Lounais-Häme Forssa

"Nenän alla kasvaa jäkälää, liekö partaa" – Hämyisten maisemien mies juhlii näyttelyllä

Unto Grönberg ja hänen työnsä viihtyvät Galleria Omenassa. Ovensuussa vahtii maalauksessa oma koira Piko.
Näyttelyn oven suussa vartioi maalauksena Piko, Unto Grönbergin koira. Taiteilija viettää syntymäpäiväänsä Galleria Omenassa sunnuntaina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Unto Grönberg viettää syntymäpäiväänsä Galleria Omenassa sunnuntaina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jos 75-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä taiteilija Unto Grönberg pystyttäisi kattavan retrospektiivisen näyttelyn, se vaatisi tilaa.

– Kotona on varastoituna noin 800 maalausta ja osa niistä on isokokoisia. Sopivaa tilaa ei taitaisi löytyä tai sitten se ainakin maksaisi paljon.

Kotiin varastoitujen töiden lisäksi Grönbergin tuotantoa on paljon maailmalla sekä myytynä että lahjoitettuna. Hän teki keväällä 2019 yhteensä 90 työn taidelahjoituksen Jokioisten kunnalle.

Lue myös: Unto Grönberg lahjoitti vanhusten iloksi 90 taideteosta

Perinteisistä öljymaalauksista tuohikokeiluihin

Ison hallin sijaan Grönberg pystytti syntymäpäiväjuhlanäyttelynsä kodikkaaseen Galleria Omenaan.

Mukana näyttelyssä on töitä 1990-luvulta aina tähän vuoteen asti.

– Halusin ottaa mukaan töitä matkan varrelta ja esille mahtui viitisenkymmentä työtä.

Esillä on perinteisiä öljyvärimaalauksia, joissa Grönbergin oma tyyli tulee vahvimmin esiin. Etenkin maisemissa voi nähdä hänen tekniikkansa leimallisen hämyn, jonka tunnistaa signeerausta näkemättä.

Grönberg maalaa mielellään myös puulle: levyille, vanhoille laudoille tai vaikkapa kaapinoville. Niihin hän maalaa useimmiten kotipihansa ruokinnalla nähtyjä lintuja. Puulle maalatuissa kuvissa värit hehkuvat kirkkaammiin.

Uutena kokeiluna luonnon tarjoamasta materiaalista on leppäpuun tuohi. Hän kiinnitti tuohen maalauspohjalle ja piirsi siihen muutamin vedoin hiilellä omakuvansa.

– Nenän alla kasvaa jäkälää, liekö partaa, hän murjaisee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Unto Grönberg tarkkailee luontoa ja hakee sieltä myös inspiraatiota. Lepän tuohesta alkoi paljastua omakuva, avuksi tarvittiin hiili. Kuva: Lassi Puhtimäki
Unto Grönberg tarkkailee luontoa ja hakee sieltä myös inspiraatiota. Lepän tuohesta alkoi paljastua omakuva, avuksi tarvittiin hiili. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaiken tietävästä uuden oppivaksi

Grönberg aloitti maalaamisen harrastuksena 1980-luvulla asuessaan Vantaalla.

– Kun aloitin, olin sitä mieltä, että osaan kaiken.

– Kun aikani maalaisin, huomasin, että en osaa mitään. Lähdin etsimään opetusta taiteilijaseuroista. Minua kannustettiin lähtemään myös taideopintoihin, mutta päätin pysyä harrastajana, kun arvelin, että taiteilijan työ on nälkäkurjen hommaa.

Vuosikymmeniin mahtuu monta tarinaa taiteen parissa. Yksi niistä lämmittää Grönbergiä erityisesti. Hän oli vuonna 1992 organisoimassa taideseuran kanssa ensimmäistä taiteiden yötä Helsinkiin.

– Taiteilijat toivat töitään esille keskustan liikkeisiin, mutta kävi ilmi, että minä harrastajana en päässytkään mukaan. Sisuunnuin ja marssin Alkoon Etelä-Esplanadille ja kysyin johtajalta saanko tuoda töitäni myymälän tiloihin. Sain, vein ja myös myin, ammattilaiset eivät niinkään, hän naureskelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hiidenlinna. Maalaus puulle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hiidenlinna. Maalaus puulle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Syksy on vetäytymisen aikaa

Grönbergin ansioluettelo on pitkä. Sivuja on jo kuusi, mutta luettelo on laatijansa mukaan vaillinainen. Hän on ollut mukana kymmenissä yhteisnäyttelyissä 1980-luvulta lähtien.

– Yksityisnäyttelyitä olen pitänyt harvemmin, viime vuosina ehkä yhden vuodessa.

Jokioislainen Grönberg palasi kotiseudulleen vuonna 2004. Hän on kunnostanut ateljeen Vaulammin Niemenkylässä sijaitsevan kodin yhteyteen.

– Sinne minä taas syksyllä vetäydyn koko talveksi. Maalaan sitten kun on pimeää ja märkää, kevään ja kesän ajan kerään inspiraatiota ja otan valokuvia luonnostelun pohjaksi.

Ennen sitä Grönbergin pitävät kiireisenä oma näyttely ja yhteisnäyttelyt heinä-elokuussa Jokioisilla ja Urjalan Nuutajärvellä. FL

Taiteilija Unto Grönberg 75 v. Taidenäyttelyn avajaiset 5.7. Galleria Omenassa (Mikonkatu 4, Forssa). Näyttely on avoinna 2.8. asti torstaista sunnuntaihin kello 11–16.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic