Lounais-Häme Hämeenlinna

Naivistit Iittalassa juhlii kolmekymppisiään töitä paiskien – näyttely avautuu lauantaina

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely avautuu yleisölle lauantaina. 30 vuotta täyttävä näyttely esittelee tänä vuonna yhteensä noin 900 teosta.
Kuraattori Hannu Castrén on koonnut hämeenlinnalaisen Pirjo Alatalon kirkkoteoksista kokonaisen seinän.

Kolmekymmentä vuotta on rankka ikä. Naivistit Iittalassa täyttää tänä vuonna näitä hämmentäviä pyöreitä ja päästää sen kunniaksi kaikki kolmekymmentävuotiaat kohtalotoverit ilmaiseksi juhlanäyttelyyn.

Itse näyttelyssä numero ei näy. Taiteilijoilta ei ole edellytetty juhlavaa otetta tai näkökulmaa kolmekymppisyyteen.

– Tuntuu, että taiteilijat ovat kuitenkin satsanneet juhlaan, sillä teosten laatu on aivan huikaiseva, kehuu kuraattori Hannu Castrén.

Tänä vuonna Iittalan vanhalla puukoululla nähdään yhteensä 48 taiteilijan töitä. Kuratoidussa näyttelyssä teoksia on esillä noin 500, mutta vaihtuva myyntinäyttely nostaa määrän lähes 900:aan.

Seinät räiskyvät väriä sekä ala- että yläkerrassa.

– Naivistit Iittalassa on vastakohtainen vallitsevalle nykytaiteen estetiikalle siinä mielessä, että taideteoksia ei ripusteta ison välimatkan päähän toisistaan. Yleisö tykkää tästä tavasta, Castrén hymyilee.

Vaihtuvassa näyttelyssä on niitä töitä, jotka eivät syystä tai toisesta mahtuneet varsinaiseen kattaukseen. Vaihtuvan näyttelyn työt luovutetaan suoraan ostajille.

Viime vuonna Iittalasta myytiin kesän aikana 510 teosta. Naivismin odotetaan taas kiinnostavan ostajia.

Suuri osa taiteilijoista on vanhoja tuttuja. Hannu Castrénin mukaan yleisöstä tulee jatkuvuuden ansiosta naivismin asiantuntijoita.

– Ihmiset ilahtuvat nähdessään suosikkitaiteilijansa töitä. Aina he kohtaavat myös uusia tekijöitä.

Monet taiteilijoista ovat olleet mukana vuosia – eräänlaista ennätystä pitää hallussaan soinilainen Reijo Kivijärvi, jonka taidetta on nähty Iittalassa 25 kesänä.

– Kun Aira ja Kalevi Heinänen perustivat Iittalan naivistit, sanottiin, että taiteilija on Heinästen tallissa. Tavallaan tämä pätee edelleen. Naivistit Iittalassa on yhteisö.

Tänä vuonna uusia nimiä on viisi: hämeenlinnalainen Pirjo Alatalo, naantalilainen Pentti Koivikko, helsinkiläinen Sonja Lehto, porvoolainen Minna Lehväslaiho ja turkulainen Päivi Salminen.

Alatalon teosten aiheina on lähiseudun kirkkoja, jotka taiteilija on ympäröinyt värin vyöryllä.

– Hän on rohkeasti yhdistellyt kubistisia viitteitä ja voimakkaita värejä kirkkoihin, Castrén sanoo.

Jotkut pitävät naivismia huumorina. Castrén huomauttaa, etteivät esimerkiksi karikatyyrit tai pilakuvat ole automaattisesti naivismia.

– Naivismissa korostuvat elämänmyönteisyys ja elämänilo, mutta kaikki vitsikäs ei ole naivismia, Castrén kuvaa.

– Lisäisin sanan ”lempeys”, sanoo Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Naivismin avulla voi sanoa sanottavansa suoraankin. Esimerkiksi Päivi Salminen kuvaa teoksissaan omasta elämästään tuttuja kahden kulttuurin törmäyksiä.

Suuri osa teoksista on maalauksia, mutta esillä on myös grafiikkaa, veistoksia ja esinekoosteita. Aihekirjo kattaa niin nostalgian, poliittiset kommentit kuin fantasiaelementitkin. HÄSA

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely on esillä Iittalan vanhalla puukoululla 19.5.–19.8.

Taideasema versoo väriä juuri nyt

Iittalan taideasema täyttyy parhaillaan väristä ja muodosta.

Taideasemalle tekee teoksia viisi taiteilijaa: Kikka Nyrén, Pirkko Pullinen-Valtonen, Lauri Lahtinen, Eino Viikilä ja Maija Kanerva.

Asemalle on tulossa monella eri tekniikalla tehtyä taidetta. Osa tehdään muualla ja kiinnitetään paikalleen, mutta taiteilijan voi myös nähdä työn touhussa, sillä Kikka Nyrén maalaa parhaillaan alikulun muraalia.

Pirkko Pullinen-Valtonen on maalannut omat muraalinsa kaivonrenkaisiin, ja teokset siirretään asemalle ennen avajaisia.

Lauri Lahtiselta tulee asemalle joukko vanerista maalattuja hahmoja, jotka kiinnitetään Isku-aseman seinään. Eino Viikilän panos on pronssiveistos Tanssiva karhu, jonka tuleva paikka on aseman liikenneympyrä.

Katoksen teokset ovat Maija Kanervan käsialaa. Katoksen corten-teräs on samaa ainetta kuin Verkatehtaan seinät. HÄSA

Taideaseman avajaisia vietetään lauantaina 9. kesäkuuta.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic