittyä ottamalla yhteyttä minuun tai sihteeriimme Eila Heikkilään. Myös miehet voivat liittyä mukaan toimintaamme, Aaltonen huomauttaa.

Järjestö rakentaa maailmaa, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Se vahvistaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja naisten osallistumista päätöksentekoon.

Se tarjoaa naisille mahdollisuuden ihmisarvoiseen työhön ja omien tulojen hankkimiseen. UN Women tukee naisia konflikteissa, katastrofeissa ja rauhanrakennuksessa eri puolilla maailmaa.

Luitko tämän: Helena Ranta puhui Forssassa ihmisoikeuksien puolesta: ”Enemmän naisia rauhanprosesseihin”

Ja työtä riittää: Yksi kolmesta naisesta ja tytöstä maailmassa kokee fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa elämänsä aikana. Useimmiten väkivallan taustalla on kumppani.

Vain 52 prosenttia naimisissa olevista tai parisuhteessa elävistä naisista voi vapaasti tehdä omat päätöksensä seksisuhteistaan, ehkäisystä ja terveydenhoidosta.

Maailmalaajuisesti lähes 750 miljoonaa naista ja tyttöä on mennyt naimisiin ennen 18. syntymäpäiväänsä. 200 miljoonan naisen ja tytön sukupuolielimiä on silvottu.

Vuonna 2012 tapetuista naisista joka toisen surmasi joko puoliso tai perhe. Vastaavasti miehistä saman kohtalon koki yksi 20 surmatusta.

71 prosenttia kaikista maailmanlaajuisen ihmiskaupan uhreista on naisia ja tyttöjä. Heistä kolme neljästä on seksuaalisesti hyväksikäytetty.

Väkivalta on yhtä vakava kuolinsyy ja vammautumisen aiheuttaja lisääntymisikäisille naisille syöpä. Väkivalta aiheuttaa enemmän terveyshaittoja kuin liikenneonnettomuudet ja malaria yhteensä.

UN Women tuo esille väkivallasta selvinneiden naisten ja tyttöjen tarinoita, naistenoikeuksien puolustajia, jotka eivät yleensä tule tietoon. Tarinoita jaetaan järjestön kansainvälisellä nettisivuilla tunnisteella #HearMeToo.

Forssan seudulla seuraava UN Womenin tapahtuma on luvassa 17. helmikuuta, jolloin osasto järjestää yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa hyvinvointipäivän. Tapahtumapaikkana on Forssan yhteislyseo.

– Sinne on tulossa mielenkiintoisia luentoja ja myyntipisteitä. Myös kansainväliseksi naistenpäiväksi ensi maaliskuussa aiomme järjestää ohjelmaa, Aaltonen lisää. FL

Viidesosa koki väkivaltaa tai uhkaa

Naiset kokevat väkivaltaa kotonaan, muissa yksityisissä tiloissa ja työpaikoillaan.

Vuoden 2016 rikosuhritutkimuksen mukaan viidesosa suomalaisnaisista oli kokenut jonkinasteista väkivaltaa tai uhkailua vuoden aikana.

Naiset joutuvat miehiä useammin lähisuhdeväkivallan ja erityisesti oman kumppanin väkivallan uhriksi. Seksuaalinen väkivalta on naisten kokemana selvästi yleisempää, mutta verrattain harvinaista. Naisista 2 prosenttia oli kokenut seksuaalista väkivaltaa tai sen yritystä.

Etenkin perheenjäsenten keskeinen väkivalta eli lähisuhdeväkivalta jää usein ilmoittamatta poliisille, jolloin sen laajuus ei näy tilastoissa.

Henkirikoskatsaus 2018: Yleisin uhri on tuttavan tai ystävän surmaama mies (44 % uhreista). Seuraavaksi yleisimmät ovat parisuhdekumppanin surmaama nainen (16 %) ja uhrille ennalta tuntemattoman henkilön surmaama mies (11 %).

Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan 55 prosenttia suomalaismiehistä on kokenut väkivaltaa tai uhkailua 15 vuotta täytettyään.

Rikoksentorjunta.fi

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic