Lounais-Häme

Nato-maiden illallinen sujui Niinistön mukaan kauhukuvia rauhallisemmin

Bryssel
12.07.2018, 01:07

Ulkomaat

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Nato-johtajien illallinen sujui paljon etukäteen esitettyjä kauhukuvia rauhallisemmin. Nato-johtajat sekä kumppanimaat Suomi ja Ruotsi illallistivat keskiviikkona Naton huippukokouksessa.
– Kun sanoin jossain vaiheessa, että olen mielelläni vähän optimisti, olisi pitänyt sanoa paljon optimisti, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille illallisen jälkeen.
Illallispöydän ääressä ei hänen mukaansa kuultu mitään Natoa hajottavaa, päinvastoin.
Niinistön mukaan Trump puhui aika paljon Pohjois-Korean tilanteesta, ja muutoin seurasi tarkkaan keskustelua. Venäjää Trump ei Niinistön mukaan käsitellyt millään tavalla.
Hän ei myöskään kertonut Nato-kumppaneille odotuksistaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamiselle, koska kukaan ei sitä häneltä udellut, Niinistö kertoi.
– Täytyy ottaa huomioon, että tämä ei ollut mikään valmisteleva Helsingin kokous vaan Nato-tapaaminen.
Niinistö kertoi vaihtaneensa Trumpin kanssa päivän aikana muutaman sanan Suomeen tulosta.

”Naton ovetkin auki”

Trumpin suhde Venäjään on pysynyt arvoituksena, minkä takia tapaamiseen Putinin kanssa on ladattu paljon odotuksia.
Niinistö muistuttaa Trumpin turvallisuusneuvonantajan John Boltonin ”paaluttaneen” odotuksia, kun hän on sanonut, ettei Krimistä tai sanktioista tule Helsingissä käänteitä.
– Nythän Naton kokous tänään päätti pitää Naton ovetkin auki, Niinistö huomautti.
Hän viittasi Naton päätöksen jatkaa avoimien ovien politiikkaa uusille jäsenille.
– Presidenttien tapaaminen Helsingissä tulee olemaan tällainen alkukokous, jossa vähän tutustutaan ja katsotaan, onko jatkoon mahdollisuuksia.
Venäjä oli yksi kolmesta teemasta, joista moni Niinistön mukaan myös puhui. Naton suhtautuminen Venäjään on ollut viime vuosina kaksiraiteinen: pitää toisaalta yllä dialogia, mutta toisaalta myös pelotetta. Niinistön mukaan tämän suuntainen ajatus välittyi nytkin keskustelusta.
Illalliselle osallistuivat Nato-maiden johtajien lisäksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sekä EU:n puolesta Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic