Lounais-Häme Forssa

Forssan Seudun Yrittäjänaisten uusi puheenjohtaja: "Yrittäjänaista tukee parhaiten toinen yrittäjänainen"

Forssan Seudun Yrittäjänaisten uusi puheenjohtaja Jaana Rautanen sanoo, että nimenomaan pienyrittäjä on vaarassa jäädä yksin – ja siksi vertaistuki on tärkeää.
Naisyrittäjien uusi pj Jaana Rautanen Studio Polkka *** Local Caption *** Moni yrittäjän ongelma on samankaltainen, on yrityksen ala mikä tahansa. Parturi-kampaaja Jaana Rautanen toteaa, että vertaistuki helpottaa omaa työtä ja samalla opettaa muiden toimintamalleista.

Forssalainen Jaana Rautanen liittyi Forssan Seudun Yrittäjänaisiin kaksi vuotta sitten, vuotta myöhemmin hän oli jo yhdistyksen hallituksessa ja nyt hänestä tuli yhdistyksen uusi puheenjohtaja.

– Aika nopeastihan se kävi, Rautanen myöntää naurahtaen.

Yrittäjyydestä parturi-kampaajana toimivalla Rautasella sen sijaan on jo rautainen kokemus. Aluksi hän toimi vuokratuoliyrittäjänä kymmenen vuotta, nyt tulee viisi vuotta täyteen Studio Polkan ohjaksissa yhdessä Mira Taposen kanssa.

– Minua kyseltiin aiemminkin mukaan Yrittäjänaisiin, mutta se jäi pitkäksi aikaa. Mietin, että olenko liian nuori tai onko tämä liian pieni yritys.

Nyt puheenjohtajan ominaisuudessa juuri tällaisia ajatuksia Rautanen haluaa torjua: Ei ole olemassa liian pientä yritystä tai liian nuorta yrittäjää Forssan Seudun Naisyrittäjiin.

– Jos työskentelee pienesti ja yksin, niin silloin nimenomaan helposti jää yksin. On kuitenkin tärkeää saada vertaistukea.

 

Lue Jaana Rautasen valinnasta: Jaana Rautanen Forssan Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtajaksi

 

Vertaistuki suuri anti

Rautanen toteaa, että hänelle suurin anti yhdistyksestä onkin ollut nimenomaan vertaistuki. Forssan Seudun Yrittäjänaisissa on mukana paljon pienyrittäjiä, ja Rautasen mukaan kokemuksista puhuminen helpottaa omaa arkea ja samalla opettaa muiden hyvistä käytännöistä ja toimintamalleista.

– Juttelimme juuri esimerkiksi siitä, kuinka vaikeaa pienyrittäjän on ottaa uutta työntekijää. Jos palkattu työntekijä ei olekaan sitoutunut, se voi pahimmassa tapauksessa kaataa mukanaan koko yrityksen, Rautanen antaa esimerkin.

Vaikka jäsenten joukossa on eri alojen yrittäjiä, moni perusasia on samankaltainen alasta riippumatta. Esimerkiksi kiireet, työntekijöiden palkkaaminen tai palkkaamattomuus sekä verotusasiat ovat yrittäjän mielen päällä alalla kuin alalla. Pienyrittäjät tekevät usein pitkiä päiviä jopa täysin ilman tai ainakin lyhyillä lomilla.

Yhdistyksen kampaamoyrittäjätkin juttelevat usein yrittämisen, ei niinkään alan, haasteista.

– Toiset yrittäjänaiset ymmärtävät, kuinka paljon työssä aherretaan.

Avoimuus naisten kesken

Niin, yrittäjänaiset. Forssan seudullakin on useita yrittäjäyhdistyksiä ja Rautanen myöntää törmäävänsä usein kysymykseen siitä, miksi naisilla on oma yhdistyksensä.

Rautanen uskoo, että keskustelu yhdistyksen jäsenten tapaamisissa pysyy avoimempana, kun yhdistyksen jäsenet ovat nimenomaan naisia. Tosin jatkossa Forssan Seudun Yrittäjänaisiin saa teoriassa liittyä mukaan mieskin.

– Yrittäjänaista tukee parhaiten toinen yrittäjänainen. Tuen antaminen ja saaminen sekä keskustelu tietyistä asioista ovat helpompaa, kun puhumassa on toinen nainen, Rautanen arvioi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic