Lounais-Häme Forssa

Nerokasta vai pähkähullua? – Taiteilija naputtaa lyijykynällä lähes 100 metrin taideteosta

97-metrinen teos, jossa Kalevala kohtaa Danten Jumalaisen näytelmän. Sellaista italialainen Enrizo Mazzone piirtää Raumalla. Forssan kirjastossa on esillä Mazzonen jättityön luonnoksia.
Lähes satametristä paperirullaa ei niin vain siirrellä paikkakunnalta toiselle, joten Forssan kirjastossa esillä on Enrico Mazzonen luonnoksia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nap. Nap. Nap, nap. Nap, nap, nap, nap.

Ääni, joka tulee siitä, kun lyijykynän napauttaa paperia vasten, on tullut tutuksi italialaiselle Enrico Mazzonelle.

Mazzone on työstänyt nyt yli kahden vuoden ajan 97 metriä leveää ja 4 metriä korkeaa taideteosta, joka muodostuu paperille lyijykynällä naputtamalla.

Kyniä on kulunut jo tuhansia, teroittimiakin kymmeniä.

– Jos työskentelen joka päivä 10–12 tuntia, sunnuntaisin vähän vähemmän, niin työ voi valmistua jo reilun vuoden päästä, Mazzone laskeskelee.

Työergonomiaan perehtyneillä fysioterapeuteilla voisi olla sanottavaa Mazzonen työoloista. Hän nimittäin naputtaa työtä vatsallaan paperin päällä.

– Jos paperi olisi pystyssä, en saisi kyynärpäälle vastaavaa tukea, Mazzone selittää.

Sitkeyttä Mazzonelta ei ainakaan puutu.

Mazzone saapui Suomeen vuonna 2015 Raumars-taiteilijavierasohjelman kautta. Aiemmista suunnitelmistaan poiketen Mazzone jäikin Raumalle asumaan.

– En ajatellut alun perin tällaisen piirroksen tekemistäkään. Pohja työlle luotiin juoksulenkeilläni. Olin vaikuttunut suomalaisista metsistä ja puiden määrästä. Ajatus siitä, että jokainen puu on täynnä tietoa ja historiaa, kiehtoi minua, Mazzone kertoo.

Mazzone pohti, kuinka saisi jalostettua puiden tiedon taiteen muotoon. Hän kävi paperitehtaalla Raumalla, ja pian UPM lahjoittikin italialaistaiteilijalle 30 metriä pitkän paperirullan.

Samoihin aikoihin Mazzone luki Kalevalaa, josta imi tietoa itseensä. Nyt lyijykynätyöstä löytyvätkin esimerkiksi Väinämöinen ja Joukahainen.

– Kalevala herätti silloin minussa voimakkaita tunteita, ja kirja oli teokseni lähtökohta, Mazzone kertoo.

Kuva: Lassi Puhtimäki

Tyhjä paperirulla muuttui 30-metriseksi taideteokseksi, joka valmistui viime vuonna reilun vuoden naputtamisen jälkeen. Teos oli esillä Raumalla itsenäisyyspäivänä 2017.

Kun teos levitettiin esille, Mazzone katsoi työtään ensimmäistä kertaa kokonaisuutena. Nopeasti tuli ajatus, että teos ei ollut vielä valmis.

– Mietin, että kaikki kohdat eivät olleet aivan niin hyviä kuin toivoisin. Pääosin olin kyllä tyytyväinen, mutta joitain pieniä yksityiskohtia halusin hioa ja ehkä lisätä jotain, Mazzone muistelee.

Samalla heräsi ajatus, että miksi pysähtyä, kun kerran vauhtiin on päästy. Nyt Mazzonella on työn alla yhteensä 97-metrinen teos, jonka osa ensimmäinen 30-metrinen teos on.

– Matkalla toin teokseen mukaan myös omaa kulttuuriani Italiasta. Kalevala on yhä teoksessa vahvasti mukana, mutta toin esiin piirteitä esimerkiksi Danten Jumalaisesta näytelmästä

– Rakennan samalla siltaa Suomen ja Italian välille, Mazzone kertoo.

Piirtämistyönsä lomassa Mazzone järjestää näyttelyitä ympäri Suomen. Hänen teoksiaan on esillä lähitulevaisuudessa muun muassa Rovaniemellä, Laitilassa ja Lammilla.

Kuva: Lassi Puhtimäki

Jättimäisen paperirullan siirtelemiseen tarvitaan työkoneita, joten koko teosta Mazzone ei siirtele kaupungista toiseen. Näyttelyissä on esillä luonnoksia, jotka Mazzone skaalaa suuremmiksi valmiiseen työhönsä.

Tällä hetkellä luonnoksia on nähtävillä myös Forssan kaupunginkirjaston takaseinällä.

– Vaihdoin jokin aika sitten bussia Forssassa, ja minulla oli jonkin verran vaihtoaikaa. Ehdin hiukan kierrellä kaupunkia ja koin kaupungin ja sen punaiset tehdasrakennukset kiehtoviksi. Siksi halusin näyttelyn tännekin, Mazzone kertoo. FL

Enrico Mazzonen luonnoksia on esillä Forssan kaupunginkirjastolla tammikuun loppuun asti.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic