Lounais-Häme

Neljä tapaa hakea toimeentulotukea

Hakemus internetissä

Avaan selaimeeni Kelan etusivun. Silmiini osuu ensimmäisenä teksti: ”toimeentulotuki kätevästi verkossa”.

Kela on nostanut uusimman palvelunsa tärkeimmälle paikalle. Se on hyvä, koska perustoimeentulotukea on totuttu tähän asti hakemaan kunnan sosiaalivirastosta. Nyt käytäntö muuttuu perusteellisesti. Viime maanantaista lähtien perustoimeentulotukea on voinut hakea Kelasta.

Miten hakeminen sitten käytännössä tapahtuu? Päätimme testata.

Kela suosittelee, että tukea haetaan ensisijaisesti Kelan verkkosivuilla sähköisellä lomakkeella. Jotta hakemuksen voi täyttää, pitää kirjautua Kelan asiointipalveluun verkkotunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Tässä tulee ensimmäinen ongelmani.

En ole hankkinut puhelimeeni mobiilivarmennetta enkä ole ottanut pankkitunnuksia mukaani töihin, joten minulla ei ole mitään pääsyä asiointipalveluun.

Jos pääsisin sähköiseen asiointiin, se olisi Kelan Kanta-Hämeen palveluryhmän ryhmäpäällikön Elina Raution mukaan helpoin tapa tehdä hakemus. Sähköinen järjestelmä täyttäisi ison osan hakemuksesta minun puolestani. Järjestelmä siirtäisi lomakkeelle esimerkiksi yhteystietoni ja saamani etuudet.

Mielenkiintoista on se, että voisin laittaa hakemukseen tarvittavat liitteet myös kuvina. Voisin siis kaivella tiliotteeni jostain laatikon pohjalta, ottaa siitä puhelimella kuvan ja liittää kuvan hakemukseen.

Kun painan lomakkeelta lähetä-nappia, hakemus lähtee suoraan käsittelyyn. Kela takaa, että päätös toimeentulotuesta tulee seitsemän arkipäivän kuluessa.

Minulta hakemus jää kuitenkin tällä kertaa täyttämättä. Uskon silti, että sähköinen hakemus on helpoin vaihtoehto, jos on tottunut käyttämään nettiä.

Hakemus paperilomakkeella TO 1

Saman linkin takaa, josta löytyy sähköinen hakemus, löytyy myös tulostettava hakemus. Lomake TO 1 aukeaa pdf-tiedostona, joten sen voi ensin täyttää ja sitten tulostaa tai toisin päin. Lomakkeen voi hakea myös Kelan Forssan toimiston hyllyltä.

Tulostan lomakkeen verkkosivulta ja alan täyttää sitä käsin. Otan sekuntikellolla aikaa, kuinka kauan lomakkeen täyttämiseen kuluu. Lomake on valmis 6 minuutissa ja 20 sekunnissa.

Ilmoitan lomakkeessa esimerkiksi henkilötietoni, tuloni, etuuteni ja omaisuuteni. Asuntolainani korkoa en muista ulkoa, joten sen kohdan jätän tyhjäksi.

Minun kannaltani tärkein on kohta 7, johon merkitsen, mihin hakisin toimeentulotukea, jos sitä oikeasti hakisin. Merkitsen lomakkeeseen, että tarvitsen tukea 5. tammikuuta erääntyvään yhtiövastikkeeseeni.

Asumismenojen lisäksi muita syitä hakea perustoimeentulotukea olisivat esimerkiksi terveydenhuolto ja päivähoitomaksut.

Lomakkeen täyttäminen on lasten leikkiä verrattuna liitteiden etsimineen ja tulostamiseen. Liitteitä vaaditaan paljon varsinkin ensimmäisellä hakukerralla. Kelan hakemuksessa pitää olla mukana esimerkiksi kopio viimeisimmästä perustoimeentulotuen päätöksestä, kahden edellisen kuun tiliotteesta ja tammikuussa erääntyvistä laskuista. Lomakkeen viimeisellä sivulla on onneksi lista siitä, mitä liitteitä hakemukseen vaaditaan.

Kun hakemus ja liitteet ovat valmiita, ne lähetetään osoitteeseen Kela / PL 30 / 33056 Kela. Osoite on Keskisen ja läntisen vakuutuspiirin, johon Forssan seutu kuuluu. Kirjeen postimaksu pitää maksaa itse.

Hakemus Kelan Forssan toimistolla

Menen ensimmäistä kertaa Kelan Forssan toimistoon. Otan vuoronumeron oven edessä olevasta automaatista. En ehdi edes istuutua, kun kuuluu plimplom, ja on minun vuoroni mennä tiskille.

Kerron asiakaspalvelijalle hakevani toimeentulotukea. Hän ohjaa minut odotustilan hyllyn äärelle, joka on täynnä lomakkeita. Hyllyltä minun pitää valita oikea paperinippu. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin silmääni osuu teksti: ”Toimeentulotuki, TO 1”.

Oikeastaan minun olisi pitänyt täyttää TO 1 -lomake Kelan odotustilassa jo ennen vuoronumeron ottamista. Olen siis edennyt väärässä järjestyksessä. Vuoronumero tarvitaan vain, jos minulla tulee jokin ongelma hakemuksen täyttämisessä.

Tänä aamuna olen kuitenkin onnekas. Olen Kelan ainoa asiakas, joten voisin helposti täyttää vaikka koko hakemukseni virkailijan silmien alla.

Ryhmäpäällikkö Elina Raution mukaan aamut ovat ehdottomasti parasta aikaa asioida Forssan Kelassa. Toimisto aukeaa arkiaamuisin kello 9, ja rauhallista lomakkeentäyttöaikaa kestää puoleenpäivään asti. Sen jälkeen alkavat jonot ja ruuhkat.

Täytetyn lomakkeen ja tarvittavat liitteet voi jättää Kelassa olevaan postilaatikkoon.

Hakemuksen jättäminen Kelan postilaatikkoon on kuitenkin hitain tapa hakea toimeentulotukea. Kelan virkailijat lähettävät hakemuksen ensin postilla Tampereelle, jossa hakemus skannataan sähköiseen muotoon. Vasta skannauksen jälkeen hakemusta aletaan käsitellä.

Hakemus puhelimella

Toimeentulotukea voi hakea Kelasta myös suullisesti. Parhaiten se onnistuu puhelimella. Ennen kuin tutustun paremmin puhelinhakuun, ajattelen, että tämä on se helpoin vaihtoehto. Huomaan erehtyneeni.

Minulla on kolme tapaa tehdä hakemus puhelimella. Voin soittaa toimeentulotuen palvelunumeroon ja odottaa virkailijan vastausta ties kuinka kauan. Kun odotan tarpeeksi, kuulen tiedotteen, jossa Kela kehottaa minua jättämään soittopyynnön. Käytännössä se tarkoittaa, että painan numeroa 1 ja jään odottelemaan, että joku Kelasta soittaa minulle heti kun ehtii.

Kela lupaa nettisivuillaan soittaa tunnin sisään, mutta se ei toteudu. Soittoa voi joutua odottamaan jopa vuorokauden.

Kolmas vaihtoehtoni on se, että menen Kelan internet-sivuille ja valitsen kohdan sähköinen ajanvaraus. Siellä voin varata 30 minuutin puhelinajan ja jättää sitten hakemukseni suullisesti puhelimessa.

Tämä vaihtoehto kuulostaa houkuttelevalta.

Ajan varaaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin se voisi olla. Ei riitä, että kerron haluavani keskustella suomeksi aiheena toimeentulotuki. Minun pitää myös kuvailla elämäntilannettani, ennen kuin pääsen jatkamaan palvelussa.

Jäädyn. Mitenhän kuvailisin elämääni 500 merkillä?

Ryhmäpäällikkö Elina Raution mukaan puhelinajanvarauspalvelu on saanut huimasti kiitosta asiakkailta. Minä sen sijaan uskon, että hakemuksen jättäminen puhelimella on itse asiassa se kaikista ankein tapa. Valitettavasti puhelimessa jonottaminen voi joillekin olla se ainoa tapa tehdä hakemus, jos kotoa ei löydy internetiä ja lähimpään Kelan toimistoon ei ole kyytiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic