Lounais-Häme Forssa

Neljä sisarusta pitkästä aikaa yhdessä: Bogányit konsertoivat yhteisvoimin Forssassa

Menestyksekäs sisarussarja juhlistaa 30 vuotta sitten tapahtunutta Forssaan muuttamistaan Pori Sinfonietan kera kiertueella, joka kattaa myös Porin ja Helsingin.
Bogányin sisarussarjan yhteisesiintymiset ovat harvinaista herkkua. Kuva vuodelta 2000.

Bogányit ovat täällä taas, kun on kulunut 30 vuotta heidän Suomeen ja nimenomaan Forssaan asettumisestaan. Ja mitenkäs Unkarista lähtöisin oleva musiikkiperhe muistaisi tasavuosia kuin musisoimalla.

Puitteita Forssan vierailulle tarjoavat Pori Sinfonietta ja Forssan kirkko. Pori Sinfonietan yhdistää perheeseen Tibor Bogányi jr., joka aloitti orkesterin uutena ylikapellimestarina kuluvana syksynä.

– Meille syntyy mahdollisuuksia yhdessä esiintymiseen todella harvoin. Niinpä arvostamme niitä tilaisuuksia aina merkkitapauksina.

– Tällä kertaa se, että näin tapahtuu Forssassa ja niin, että kaikki neljä olemme mukana, tekee asian kerrassaan poikkeuksellisen upeaksi, kuuluu hänen sanomansa.

Tibor Bogányin johtaman Pori Sinfonietan kera Forssan kirkossa esiintyvät perjantai-illan konsertissa solisteina huilisti Bernadette Bogányi, fagotisti Bence Bogányi sekä Pianisti Gergely Bogányi. He tulkitsevat tilaisuudessa Michael Haydnin huilukonserton D-duuri, Carl Maria von Weberin fagottikonserton ja Felix Mendelssohnin pianokonserton g-molli.

Lisäksi konsertissa kuullaan Dietrich Buxtehuden Chaconne e-molli sekä Unkarin nuoriin säveltäjiin kuluvan Zoltan Bánfalvin sisarussarjalle kirjoittama Boganyi5.

– Yhteinen kokoonpanomme on sellainen, että sille ei oikein löydä valmista soitettavaa muuta kuin varta vasten säveltämällä, Bernadette Bogányi summaa.

Sellistinäkin tunnettu Tibor Bogányi on toiminut Suomessa Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana.

Tarttuminen Pori Sinfonietan ylikapellimestarin tahtipuikkoon merkitsi paluuta myös Suomen musiikkielämään. Samalla hän jatkaa eteläisessä Unkarissa toimivan Bannon filharmonian ylikapellimestarina.

Nykyisin Sipoossa asuva Bernadette Bogányi on soittanut huilua Suomen Kansallisoopperan orkesterissa vuodesta 2000 ja huilun vuorottelevana äänenjohtajana vuodesta 2006 alkaen.

Pitkään Saksassa vaikuttanut Bence Bogányi on tehnyt fagotistina uraa muun muassa Berliinin radion sinfoniaorkesterissa sekä Munchenin filharmonisen orkesterin soolofagotistina. Tällä hetkellä hän hoitaa päätyökseen Hannoverin musiikkikorkeakoulussa fagotin soiton professuuria.

Unkariin asettunut Gergely Bogányi konsertoi edelleen sekä kotimaassaan että ulkomailla, mutta on omistautunut viime vuosina yhä enemmän itse kehittämänsä ja Bogányi-nimeä kantavan flyygelin kehitystyöhön.

Tibor Bogányi jr. kiittelee nykyistä työskentely-ympäristöään Porissa erinomaiseksi. Eri kansallisuuksista koostuva orkesteri soittaa hsekä korkealla taitotasolla että nuoruuden intohimolla.

– Aivan kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva Promenadisali täyttää puolestaan toimintaympäristönä kaikki toiveemme huippuakustiikasta lähtien.

– Nämä ovat kaikki tekijöitä, joiden vuoksi tähän pestiin kannatti tarttua.

Bogányin sisarussarja oli peruskouluiässä muuttaessaan Unkarista Forssaan musiikinopettajina toimineiden ja Forssassa edelleen asuvien vanhempiensa Maria ja Tibor Bogányin mukana.

– Forssa kuten Suomi muutenkin oli siihen aikaan maahanmuuttajalle aivan toisenlainen paikka kuin nykyisin, Tibor junior muistelee.

Lapsuuden ja nuoruuden varttumisympäristö jätti miellyttäviä muistoja. Niinpä Tibor nuorempi toteaa tuntevansa itsensä edelleen forssalaiseksi paikkakunnan murteella puhumisen hallintaa myöten. FL

Porin Sinfonietta ja Bogányit esiintyvät Forssan kirkossa perjantaina 19.10. klo 19 ja esittävät saman ohjelman jo torstaina 18.10. klo 19 Porin Promenadisalissa ja vielä lauantaina 20.10. klo 18 Helsingin Musiikkitalossa.

 

Fingerpori

comic

Uusimmat