Lounais-Häme

Nämä asiat ovat suomalaisille tärkeitä mökkeilyssä – Vesistö ja oma rauha arvostettuja, naapureita ei kaivata

Suomalaiset näyttävät arvostavan perinteistä mökkeilyä luonnon helmassa. Kuvassa Silmälän vuokramökki. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suomalaiset näyttävät arvostavan perinteistä mökkeilyä luonnon helmassa. Kuvassa Silmälän vuokramökki. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomalaiset näyttävät arvostavan perinteistä mökkeilyä luonnon helmassa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä tutkimuksessa suomalaisilta kysyttiin, millaisia seikkoja he arvostavat vapaa-ajanasunnossaan. Selväksi ykköseksi nousi vesistön läheisyys. Yli 80 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ilmoitti, että haluaisi vapaa-ajanasuntonsa sijaitsevan mieluiten veden äärellä. Kaikista tärkeintä vesistön läheisyys oli yli 60-vuotiaille. Toiseksi tärkeimpiä seikkoja olivat oma rauha, paikkakunnan hyvä ilmapiiri ja lähipalvelut. Näitä arvosti yli 70 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen tuloksista voi päätellä, että suomalaisten ihanneloma vapaa-ajanasunnossa keskittyy laiturinnokalla köllöttelyyn ja luonnossa samoiluun. Kulttuuri- ja tapahtumatarjonnalle ei enemmistön mielestä ole tarvetta, eikä naapureita tai seuraa kaivata. Sen sijaan yli 60 prosenttia arvostaa hyviä ulkoilu- lenkkeily- ja marjastusmahdollisuuksia.

Elämän mökillä odotetaan olevan myös helppoa. Hyvät liikenneyhteydet vapaa-ajanasuntoon ja asunnon sijainti lähellä omaa kotia olivat arvostettuja seikkoja. Yli puolet vastaajista halusi mökkeillä hyvällä varustelutasolla mukavuuksilla.

Perussuomalaiset viihtyvät omassa rauhassa

Tuloksista näkyy myös se, että kaupunkilaiset ja maalaiset arvostavat vapaa-ajanasunnossa erilaisia asioita. Pääkaupunkiseudulla asuville on tärkeää, että vapaa-ajanasunto sijaitsee lähellä isompaa keskusta. Taajamassa asuvat sen sijaan korostavat omaa rauhaa. Maaseudulla asuvat olisivat muita valmiimpia muuttamaan pysyvästi vapaa-ajanasuntoonsa.

Yllättävää kyllä, perussuomalaisten kannattajat näyttävät tutkimuksen mukaan viihtyvän parhaiten omassa rauhassa, ja heistä lähes puolet olisi valmiita muuttamaan mökilleen pysyvästi.

Tutkimukseen vastasi yli 1000 täysi-ikäistä suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti