Lounais-Häme Forssa

"Nämä ihmiset eivät valinneet sotaa vaan sota valitsi heidät" – Jani Mäkivalli kertoo kirjassaan sodan kokeneiden tarinan

"Kirjassa on neljä päähenkilöä, joilla kaikilla on todelliset esikuvansa ja olen kohdannut heidän elämäni varrella."
Forssan yhteislyseossa opettajana työskentelevä Jani Mäkivalli on julkaissut toisen sotaromaaninsa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan yhteislyseossa opettajana työskentelevä Jani Mäkivalli on julkaissut toisen sotaromaaninsa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jani Mäkivallin toinen romaani Kaksi tietä Kannakselle kertoo sota-ajan tapahtumista. Forssan yhteislyseon historianopettajana työskentelevä Mäkivalli kuvaa perjantaina julkaistun teoksensa olevan dokumentaarinen sotaromaani.

– Kirjan suuret sotatapahtumat ovat tosia. Kirjassa on neljä päähenkilöä, joilla kaikilla on todelliset esikuvansa ja olen kohdannut heidät elämäni varrella, Mäkivalli kertoo.

Päähenkilöt ovat radiotiedustelija, rangaistuspataljoonaan joutunut poliittinen vanki, lotta ja kotirintamalla oleva nainen. Kaikki päähenkilöt ovat suomalaisia.

Teos kuvaa sota-ajan tapahtumia Helsingissä, Riihimäellä ja Karjalassa. Tapahtumat ajoittuvat vuosiin 1941–1945 eli jatkosodan aikaan ja aikaan juuri sodan päättymisen jälkeen.

– Pyrin kirjan juonessa astumaan perinteisen sotaromaanin tyylirajan yli. Sotaromaaneissa on usein sissejä, ammutaan ja mennään karkuun. Tarkastelen omassa teoksessani ihmisen sosiaalista ja psykologista käyttäytymistä, mutta samalla tarkoituksena on säilyttää perinteisen rintamaromaanin jännitteisyys. Teoksessa on rintamakuvauksia, ja mukana on myös kokemuksia kotirintamalta.

Äärimmäinen poikkeuskokemus

Mäkivalli sanoo suhtautuvansa sotaan sillä ajatuksella, että sota on äärimmäinen poikkeuskokemus. Sota jätti tavalla tai toisella jälkensä jokaisen sen kokeneen psyykeeseen.

– Nämä ihmiset eivät valinneet sotaa vaan sota valitsi heidät. He elivät äärimmäisyyksien aikana, ja heidän tarinansa ansaitsee tulla kerrotuksi tässä ajassa. Kunnioitukseni sodan kokeneita ihmisiä kohtaan on suuri.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jani Mäkivalli kertoo tarkastelevansa teoksessaan ihmisen sosiaalista ja psykologista käyttäytymistä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaksi tietä Kannakselle on vajaat 300-sivuinen romaani, ja sen on kustantanut Karisto/Otava.

– Kirjoitin kirjaa töiden ohessa vajaat kaksi vuotta. Aloitin kirjoittamisen kesällä 2018, ja tein viimeiset viilaukset tämän vuoden keväällä. Keräsin myös tausta-aineistoa ja kirjoitin pääasiassa illalla, öisin ja kesälomilla. Vire vaihteli niin, että parhaimmillaan syntyi yli kymmenen liuskaa päivässä, mutta välillä kirjoittaminen sujui hitaammin.

Kolmas romaani suunnitteilla

Mäkivallin ensimmäinen romaani Ääniseltä itään ilmestyi vuonna 2018, ja se perustui hänen rintamalla olleen isoisänsä sotakokemuksiin. Romaani oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ehdokkaana 2018. Teos eteni kymmenen finalistin joukkoon 70 esikoisromaanin joukosta.

Mäkivalli sanoo haluavansa välittää nykypolville ja varsinkin nuorille tietoa siitä, millaista sota-aika on ollut.

– Nuoret lukevat nykyään aika vähän, sillä some vie aikaa. Osaa nuorista lukeminen ja historia kuitenkin kiinnostavat, Mäkivalli toteaa.

Mäkivalli suunnittelee jo kolmannen romaanin kirjoittamista, mutta hän arvelee, ettei uutta teosta saada ainakaan kahteen vuoteen.

– Kolmas teokseni on myös sotaromaani, sillä se on minulle omin tyyli. FL

Lue myös: Opettajien novellikilpailun voitto Forssaan – Novellin lisäksi Jani Mäkivalli julkaisi syksyllä esikoiskirjansa (FL 5.10.2018)

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic