Lounais-Häme Hämeenlinna

Naivistit Iittalassa aukeaa – Näyttely tarjoaa kylälle identiteetin ja taiteilijoille yhteisön

Naivistit Iittalassa tarjoaa kävijöilleen tänäkin kesänä jotain vanhaa, jotain uutta ja paljon iloa.
Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen ja näyttelyn kuraattori Hannu Castrén arvelevat, että ihmiset ovat kesällä rohkeampia taiteen suhteen. He toivovat, että Iittalasta kasvaisi paikka, jossa pysähdytään myös ohikulkumatkalla. Kuva: Sara Aaltio
Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen ja näyttelyn kuraattori Hannu Castrén arvelevat, että ihmiset ovat kesällä rohkeampia taiteen suhteen. He toivovat, että Iittalasta kasvaisi paikka, jossa pysähdytään myös ohikulkumatkalla. Kuva: Sara Aaltio

Viime vuonna kaikkien aikojen kävijäennätykseen yltänyt kesänäyttely Naivistit Iittalassa esittelee tänä kesänä yleisölle lähes 800 teosta 50 taiteilijalta.

– Näyttelyssä ei ole tehty mitään ratkaisevia uudistuksia. Me poikkeamme tyypillisestä kesänäyttelyajattelusta ja uudistumme siten, miten kulunut vuosi on meitä ja taiteilijoita uudistanut, kuraattori Hannu Castrén toteaa.

Suurin osa Iittalassa esillä olevista teoksista on taiteilijoilta, jotka ovat olleet mukana myös edellisinä vuosina.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että näyttely olisi sama kuin edellisvuonna. Kaikki näyttelyn teokset ovat uusia ja varta vasten näyttelyyn tehtyjä.

Joka vuosi mukaan otetaan myös muutama uusi tekijä.

– Hyvä esimerkki tästä on keramiikkataiteilija Aura Kajas. Hän tuo omalla persoonallisella taiteellaan aivan uudenlaisen näkökulman naivismiin. Uudet taiteilijat ovat sellaisia uudistuksen pilkahduksia, Castrén kertoo.

Kajas työskentelee Italiassa ja on Suomessa vielä suhteellisen tuntematon nimi. Tänä kesänä hän on mukana myös Jyväskylässä järjestettävässä, uutta suomalaista keramiikkaa esittelevässä näyttelyssä.

Viime kesänä 20 000 kävijän rajapyykin ylittänyt näyttely on monille kävijöille suoranainen perinne. Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen kertoo, että esimerkiksi viime kesän juhannuspäivänä Iittalan vanhalla puukoululla oli 460 kävijää.

– Tämä kuuluu monilla mökkireissun traditioihin. Tuntuu, että ihmisten kiinnostus meitä kohtaan kasvaa koko ajan, Heinonen kertoo.

Castrén uskoo, että näyttelyn vahvuus on sen helppoudessa. Teoksista tai taiteilijoista ei tarvitse tietää mitään, jotta teokset näyttäytyisivät katsojalle ymmärrettävinä. Vakiokävijöille taiteilijat tulevat myös siinä määrin tutuiksi, että kävijöistä itsestään tulee aiheen asiantuntijoita.

– Olen ollut vuosien aikana niin monissa palavereissa ja seminaareissa, missä on pohdittu, miten saada museoihin lisää kävijöitä. Täällä sellaisia ei tarvita. Ihmiset vain jotenkin astuvat tuosta ovesta sisään, Castrén sanoo.

Naivistit Iittalassa -näyttelyn keskiössä on aina hyvä fiilis. Sitä viestii niin tämänvuotinen alaotsake Uskalla iloita! kuin näyttelyn tekijöiden ja taiteilijoiden keskinäinen henki.

Naivistit Iittalassa on yhteisö.

– Taiteilijat ovat meille tärkeä, kantava voima. He haluavat tulla tänne ja tehdä parastaan, ja se kantaa taas aina seuraavaan vuoteen, Ulla Heinonen kertoo.

Yhteisö tapaa toisiaan muutaman kerran vuodessa ja pitää yhteyttä Facebookin avulla.

– Usein aktiivisten taiteilijoiden välille syntyy keskinäistä vuorovaikutusta meistä riippumatta. Se on yksi tämän näyttelyn huikeita piirteitä, Castrén sanoo.

Naivistien yhteisöllisyys on näyttelyporukan lisäksi tarttunut koko Iittalaan. Näyttelyn ympärillä järjestetään tänäkin kesänä erilaisia tapahtumia kuten ukulelefestivaalit.

– Emme tavoittele mitään isoja tapahtumia, vaan lämminhenkisiä ja rentoja. Kylältä löytyy paljon tekijöitä, joiden intohimoon ja ideoihin nämä perustuvat, Ulla Heinonen kertoo.

Castrén kiittelee, että paikalliset ovat ottaneet naivistit omakseen myös museon ulkopuolella. Siitä on kasvamassa Iittalalle suoranainen identiteetti.

– Kävin viime viikolla paikallisessa pubissa, jossa naivistitaustani tuli puheeksi muiden paikalla olleiden kanssa. Kun olin lähdössä, kaikki toivottivat minulle menestystä. He totesivat, että naivistit tekee Iittalan tunnetuksi. Se on sellaista tsemppiä, mikä on meille merkityksellistä. FL

Naivistit Iittalassa

18.5.–25.8.2019, avoinna joka päivä klo 10–19.

Mukana 50 taiteilijaa, joilta lähes 800 teosta.

Kesän aikana luvassa tapahtumia, työpajoja ja taiteilijatapaamisia.

Pääsylippu oikeuttaa vierailemaan näyttelyssä kesän aikana niin monta kertaa kuin haluaa.

Lähes kaikki näyttelyn teokset ovat myynnissä.

Lisätietoa ja tapahtumakalenteri: www.naivistit.fi

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic