Lounais-Häme

Näkeminen ei tarkoita näkymistä – Autoliitto muistuttaa heijastimen käytöstä

Heijastimen ansiosta suojatielle pyrkivä jalankulkija havaitaan ajoissa, ja autoilijalle jää näin tilaa ja aikaa väistää.
Jalankulkijan on syytä käyttää oman turvallisuutensa vuoksi heijastinta. Kuva: Tapio Tuomela
Jalankulkijan on syytä käyttää oman turvallisuutensa vuoksi heijastinta. Kuva: Tapio Tuomela

Syksyn pimetessä heijastimen käyttö on taas ajankohtaista. Autoliitosta muistutetaan, että liikenteessä on tärkeää muistaa näkemisen ja näkymisen olevan eri asioita.

Jalankulkija kokee usein valheellista turvallisuudentuntua nähdessään lähestyvän auton valot tai ollessaan katuvalojen valokeilassa. Koska ympärillä tuntuu olevan riittävästi valoa vaikka lehden lukemiseen, jalankulkija luulee helposti, että myös hänet havaitaan.

Tilanne on täysin erilainen auton ohjauspyörän takaa tarkasteltaessa. Autoilijan mahdollisuudet havaita ilman heijastinta kulkeva jalankulkija ovat todella huonot riippumatta siitä, onko tieosuudella valaistus vai ei. Jalankulkija häviää helposti erilaisten mainosvalojen sekaan. Tumma vaatetus heikentää havaittavuutta entisestään.

Autoliitosta muistutetaan, että viimeistään nyt onkin syytä ottaa käyttöön jalankulkijan paras turvavaruste eli heijastin tai heijastinliivi.

– Heijastimen ansiosta suojatielle pyrkivä jalankulkija havaitaan ajoissa, ja autoilijalle jää näin tilaa ja aikaa väistää, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic