Lounais-Häme Tammela

Nea Kytäjä hiihtää Vuokatin kautta kohti huippua

Tammelalaislupaus halusi yhdistää parhaalla tavalla urheilemisen ja opiskelun.
Äiti Sari puhdistaa Nean monot ennen lenkille lähtöä. Pikkusisko Nia odottelee vieressä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hiihtäjälupaus Nea Kytäjä oli loppukesästä suuren elämänmuutoksen edessä. Kytäjä pääsi opiskelemaan Sotkamon urheilulukioon ja hänen piti muuttaa kotoa Tammelasta toiselle puolelle Suomea Vuokattiin.

Vaikkei muutto tutuista ympyröistä uusiin kuvioihin ole 16-vuotiaana helppoa, kaikki sujui lopulta hyvin. Kytäjä viihtyy Vuokatissa, lukio sujuu hyvin ja treenit kulkevat.

– Kivaa on ollut. Ei ole hetkeäkään ollut sellainen olo, että olisin tehnyt väärän ratkaisun, kertoo joululoman kotimaisemissa Tammelassa viihtynyt Nea Kytäjä.

Kytäjä halusi Sotkamoon urheilulukioon, koska Vuokatissa on ehkäpä maan parhaat olosuhteet hiihtämiselle.

– Siellä pystyy yhdistämään koulun ja urheilun, lukiota voi käydä neljä vuotta. Ja tietty siellä on kavereita, jotka harrastavat samaa lajia, kertoo Valkeakosken Hakaa edustava Kytäjä lisää hyvistä puolista.

Nea Kytäjän ohella kaksi muutakin tammelalaisnuorta aloitti syksyllä urheilulukion Sotkamossa. Samaan lukioon lähtivät Iiro Uusitalo ja Niilo Syrjälä. Forssalainen Joni Rauhansalo opiskelee Sotkamossa jo neljättä vuotta.

Koko nelikko hiihtää Hakan riveissä.

– Olen viihtynyt hyvin Vuokatissa. Minulla on siellä paljon sellaisia tuttuja, jotka tiesin jo ennen muuttoa Vuokattiin, Kytäjä kertoo.

Harmikseen Nea Kytäjä sairasteli syksyllä. Vaikka pitkä antibioottikuuri verotti kuntoa, ovat tavoitteet tälle talvelle korkealla.

– Kunto on nousemaan päin, parempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa.

Kytäjä oli viime talvena N16-sarjan SM-kisoissa kaksi kertaa viides. Tänä talvena on tarkoitus pistää N17-sarjassa paremmaksi, mikäli kunto kehittyy odotetusti.

– Henkilökohtainen SM-mitali on tavoitteena. Perinteinen tuntuu nyt paremmalta, joten ehkä sillä tyylillä on mitaliin paremmat mahdollisuudet.

Viestissä Haka otti viime vuonna ikäluokassa kultaa, eikä tavoitteista aiota lipsua tänäkään talvena.

Kytäjän vahvuuksia ovat kova kunto, kestävyys ja hyvä tekniikka.

– Voimaa tarvitsen lisää, se on suurin kehittämisen kohde.

Neaa valmentaa hänen äitinsä Sari Kytäjä, joka luotsasi aikanaan Anni Nordia ja Antti Laaksostakin.

– Nea on hyvin säntillinen valmennettava, pedanttinen luonne. Hän tekee juuri sen mitä sovitaan. Eikä sano vastaan, vaikka joskus voisikin, Sari Kytäjä myhäilee.

Nea on harrastanut suunnistusta ja juoksemista, mutta hiihto on noussut lahjakkaan nuoren päälajiksi.

– Hiihdossa treenataan monipuolisesti, ehkä se on se mikä tässä lajissa viehättää. Pidän myös tunteesta, jonka saa kun on vetänyt kovan treenin. Niin ja onhan tämä tuonut hyviä kavereita, Nea Kytäjä kehuu lajiaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic