Lounais-Häme Hämeenlinna

Näpistelijät tekivät yli viiden miljoonan euron vahingot viime vuonna

Myymälävarkaat ovat iskeneet kyntensä myös Muumi-astioihin. Jääkiekkokassissa astioita on kannettu ulos kaupoista jopa 1500 euron arvosta kerralla. Kuva: anja filppula
Myymälävarkaat ovat iskeneet kyntensä myös Muumi-astioihin. Jääkiekkokassissa astioita on kannettu ulos kaupoista jopa 1500 euron arvosta kerralla. Kuva: anja filppula

Poliisi kirjasi viime vuonna lähes 46 000 ilmoitusta myymälävarkaudesta ja tekijä saatiin kiinni 35 000 näpistystapauksessa.

Kaupanalan mukaan myymälävarkaudet, joista suurin osa on arvoltaan vähäisiä näpistyksiä, aiheuttivat kaupalle kaikkiaan 5,5 miljoonan euro kokonaisvahingot.

 

Poliisille ilmoitettujen varkauksien määrä väheni viime vuonnna edellisen vuoden määrästä noin 6 000 ilmoituksella.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho pohtii syytä tähän.

– Onko rikollisuus omaisuusrikoksissa laskenut vai onko kyse siitä, ettei poliisille ole enää ilmoitettu samalla tavalla rikoksista kuin aikaisemmin. Onko ilmoituksenteko vaikeutunut, poliisi huonommin tavoitettavissa vai koetaanko, ettei ilmoittamisesta ole hyötyä tai poliisia haluta muilta kiireiltään häiritä, Aho kysyy poliisin tiedotteessa.

Aho ohjeistaa kuitenkin rikoksen asianomistajia eli uhreja aina ilmoittamaan asioista, joita he epäilevät rikoksiksi.

 

Lapset ja nuoret olivat määrällisesti hyvin edustettuina näpistelijöiden joukossa.

Poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan viime vuonna alle 15 vuotiaita näpistelijöitä kirjattiin poliisin järjestelmään yli 2 400, 15-17 -vuotiaita yli 1 600 ja 18-20 -vuotiaita yli 2 700.

– Ilmoituksen tekemisen ja lastensuojelutarpeen selvittämisen taustalla voi olla hyvin erilaisia seikkoja, jotka liittyvät lapsen hoidon ja huolenpidon tarpeeseen, kehitystä vaarantaviin olosuhteisiin tai lapsen omaan käyttäytymiseen. Monelle vanhemmalle teko ja seuraukset ovat ikävä yllätys, Aho sanoo.

 

Kiinni jäänyt myymälävaras saa yleensä sakon.

Poliisin menettelynä on ollut, että jos vuoden aikana tulee kuusi samantyyppistä sakkoa, asia menee syyttäjän harkintaan. Tällöin tuomioistuin voi määrätä sakon, joka voidaan muuntaa vankeudeksi, jos sakkoa ei makseta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic