Lounais-Häme Somero

Uusien peltipoliisien pystyttäminen alkaa Somerolla syksyllä: Yhdelle tolpalle hintaa kertyy 20 000 euroa

Kantatie 52 varrelle nousee syksyn aikana 17 uutta kameratolppaa.
Automaattinen liikennevalvonta kattaa tällä hetkellä noin 3300 kilometriä. Kuvassa vanhanmallinen peltipoliisi. Kuva: Katariina Filppula
Automaattinen liikennevalvonta kattaa tällä hetkellä noin 3300 kilometriä. Kuvassa vanhanmallinen peltipoliisi. Kuva: Katariina Filppula

Somerolle nousee syksyn aikana neljä uudella tutkatekniikalla varustettua peltipoliisin kameratolppaa. Liikenneturvallisuuskamerat pystytetään Tehdastien ja Hämeentien risteyksiin sekä Härkäläntien ja Hämeentien liittymiin.

Automaattisen liikennevalvonnan tarkoitus on vähentää ylinopeuksia.

– Kameratolppia on sijoitettu paikkoihin, joissa tapahtuu runsaasti onnettomuuksia. Myös alueet, joissa havaitaan jatkuvasti nopeusrajoitusten rikkomista, ovat valikoituneet uuden tutkatekniikan hyödyntämisen paikoiksi, ITM Finlandin projektipäällikkö Olli Rossi perustelee.

Sijoituspaikat ovat valikoituneet poliisin, ELY-keskuksen ja sähkösuunnittelijan yhteistyön tuloksena. Mukana suunnittelutyössä ovat olleet myös Väylä-virasto ja Suomen maantieliikenteen hallinnasta vastaava ITM Finland.

 

Liikennenopeuksien lisäksi kameroilla voidaan valvoa vasten punaista liikennevaloa ajamista. Tällä tavoin voidaan vaikuttaa liikenneonnettomuuksien määrään.

Uudet kamerapylväät on tarkoitus saada käyttövalmiiksi marraskuun loppuun mennessä. Mikäli pylväsurakan hankintapäätöksistä ei tule valituksia ja kaikki etenee suunnitellussa aikataulussa, kameratolppien pystytykseen päästään jo elo- syyskuun vaihteessa.

– Kameroiden pystytystöistä on hieman haittaa liikenteelle. Töiden vaikutus kohdistuu kuitenkin pienelle alueelle kerrallaan eikä sen kesto oli kovin pitkä, Rossi muistuttaa.

 

Rossilla ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa siitä, milloin kamerat otetaan todelliseen valvontakäyttöön. Asennustyön jälkeen poliisi tekee omat testauksensa uusille kameroille ja päättää käyttöönoton ajankohdan.

– Kameratolpan pystytys edellyttää urakoitsijan tekemiä maa- ja sähkötöitä. Jokaisen tolpan läheisyyteen rakennetaan myös levike poliisiauton pysäköimistä ja tolppien huoltamista varten, Rossi kertoo.

 

Somerolta Tammisaareen kulkeva Kantatie 52 saa varteensa 17 uutta peltipoliisia. Yhden tieliikennekameran hinta on noin 20 000 euroa. Hinta muodostuu rakennussuunnittelusta, laitekoteloiden ja pylväiden hinnasta, urakoinnista ja rakennusvalvonnasta.

Ensimmäinen nykyaikaisella tutkatekniikalla varustettu liikenneturvallisuuskamera otettiin käyttöön valtatie 6:lla Kouvolassa keskiviikkona.

 

Poliisihallituksessa on käynnistetty selvitys, joka kartoittaa kameratolppien sijoittelua suhteessa onnettomuusmääriin alle 80 km/h rajoitusalueella olevien tolppien läheisyydessä. Kartoituksen tarkoituksena on selvittää, onko joillakin tieosuuksilla tarpeellista muuttaa nopeusrajoituksia tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin.

– Tämän selvityksen tuloksena voimme arvioida automaattivalvonnan vaikutuksia tieosuuden turvallisuuteen ja turvalliseen ajonopeuteen, kertoo poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala Poliisihallituksesta.

Someron peltipoliiseista uutisoi ensimmäisenä Salon Seudun Sanomat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic