Lounais-Häme Jokioinen

Näyttelijän ja luovan alan yrittäjän elämä täyttyi peruutuksista – Jaakko Loukkola on onnekseen jakanut tekemisensä useampaan koriin

Jaakko Loukkola iloitsee, että on jakanut tekemisensä useampaan koriin.
Jaakko Loukkola ja Isa-Eerika Lehto jatkavat syksyllä Ideateatterin Mysteeri maatilalla -kiertuetta. Kuva: Kalle Tulander
Jaakko Loukkola ja Isa-Eerika Lehto jatkavat syksyllä Ideateatterin Mysteeri maatilalla -kiertuetta. Kuva: Kalle Tulander

Jokioislaislähtöinen näyttelijä ja luovan alan yrittäjä Jaakko Loukkola on tässä vaiheessa koronaa onnellinen edes siitä, että on jakanut tekemisensä useampaan koriin.

Ylen Pikku Kakkosessa pyörineen Loukkolan ja Anna Ackermanin näyttelemän Reppu-Heppu ja Botti-tv-sarjan ensimmäinen kausi päättyi keväällä ja toinen käynnistyy syksyllä. Lisäksi Loukkola näyttelee Mustion linnan kesäteatterin Kaksi puuta -näytelmässä.

Toisaalta radiomainosten tekeminen on ollut Loukkolalle pelastus, sillä niitä ei peruuteta koronan vuoksi.

– Olen tehnyt varmaankin sata radiomainosta ja esiintynyt keskimmäisen lapseni kanssa Visit Häme -mainosvideoissakin. Radiomainospuuha on ollut kivaa vaihtelua, kun yleensä tekemiseni painottuu kiertueteatteriin. Menen studiolle, olen yksin, on rauhallista, mutta vaihtelevaa ja yllättävän haastavaakin, jos haluaa hyvän lopputuloksen, Loukkola pohtii.

Korona tullut kalliiksi

Kiertueteatteri on kuitenkin Jaakko Loukkolan tekemisen perusselkäranka, joka on nyt murtunut.

Ensimmäiseksi peruuntui viime vuoden keväällä Loukkolan ja forssalaislähtöisen Kalle Tulanderin Tatu ja Patu, syömään -näytelmän kiertue. Sittemmin peruutuksista tuli ikävää arkipäivää.

– Kiertueille on ollut neljäsataa sopimusta, ja osa niistä on siirretty viidettä kertaa peräkkäin. Kun koronaohjeistus sitä vaatii, esitys perutaan kahden viikon aikajaksolle. Vaikka kalenterini olisi kuinka täynnä, tiedän, että peruutuksia tulee, kun esityspäivä lähestyy. Sopimustilanne on myös sellainen, että itse en voi tehdä peruutuksia, vaan ainoastaan esityksen tilaaja, Loukkola kertoo.

Loukkola toteaa, että korona on tullut kalliiksi.

Yrittäjä on joutunut ottamaan tilanteen vuoksi ison määrän lainaa. Sen maksamiseen hän arvioi kuluvan hyvinkin kymmenen vuotta.

– Luovan alan liitot katsovat aluehallintovirastojen toimineen perustuslain vastaisesti rajoittaessaan elinkeinotoimintaa ohjeistuksillaan. Jos liitot tekevät tästä ennakkotapauksen, se merkitsee oikeusjuttua valtiota vastaan.

Loukkolaa riepoo sekin, että vaikka esimerkiksi teatterit ovat ottaneet koronan vakavasti ja hoitaneet tilanteen tuomat velvoitteensa mallikkaasti, ihmiset saavat parveilla baareissa ja kauppakeskuksissa. Se on Loukkolan mielestä loukkaavaa.

Lapset antavat suoran palautteen

Korona-aika ei oikein käy lomasta, mutta toisaalta perheelle on nyt ollut eri tavalla aikaa. Tosin Jaakko Loukkolan 7-, 5- ja 3 -vuotiaat lapset ovat myös olleet paljolti isänsä teatterikiertueilla mukana, mikä on merkinnyt erilaista laatuaikaa.

Teatterielämää eläneinä lapset ovat myös analyyttisia ja kriittisiä isänsä tekemisten suhteen.

– Mielipiteet tulevat hyvin selvästi esille. Yleensäkään lasten kanssa ei ole varmaa narua, mistä vetää. Aikuisille sen sijaan on nippu varmoja juttuja kuten se, että mies pukeutuu naiseksi. Lapsille koodistoa ei ole, mutta kun onnistumme, yleisö on innostuva, Loukkola pohtii.

Loukkolan johtama jokioislainen Ideateatteri jatkaa syksyllä Mysteeri maatilalla -kiertuetta, joka sekin keskeytyi peruutuksiin.

Näytelmä on lasten komediallinen ja musiikillinen tarina, salapoliisihässäkkä, joka on tekijöilleen myös visuaalisesti haastava. Lavasteilla on paikoin jopa seitsemän metriä korkeutta.

– Kiertue saapuu mahdollisesti myös Forssaan, Tammelaan ja Loimaalle. Jokioisten kanssa jatkamme yhteistyötä siten, että tarjoamme lapsille ilmaisen esityksen ja kunta puolestaan tarjoaa meille tilan. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic