Lounais-Häme

Nerg: Myös valinnanvapaus siirtyy vuodella - sote-keskusten uusi määräaika 2023

Helsinki
27.06.2018, 14:07

Kotimaa

Maakuntien sosiaali- ja terveyskeskusten eli sote-keskusten aloittaminen siirtyy vuodesta 2022 vuoteen 2023 samalla, kun koko muukin uudistus siirtyy vuodella eteenpäin. Näin sanoo alivaltiosihteeri Päivi Nerg. Edelleen maakunnat voivat kuitenkin aloittaa sote-keskukset myös aiemmin, jos ne ovat valmiita ja saavat siihen valtioneuvostolta luvan.
Alun perin takaraja sote-keskusten aloittamiselle oli vuosi 2022. Eilen varmistui, että maakuntien aloittaminen lykkääntyy vuoden 2021 alkuun, jolloin myös koko sote-uudistus valinnanvapauksineen siirtyy.

Sipilä esittelee sote- ja maakuntakiemurat eduskunnalle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa tänään pääministerin ilmoituksen eduskunnalle sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulon siirtymisestä. Sipilä esittelee tuoreet käänteet iltapäivän täysistunnossa. Kansanedustajat voivat keskustella uudistuksesta ja sen aikataulusta, mutta hallituksen luottamuksesta ei äänestetä.
Sipilä vahvisti eilen, että sote-uudistus lykkääntyy vuodella vuoden 2021 alkuun. Keskustan, kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet uuden aikataulun.
Hallitus on nyt asettanut tavoitteekseen, että sote-uudistukseen liittyvät lait saataisiin hyväksyttyä eduskunnassa marras-joulukuun aikana.
Sote-uudistuksen lykkääntyminen vuodella tarkoittaa, että myös maakuntavaalit siirtyvät. Hallituksen tavoitteena on, että ne järjestetään ensi toukokuussa. Aiemmin hallitus olisi halunnut järjestää maakuntavaalit jo tämän vuoden syksyllä.
Viime kädessä vaalien ajankohdasta päättää eduskunta.

Oppositio käärmeissään

Oppositiota harmittaa tänään järjestettävässä keskustelussa se, ettei se pääse samalla äänestämään hallituksen luottamuksesta.
Sipilä piti vielä toissapäivänä mahdollisena, että hallitus voisi antaa sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä tiedonannon eduskunnalle. Se vaihtui yhdessä yössä pääministerin ilmoitukseksi, johon ei liity luottamusäänestystä.
Oppositiossa heräsi epäilyjä, ettei kaikilla hallituspuolueilla riittänyt rohkeutta testata luottamustaan. Sipilä kuitenkin tähdensi eilen, että hänelle olisi sopinut myös tiedonanto, mutta ilmoitus on hallituspuolueiden mielestä nopeampi tapa saada hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä selkeä sitoumus.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic