Lounais-Häme

Näkökulmia suomalaisuuteen

Joutsen, sauna, lumihiutale, porot, Muumit, Fazer ja suomenhevonen.

Siinä esimerkkejä somerolaisten yläkoululaisten ja lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoiden askarruksista, kun aiheeksi annettiin Suomi.

Nuoret tarkastelevat töissään Suomea melko perinteisesti. Angry Birdsiä ja Sannia lukuun ottamatta kaikki työt näyttävät kumpuavan historiasta ja vanhoista uskomuksista.

Historiaa edustavat suoraan vaikkapa Lalli Köyliönjärven jäällä, Akseli Gallen-Kallelan taideteos, Nokia 3310 ja Kekkonen. Syvälle juurtunutta suomalaista mielenmaisemaa kuvaa teos, jossa on aseita ja viinapullo.

Kiiruun koululaisten ja lukion ensimmäisen luokan oppilaiden näyttelyssä on esillä kuvataiteen lisäksi äidinkielentunnilla tehtyjä tekstejä suomalaisuudesta.

Teksteissä yhdeksäsluokkalaiset pohtivat omaa suhdettaan esimerkiksi suomalaiseen luontoon, nimiin ja koulutukseen. Jotkut ovat innostuneet myös pohtimaan suomalaisten luonteenlaatua: hiljaisuutta, sisukkuutta ja epäsosiaalisuutta.

Perinteisiä arvoja ja ajatuksia uusintavista töistä huolimatta nuoret tekijät tietävät elävänsä globaalissa ja jatkuvasti muuttuvassa Suomessa.

Ainakin kahdeksasluokkalaisille Vilja Tuomiselle, Riikka Silanderille, Veera Kuulalle ja Sneji Ilchevalle nyky-Suomi tarkoittaa monikulttuurista Suomea, jossa suvaitaan kaikenlaiset ihmiset.

-Vanhemmat sukupolvet saattavat ulkomailla matkustellessaan hämmästellä ulkomaalaisten tapoja. Nuoret ovat syntyneet globalisaation aikana, joten meidän on helppo kohdata erilaisuutta. Mitä monikulttuurisemmaksi Suomi muuttuu, sitä helpommaksi käy eri maista lähtöisin olevien yhteistyö, Riikka Silander selostaa.

Hän ei kuitenkaan tarkoita, että kansainvälistyminen olisi vienyt oman kotimaan merkityksen kokonaan. Silander sanoo olevansa ylpeä suomalaisuudestaan.

-Suomi on turvallinen ja tasa-arvoinen maa.

-Suomessa on paljon muitakin hyviä puolia. Koulutus on ilmainen ja sitä tarjotaan kaikkia lähellä. Suomesta saa myös aika helposti töitä, Vilja Tuominen jatkaa.

Nuoret ovat yhtä mieltä myös siitä, että Suomen neljä vuodenaikaa, toimiva terveydenhuolto, naisten oikeudet, lumi ja mahdollisuus hyvään elämään ovat kotimaamme parhaita puolia.

-Vaikka käynkin aika usein ulkomailla, niin haluaisin silti asua nimenomaan Suomessa, Vilja Tuominen tuumaa.

Somerolaisnuorten Suomi-neidon 100-vuotta -näyttely on esillä Someron kirjastossa 24. marraskuuta asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti