Lounais-Häme Jokioinen, Forssa

Nallukat piristävät päiväkotien ikkunoissa – "Kaikki, mikä nostaa yhteisöllisyyttä, on tervetullutta nyt"

Jokioisilla Mäntypuiston päiväkoti vei nallehaasteen uudelle tasolle: pehmojen bongailun lomassa voi tavuttaa, jumpata ja lähettää terveisiä päiväkotikavereille.
Arttu, Milla, Vincent, Aleksandra ja Marissa (nalle sylissä) pääsevät torstaina tutkimaan Mäntypuiston päiväkodin punaisen postilaatikon sisältöä. Nalleikkunan tehtävien vastausten lisäksi siellä on toivottavasti kivoja terveisiä päiväkodin väelle. Kuva: Tapio Tuomela
Arttu, Milla, Vincent, Aleksandra ja Marissa (nalle sylissä) pääsevät torstaina tutkimaan Mäntypuiston päiväkodin punaisen postilaatikon sisältöä. Nalleikkunan tehtävien vastausten lisäksi siellä on toivottavasti kivoja terveisiä päiväkodin väelle. Kuva: Tapio Tuomela

Sympaattiset nallet ovat istahtaneet ikkunalaudoille ympäri maailman.

Myös Forssan seudulla on lähdetty innostuneesti mukaan nallehaasteeseen, jonka tarkoituksena ilostuttaa lapsia ja muita ulkoilijoita.

– On aika liikuttavaakin, että myös vanhemmat ihmiset ovat laittaneet nalleja ikkunaan. Kaikki, mikä nostattaa yhteisöllisyyttä, on tervetullutta nyt, vastaava varhaiskasvatuksen opettaja Marjo Ramstadius sanoo.

Paperit punaiseen postilaatikkoon

Mäntypuiston päiväkodissa nallehaaste on viety seuraavalle asteelle.

Nalleikkunoista löytyy myös tehtäviä ja touhuja, joita voi tehdä ulkoilulenkillä koko perheen voimin. On matematiikkaa, tavuttamista, kevään havaintoja ja eskarilaisten keksimiä jumppaliikkeitä.

Vastaukset kirjoitetaan paperille, joka pudotetaan päiväkodin terassin punaiseen postilaatikkoon. Samalla voi lähettää terveisiä kavereille.

– Lapset ovat kirjoittaneet itse vastauksia, ja perheet ovat lähettäneet meille tsemppiviestejä, Ramstadius kiittelee.

Uudet puuhat perjantaisin

Mäntypuistossa on nyt hoidossa alle kymmenen lasta. Heidän kanssaan tutkitaan postia torstaisin ja laitetaan sitä näkyville ikkunoihin.

Nallet tehtävineen ovat ikkunoissa aina perjantai-illasta keskiviikkoon, minkä jälkeen ikkunat uudistetaan.

Päiväkoti ilahdutti jokioislaisia hieman vastaavalla joulun aikaan, kun päiväkodin ikkunoissa seurattiin pikkuisen Hiirusen joulunodotusta ja julkaistiin joka päivä toiminnallinen QR-koodi.

Ramstadiuksen mukaan joulukalenterit saivat ilahtuneen vastaanoton.

– Silloin totesimme, että hyvänen aika, ikkunoitahan voi käyttää muulloinkin kuin jouluna. Vanhan pankkirakennuksen isot ikkunat näkyvät hyvin Keskuskadulle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Päiväkoti Augustinan ikkunalaudalle on istahtanut iso nalleperhe. Nallejen bongailu tarjoaa perheille kivaa puuhaa ulkoillessa. Kuva: Tapio Tuomela.

Pokémoneihin verrattava ilmiö

Nallehaasteessa on mukana myös Forssan Päiväkoti Augustina. Vaaleanpunaisen päiväkotirakennuksen ikkunoista kurkkii nalleja, panda ja Pikku Myy.

– Tämä haaste jos mikä sopii varhaiskasvatukseen, päiväkodin johtaja Erja Kaunisharju hymyilee.

Päiväkodit osallistuvat ikkunoillaan myös Italiasta alkunsa saaneeseen värikkääseen sateenkaarihaasteeseen, joka symboloi toivoa, rakkautta ja yhteyttä toisiin ihmisiin.

Nallehaaste varsinkin tuntuu lapsistakin merkityksellisestä, sillä Augustinassa jo alle 1-vuotiailla on mukana oma uninalluskansa.

– Elektroniset lelut eivät onneksi ole syrjäyttäneet vanhaa nallehahmoa, Kaunisharju sanoo.

Hän on kuullut, että perheet ovat käyneet katsomassa päiväkodin ikkunoiden nalleja varta vasten ilta-aikaankin.

– Lapsiperheille tästä on tullut vähän samanlainen ilmiö kuin Pokémonien bongailusta. FL

Nalle on asettunut Jokioisilla myös nuorisotilan ikkunaan. Kuva: Tapio Tuomela.

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic