Lounais-Häme

Näyttelijä Tapani Perttu on kuollut 78-vuotiaana - Nathalie-levytyksestä tuli ikivihreä

Helsinki
18.07.2018, 15:20

Kulttuuri

Näyttelijä, teatterineuvos Tapani Perttu on kuollut 78-vuotiaana, Tampereen Teatterilta vahvistetaan STT:lle.
Perttu esiintyi teatterin lisäksi elokuvissa ja tunnettiin myös laulajana. Vaikka hän esiintyi lähes kaksi vuosikymmentä Kansallisteatterissa Helsingissä, hänet mielletään nimenomaan tamperelaiseksi näyttelijäksi.
Pertun näyttämötöihin kuuluivat muun muassa West Side Story (jossa hän esitti Tonya), Amadeus (Salieri), Piukat paikat (Joe) ja Tie talvisotaan (Mannerheim).
Teatterikoulussa opiskellut näyttelijäkisälli sai valmistumisensa jälkeen ammattiuralleen lentävän lähdön.
– Sain kiinnityksen Tampereen Teatteriin, jossa tuli marraskuussa 1963 ensi-iltaan West Side Story. Se meni lähes 200 esityskerran voimin viitisen vuotta, joten kävi hemmetin hyvä tuuri, muisteli Perttu STT:lle 70-vuotishaastattelussaan.
Laulajauralla Pertun tunnetuin levytys on Nathalie – alkujaan ranskalainen chanson, josta tuli ikivihreä. Punaisesta torista, vallankumouksesta ja rakkaudesta kertovan Nathalien lataus kestää yhä, vaikka Neuvostoliitto on hajonnut ajat sitten.
– Saukki teki siihen hienot sanat. Laulun tarina sivuuttaa poliittisen kerroksen. Ja melodia on loistava.

Ystävä ja kollega: ”Loistava näyttelijä”

Taiteilijan mukaan solistiura oli kuitenkin alisteista näyttämötyölle.
– Näytteleminen on etusijalla, laulaminen kulkee minussa varjona. Joskus edellä, joskus rinnalla, joskus takana, hän sanoi STT:lle.
Perttu sairasti pitkään Parkinsonin tautia.
Näyttelijän kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti. Asiasta kertoi julkisuuteen Pertun pitkäaikainen ystävä ja kollega, näyttelijä Seppo Mäki, joka aloitti Tampereen Teatterissa samaan aikaan kuin Perttu vuonna 1963.
– Hän oli loistava näyttelijä, kerta kaikkiaan – ennen kaikkea monipuolinen. Hän näytteli rooleja laidasta laitaan, komediaa, tragediaa ja farssia, ja kaikessa hän oli hyvä kuin mikäkin, Mäki kertoo STT:lle.
Mäen mukaan Pertun kenties merkittävin rooli oli Salierina Mozartin elämästä kertovassa Amadeus-näytelmässä.

https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/tampereen-teatterin-tahtinayttelija-tapani-perttu-on-kuollut-karismaattinen-teatterineuvos-sairasti-parkinsonin-tautia-201081259

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic