Lounais-Häme

Neljä tassua + kaksi rengasta= vaaran paikka

Hui kamala! Koirantaluttaja ja koira pelästyvät, kun takaa tullut pyöräilijä sujahtaa pimeässä illassa ohi parin vaaksan päästä.

Pyöräilijä voi puolestaan pahasti yllättyä, kun ihminen ja tumma koira ovat väylän eri puolilla ja välissä killuu hihna.

 

Forssalainen Leena Anttila pyrkii koiraansa taluttaessaan välttämään vaaraa kaikin keinoin.

Pienikokoisella yorkshirenterrieri Toivolla on ulkoilulenkillä päällään keltainen heijastinliivi ja niskassa vilkkuvat valot.

Valot uupuvat joka toiselta pyöräilijältä. Isompi harmi on, että harva käyttää pyöränkelloaan varoittaakseen edellä kulkijoita ohituksesta.

-Tämä on nöyrä pyyntö kaikilta koiranomistajilta, että pyöräilijät rimpauttaisivat kelloaan tarpeeksi aikaisin, Anttila sanoo.

 

Takaa tulevaa pyöräilijää ei pysty kuulemaan edes hiekkatiellä muun liikenteen melun lomasta.

-Kun pyörä pyyhkäisee ohi olkapään vierestä, se tuntuu ihan hirveältä. Itsekin voi hypähtää väärään suuntaan, kun pelästyy, saati koira.

Koiraa ei voi Anttilan mukaan koko ajan pitää lyhyessä hihnassa.

-Senhän pitää haistella tienvarresta kaikki viestit, joita kaverit ovat jättäneet. Niinpä se tekee siksakkia.

Kuultuaan ajoissa pyöränkellon taluttaja ehtii saada koiransa ruotuun. Anttila huomauttaa, että myös huonojalkaiset vanhukset olisivat kiitollisia, että pyöräilijät varoittaisivat kellolla.

-Jos joku soittaa ajoissa kelloa, olen ottanut tavakseni kiittää huomioimisesta.

 

Harmina on se, ettei pyöräilijöillä ja koirantaluttajilla ole luontevaa keskusteluyhteyttä. Asiallinen huomautus asiasta tai toisesta saa aikaan suutahduksen.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa sanoo, että pulmaan on vaikea keksiä muuta ratkaisua kuin omaan käyttäytymiseen vaikuttaminen.

-Että pyöräilijät käyttäisivät valoja ja soittokelloa hyvissä ajoin ja toisaalta koirantaluttajat huomioisivat, missä se eläin liikkuu, kun koiraa ei voi päästää aivan vapaasti joka puolelle.

-Vaikka koiran taluttajalla ja koiralla olisi heijastimet, eiväthän ne toimi, jos pyörässä ei ole valoja.

 

Pelkona Leena ja Juhani Anttilalla on, että koiralle voi käydä vielä huonosti.

Huoli kalvaa sydänalaa, sillä Toivon isoveli Onni jäi Turuntiellä auton alle kolme vuotta sitten kesällä. Kerrostalon rapunovi oli yllättäen auki, ja vilkas Onni oli pinkonut Talsoilan puistoon. Kuljettaja ei ollut edes pysähtynyt.

Toisena murheena Anttiloilla on se, että kaupungissa on turhan vähän koirankakkaroskiksia ja niiden tyhjentäminen takkuilee.

 

Liikenneturvan kyselytutkimuksessa 2015 kolme neljästä jalankulkijasta oli sitä mieltä, että olisi hyvä, jos pyöräilijät kilauttaisivat nykyistä useammin.

Jalankulkijoiden mielestä pyöräilijät soittavat soittokelloa turhan myöhään jos edes soittavat. Kaksi pyöräilijää viidestä sanoi käyttävänsä soittokelloa varsin usein ohittaessaan jalankulkijoita.

Soittokellon kilautus on suutahduksen aihe vain joka kymmenennelle jalankulkijalle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic