Lounais-Häme

Nämä lumet eivät sula – ennen kevättä

 

Vaikka ensi viikolle on luvattu lauhoja kelejä, Tammelassa aiotaan päästä hiihtämään. Tykki on puskenut lunta liikuntakeskuksessa viikonlopusta asti.

Kaksi muhkeaa kasaa on jo tykitetty ja lisää lunta syntyy joka hetki. Sitä tarvitaankin, sillä levityspuuhiin aiotaan ryhtyä heti alkuviikosta.

-3,5 vuorokautta roheesti on tykitetty. Kymmenen vuorokautta kun saadaan täyteen, niin sitten alkaa riittää, Tammelan Ryskeen hiihtokoulun rehtori Paavo Vesterinen ynnäili eilen päivällä.

Paras keli tykitykseen olisi kymmenen pakkasastetta. Lähipäiville on luvattu 5–8 asteen pakkaskelejä. Ensi viikolla sään pitäisi lauhtua nollille, loppuviikosta plussan puolelle.

Tammelan tykki on puhaltanut lunta lauantaista saakka. Liikuntapaikkamestari Timo Tuomola Tammelan kunnasta arvioi, että tykitettyä lunta päästään levittämään latupohjiksi maanantaista lähtien. Homma hoituu aiempaa ripeämmin, koska latupohjia levennettiin syksyllä parisen metriä ja pururadan yhteyteen rakennettiin huoltotie.

Myös ratojen valaistusta on parannettu, sillä maahan vedettiin kaapelit ja led-valoille pystytettiin tolpat.

-Latupohjien leventäminen helpottaa ja nopeuttaa lumen levittämistä, kun enää ei tarvitse peruutella pitkiä matkoja. On myös iso etu, kun ei tarvitse enää väkisin yrittää vetää latupohjia metsän puolelle, jotta saisi pohjat riittävän leveiksi, Tuomola kertoi.

Tuomola ja Vesterinen arvioivat, että ensimmäinen noin kilometrin mittainen lenkki saataisiin valmiiksi ensi viikon puoliväliin mennessä

-Keskiviikkona on hiihtokoulu, se voisi olla hyvä tavoite, Vesterinen sanoi.

Talvi alkoi tänä vuonna aikaisin. Forssan seudulla ei ole viime vuosina päässyt hiihtämään marraskuun puolivälin paikkeilla. Välillä on pitänyt odottaa hiihtokelejä tammikuun puolelle.

-Tykitys aloitettiin viime vuonna tapaninpäivänä.

Vesterinen muistelee, että Tammelassa on lumitykkien aikakaudella kerran päästy hiihtämään aiemmin kuin nyt. Siitäkin alkaa olla liki 20 vuotta.

Jos monojalkaa vipattaa aivan kestämättömästi, löytyy lähiseudulta jo nyt hyvää hiihtokuntoista latua. Vesterisen mukaan Lempäälässä on käytössä mukava 1,2 kilometrin mittainen latu, myös Vihdissä on latu jo auki. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic