Lounais-Häme Tammela

Neljännesvuosisata Jokitörmän idyllissä ja 30 vuotta ammattitaiteilijana – Taidemaalari Eero Leppäsellä on juhlittavaa

Taidemaalari Eero Leppäsellä menossa myös 30-vuotisjuhlavuosi ammattitaiteilijana.
Taidetta paratiisin helmassa. Eero Leppäsen ei tarvitse etsiä maalaamisen aiheita Galleria Jokitörmän kotipihaansa kauempaa.

Galleria Jokitörmän piha pursuu kukkarunsautta ja vihreyttä kuin paratiisi. Oma paratiisinsa tervehtii tulijaa myös talon sisäpuolella kuvataiteen muodossa. Tammelan Portaassa sijaitsevan keitaan sisäseinät täyttyvät talon isäntä Eero Leppäsen maalauksista

Kunnian pihaparatiisista hän jakaa vaimonsa Tuulan kanssa. Maallikkonakin voi päätellä, että ilman tietopuolista osaamista ja tinkimätöntä asialle omistautumista myös työtuntien muodossa ei Galleria Jokitörmän kaltainen näky silmien eteen avautuisi.

– Kyllä tätä moni vierailija on ihaillut ja ihmetellyt, että voiko täällä olla tällaista, pariskunta toteaa.

 

Kokonaan toiselta näyttäytyi tilanne vuonna 1992, kun Leppäset hankkivat Turpoonjokeen viettävän tontin taloineen.

– Täysremontti tässä tehtiin ennen kuin muutimme tähän 15. huhtikuuta 1994.

Kommentti kertoo mistä talossa oli kysymys ja keskustelusta selviää, että alkujaan vuonna 1892 Hannulan tilan väentuvaksi valmistunut rakennus oli päässyt tontteineen lievästi ilmaisten huonoon kuntoon. Aikanaan paikka päätyi Forssa-yhtiölle palvelemaan metsäpomojen asumista ja sittemmin muun muassa kahvilan, kirjaston ja parturin toimitiloiksi.

– Kai se jokin oli tämä ympäristö, joka tässä veti puoleensa, alkujaan Portaan poikiin lukeutuva Eero Leppänen selittää paikan hankintapäätöstä.

Eero Leppänen on viihtynyt Turpoonjoen rantaan viettävällä taiteilijatontillaan jo 25 vuotta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eero Leppänen on viihtynyt Turpoonjoen rantaan viettävällä taiteilijatontillaan jo 25 vuotta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hän oli vaikuttanut ammatikseen viisi vuotta täysipäiväisenä taidemaalarina ennen 25 vuotta sitten tapahtunutta nykyiseen Galleria Jokitörmään asettumistaan. Menossa on miehen 30-vuotistaiteilijajuhlavuosi.

Merkkipaalun taustalta on löydettävissä puoliso Tuulan painama leima. Sattui nimittäin, että tehdessään pitkää parturinuraansa Forssan Kartanonkadulla, hänen asiakkaisiinsa kuului myös kansalaisopistossa kuvataideopettajana vaikuttanut Theo Heilimö.

– Otin hänen kanssaan puheeksi, että mieheni on innokas ja hyvä piirtäjä. Sain vastaukseksi terveiset, joiden mukaan ei muuta kuin ilmoittautuu uudeksi oppilaaksi.

Eero Leppänen noudatti kehotusta ja muistelee 13 vuotta ennen ammattitaiteilijaksi jättäytymistään tekemäänsä ratkaisua merkittävänä elämänkäänteenä.

– Olin siinä vaiheessa 29-vuotias ja taulujen maalaaminen tuli vastaan itselleni täysin uutena ja outona kokeiluna. Theo Heilimö osoittautui tällaiselle vasta-alkajalle parhaaksi mahdolliseksi opettajaksi.

Maalauksellista taidetta maalauksellisessa maisemassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maalauksellista taidetta maalauksellisessa maisemassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Heilimön maalausoppien ohella Eero Leppänen kiittää kuvataideinnostuksestaan Portaan kansakoulussa opettajanaan toiminutta Urho Salomaata.

– Paljon siellä tuli hänen opastuksellaan ja innostamanaan piirrettyä. Muistan myös, että grafiikan tekemiseenkin otettiin tuntumaa puupiirrosten muodossa.

Mieleen Eero Leppäselle kansakoulusta jäivät myös monet Urho Salomaan taiteilijatuttavien, muun muassa Erkki Tantun vierailut.

Eero Leppänen tunnetaan taiteelliselta suuntaukseltaan ennen muuta maisemamaalarina.

– Asetelmia ja muotokuviakin on tullut matkan varrella tehtyä, mutta maisemat ovat aina merkinneet ja antaneet minulle eniten vuoden- ja vuorokaudenaikojen vaihteluineen.

Vuodenajoista Eero Leppänen toteaa tuntevansa läheisemmäksi aiheekseen talven.

– Vaikea sanoa, mistä se johtuu. Ehkä siinä vaikuttavat taustalla lapsuusmuistot, joihin kuuluu ehkä ylitse muiden mukavaksi kokemaani hiihtämistä. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat