Neljän suomalaisen pelätään kuolleen lento-onnettomuudessa Zimbabwessa - Ulkoministeriö ja Onnettomuustutkintakeskus odottavat vahvistusta tiedoille

Harare
23.11.2018, 21:58

Ulkomaat

Neljän suomalaisen pelätään kuolleen pienkoneonnettomuudessa Zimbabwessa.
Onnettomuustutkintakeskus (Otkes), ulkoministeriö ja keskusrikospoliisi (KRP) selvittävät kaikki lento-onnettomuutta, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi. Nurmen mukaan ensin on saatava varmuus, että kuolleiden joukossa todella on suomalaisia.
Nurmen mukaan Otkes hankkii ulkoministeriön kanssa lisätietoja onnettomuudesta.
Onnettomuuskone oli ensimmäisten mediatietojen mukaan Cessna 182 -mallinen, mutta tuoreet mediatiedot kertovat, että kone olisikin Cessna 206, joka on kooltaan suurempi.
Nurmi sanoo, että C182 on niin pieni, ettei kyytiin mahtuisi viittä ihmistä. Hänen mukaansa kyytiin mahtuisi lentäjän lisäksi korkeintaan kolme matkustajaa.
– En ota kantaa konetyyppiin, mutta jos konetyyppi on tuo, uhrien määrä ei ole 1+4, Nurmi sanoo.

Suomalaisviranomaiset eivät ainakaan vielä lähdössä paikalle

Nurmi sanoo, että Otkes ja ulkoministeriö selvittävät tilannetta kukin omia kanaviaan. Jos uhreja on lähdettävä tunnistamaan paikan päälle, sen hoitaa keskusrikospoliisi.
Otkes ei Nurmen sanojen mukaan ole ”ainakaan ryntäämässä” paikan päälle.
– Ensin on saatava varmuus siitä, että siellä on ollut suomalaisia. Sitten kun saadaan lisätietoja, asiaa harkitaan.
KRP:n viestintäpäällikkö Anna Zareff ei kommentoinut STT:lle asiaa, vaan kertoi, että ulkoministeriö vastaa viestinnästä.
Nurmi kertoo, että kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen mukaan tutkinnasta vastaa tapahtumavaltio eli Zimbabwe. Jos kuolleiden joukossa on suomalaisia, Suomi luokitellaan osallisvaltioksi, jolloin sillä on oikeus saada Zimbabwen viranomaisilta tietoja onnettomuudesta.
Ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan STT:lle, että Zimbabwen viranomaisten mukaan lento-onnettomuudessa on kuollut viisi ihmistä, joista neljän epäillään olevan suomalaisia.
Ministeriö ei ole kuitenkaan saanut tiedoille vahvistusta, kertoo viestintäpäivystäjä Harri Kilpi.
– Meidän pitää aina tällaisissa tapauksissa saada kirjallinen vahvistus epäilylle.
Kilpi ei osaa sanoa, kuinka kauan vahvistuksen saaminen kestää.
– Se riippuu siitä, miten paikallisviranomaisten tutkinta etenee ja miten he tietoa antavat. Se voi olla useista tunneista useisiin päiviin.

Paikalliset mediat kertovat ristiriitaisista uhriluvuista

Zimbabwen yleisradion ZBC:n toimittaja kertoo puhelimitse STT:lle, että lento-onnettomuudessa kuoli kolme ihmistä noin kello seitsemältä perjantaiaamuna. Zimbabwe on Suomen kanssa samalla aikavyöhykkeellä.
Toimittajan mukaan kuolleet olivat suomalaisia. Hän ei voinut varmistaa, montako matkustajaa koneessa kaiken kaikkiaan oli. Hän ei myöskään tiennyt, minkä tyyppinen kone oli kyseessä, paitsi että kone oli pieni.
Toimittajan mukaan kone oli ollut matkalla Victorian putouksille. Onnettomuuden syy ei hänen mukaansa vielä ole tiedossa, mutta onnettomuustutkintaan osallistuvat ainakin poliisi ja maan ilmailuviranomaiset.
Suomalaiset olivat metsästysturisteja, kertoo Suomen konsulin vaimo Sally Ward uutistoimisto AFP:lle.
Paikallisen viestimen ZimLiven mukaan koneen kyydissä oli neljän suomalaisen lisäksi vain paikallinen lentäjä. Suomalaisia oltiin viemässä lentokentältä Victorian putouksille, jotka sijaitsevat Sambian ja Zimbabwen rajalla.
Zimbabwen yleisradioyhtiön haastattelemat kyläläiset näkivät, kun koneen osia putosi. Kyläläiset kertoivat kuulleensa pamauksen, kun kone iskeytyi vuorille.
Herald kertoo kuolleiden luvuksi kolme. ZwNewsin mukaan kuolleena olisi löytynyt kolme ruumista, mutta onnettomuuspaikalta olisi löytynyt neljät henkilöpaperit. Sivuston mukaan koneessa olisi ollut viisi ihmistä, mutta vain yksi kuolleista olisi suomalainen.
Sivusto perustaa tietonsa kuolleen lentäjän ystäviltä saatuihin tietoihin. Myös Mirror kertoo lentäjän veljeltä saamiinsa tietoihin pohjaten, että koneessa olisi ollut viisi ihmistä.
Uhrilukutietojen vaihtelu voi johtua siitä, että ZimLiven mukaan ruumiit olivat niin pahoin vaurioituneita, että paikalle tulleet luulivat ensin uhreja olevan vain kolme.

Paikallisviranomaisten tavoittaminen ollut vaikeaa

Poliisi on ollut turmapaikalla, mutta Zimbabwen yleisradioyhtiön mukaan yrityksistä huolimatta poliisi ei ole kommentoinut asiaa. Myös STT on yrittänyt tavoitella Zimbabwen eri viranomaisia tuloksetta.
Jotkin paikalliset mediat sanovat koneen kuuluvan Executive Air -yhtiölle. Yhtiö kuitenkin ilmoittaa Facebook-sivullaan, ettei kyseessä ollut heidän koneensa.

https://www.zimlive.com/2018/11/4-finnish-tourists-and-zimbabwean-pilot-killed-in-masvingo-plane-crash/
https://en.wikipedia.org/wiki/Zimbabwe_Broadcasting_Corporation
https://www.herald.co.zw/three-feared-dead-in-masvingo-plane-crash/
https://zwnews.com/finland-tourist-zim-chemanjenjere-hills-tokwane-ngundu-renco-mine-in-masvingo-south-aeroplane-accide/
http://www.masvingomirror.com/2018/11/5-passengers-were-on-ill-fated-flight.html
https://www.facebook.com/ExecutiveAir/posts/2194267033919099?__xts__[0]=68.ARD-h13oOCWyalyMeyMDqTBEMNR-gcbgPtg1T0a229j-wpAYe2BpQ_FeHL-c85bcXeJIZYY5wKsz3mdoL1jHrd4Jd79k–hJHOrCsIVCw6lZH2uyIZ46Cj4qpjEGaIf1iQlUDhWjfLi9vDPWIBNGBaXTUlXB2kV0dWnLwvL4u4HpGtsUvu57ChO0Ls1_fE3mAiv88hZAMy0HQxyYq484MjiWJyBQJa7yJLSPVfRCrS-MVOOWx2IrD3vYnN_1cAZ0Rxs4Pooz8BmPPUxx1XXsHhGgIrQk-zx8iJHNHXuJkyv9GJHK_BZoC_xSgxcBZs-_3a2vURaMLxnjnZfOPdnfOUsc1PGz9UH-ki3g4ukxIeHpM0JcnoDkDfBfC0G_07PIy1DIz-KX0qUD1CL-V65dufxjHhMTCd5Pn3ksnu9HsLQc3gA-HrozJ

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic