Lounais-Häme

Näyttelijä Aku Hirviniemelle luetaan tänään syyte seksuaalisesta ahdistelusta

Näyttelijä Aku Hirviniemelle luettiin tänään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa syyte seksuaalisesta ahdistelusta. Kuva: Matti Matikainen

Näyttelijä Aku Hirviniemelle luetaan tänään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa syyte seksuaalisesta ahdistelusta. Hirviniemi kirjoitti talvella Facebook-päivityksessään, että syyte koskee tapahtumia hänen kotonaan olleissa juhlissa.

Hirviniemi kertoi päivityksessään tuomitsevansa kaiken ahdistelun ja kiistävänsä syytteen.

–  Esillä olevassa tapauksessa olen kiistänyt syytteet, koska näkemykseni mukaan seksuaalista ahdistelua ei ole tapahtunut, Hirviniemi kirjoitti.

Hänen asianajajansa ei oikeudenkäynnin alla halunnut kommentoida syytettä.

–  Vastaamme syytteisiin salissa. Siellä sitten tarkemmin keskustellaan tästä asiasta, sanoi Jan-Olof Nyholm STT:lle torstaina.

Oikeus ei kerro, montako uhria epäillyllä rikoksella on

Käräjäoikeudesta kerrotaan, että Hirviniemi on velvoitettu saapumaan paikalle yhdeksältä alkavaan oikeudenkäyntiin.

Oikeudenkäynnin aluksi päätetään siitä, kuinka iso osa käsittelystä on julkista. Nyholm ei torstaina kommentoinut, aikooko vastaajapuoli vaatia oikeudenkäyntiä salaiseksi.

–  Siihenkin otetaan kantaa sitten käsittelyssä.

Käräjäoikeudesta ei kommentoitu sitä, onko jutussa yksi vai useampi asianomistaja eli epäillyn seksuaalisen ahdistelun uhri.

–  Asianomistajaa tai asianomistajia koskevia tietoja ei vielä käsittelyn tässä vaiheessa ilmoiteta käräjäoikeudesta, viestitti käräjätuomari STT:lle.

Syyttäjä Kaisa Hallenberg-Roine arvio STT:lle, että oikeudenkäynnissä tuskin menee koko päivää.

Seksuaalinen ahdistelu edellyttää tahallisuutta

Seksuaaliseksi ahdisteluksi katsotaan tahallinen koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Kyse voi olla sivelystä, puristelusta tai taputtelusta, joka kohdistuu esimerkiksi rintoihin, sukuelimiin, takapuoleen tai reisiin. Myös suutelemista voidaan pitää seksuaalisena ahdisteluna.

Teon arvioinnissa kiinnitetään huomiota osapuolten ikään ja sukupuoliin. Myös tekijän ja kohteen välisellä suhteella on väliä. Ventovieraan teko voi olla seksuaalisen itsemääräämisoikeuden näkökulmasta merkittävämpi kuin tutun.

Toisaalta merkittävyyttä voi lisätä se, jos teossa käytetään väärin jonkinlaista luottamussuhdetta.

Seksuaalisen ahdistelun rangaistusasteikko on sakosta kuuteen kuukauteen vankeutta.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic