Lounais-Häme Forssa

Näyttävätkö luomukananmunat tai puhdistusainepullot tekstiileiltä? – Texvex saa välillä erikoisia lähetyksiä

Forssan Texvex sai tällä viikolla pussin, jossa oli muun muassa kananmunia, näkkileivän palasia ja muoviroskaa.
Työpajaohjaaja Merja Thomsson kertoo, että Texvexiin tuodaan aina välillä jotain muuta kuin tekstiilejä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Työpajaohjaaja Merja Thomsson kertoo, että Texvexiin tuodaan aina välillä jotain muuta kuin tekstiilejä. Kuva: Lassi Puhtimäki

”Olemme tekstiilinkierrätyspaja, emme kaatopaikka.”

Näin Forssan Texvex totesi Facebook-sivuillaan tällä viikolla. Päivityksen yhteydessä oli kuva, jossa oli kaikenlaista tavaraa – mutta ei tekstiiliä.

– Meille tuodussa pussissa oli kyllä tekstiiliä, mutta sen seassa oli tyhjiä puhdistusainepulloja, näkkileivän palasia, kaksi luomukananmunaa ja kuljetuksissa käytettävää muovia, työpajaohjaaja Merja Thomsson kertoo.

Thomsson uskoo, ettei kyseessä ollut vain väärään laatikkoon päätynyt roskapussi, koska sisällä oli myös tekstiilejä.

– Meille tulee myös muuta tavaraa kuin tekstiiliä, ei nyt päivittäin mutta aina välillä. Esimerkiksi leluja tuodaan toisinaan, mutta onpa meille tullut jopa käytettyjä pikkuhousunsuojia pikkuhousuissa sekä lääkkeitä.

Hiukan kertausta millaista tavaraa otamme vastaan. Olemme tekstiilinkierrätyspaja, emme kaatopaikka. Tällaista tavaraa emme voi kierrättää eteenpäin. Vastaanotamme edelleen puhdasta ja kuivaa tekstiiliä.

Gepostet von Texvex Forssa am Donnerstag, 28. November 2019

Pusseja ei availla ovella

Texvex vastaanottaa kuukausittain noin 4000 kiloa tekstiiliä. Määrästä noin viidesosa on sellaista tekstiiliä, jota Texvex ei voi hyödyntää. Texvex ottaa vastaan hyväkuntoisia vaatteita, uusia kenkiä, laukkuja, erilaisia kankaita ja kodin tekstiilejä sekä ompelutarvikkeita.

Sen sijaan Texvexiin tuodusta tavarasta energiajätteeseen päätyvät käytetyt sukat ja alusvaatteet, peitot, tyynyt ja patjat, likaiset matot ja matonkuteet, tekstiilijäte, huonekalut, käytetyt kengät ja tietysti roska.

Kun energiajätteeseen joka tapauksessa päätyvät tekstiilit heittää roskikseen jo kotona, säästyy vaivalta kuskata ne Viksbergiin lopputuleman ollessa kuitenkin sama.

– Emme tarkasta pusseja ovilla, mutta koetamme informoida asiakkaita siitä, mitä voimme vastaanottaa. Meille voi tuoda tavaraa myös pihalla olevaan laatikkoon.

Thomsson kertoo, että asiakkaat kysyvät kiitettävän usein, mitä Texvexiin saa tuoda.

– Jos pussissa nyt on käytettyjä sukkia, niin emme käske niitä sieltä kaivaa, mutta ohjeistamme, että seuraavalla kerralla ei tarvitse tuoda.

 

Texvexistä aiemmin: Forssan Texvex laittaa hyvän ja vähän huonommankin tekstiilin kiertämään

 

Kauppa käy yhä vilkkaammin

Tavaraa on tuotu Texvexiin tänä vuonna samaan tahtiin kuin aiemminkin. Ostoksille sen sijaan tullaan aiempaa tiuhempaan.

– Yleinen keskustelu kierrättämisen tärkeydestä ja hyvistä puolista vaikuttaa varmasti.

Myymälää on viime aikoina pikkuhiljaa uudistettu, ja tällä hetkellä uudistuksen alla on sisäänkäynnin ovet. FL

 

Lue myös: Forssalaiset hanskaavat vaatteiden kierrätyksen: UFF:n tilastoissa Suomen toiseksi paras

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic