Lounais-Häme Forssa

Neuloosiin hurahtaneiden käsityöt lämmittävät — nyt neulotaan lohtuhuiveja menetyksen kokeneille

Hyväntekeväisyyskeräysten kautta löytyy käyttäjä niin lohtuhuiville kuin turvalonkerollekin.
Käsitöihin hurahtaneilta Jaana Ihamäeltä (vas.) ja Kirsi-Marja Suoniemeltä ei tekeminen lopu, sillä hyväntekeväisyyteen voi aina lahjoittaa neuleita ja virkkuutöitä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Käsitöihin hurahtaneilta Jaana Ihamäeltä (vas.) ja Kirsi-Marja Suoniemeltä ei tekeminen lopu, sillä hyväntekeväisyyteen voi aina lahjoittaa neuleita ja virkkuutöitä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sormet syyhyävät neuleen tai virkkauksen pariin. Mutta mitä tehdä, kun koko suku ja ystäväpiiri on villasukitettu, villapaitoja ja -takkeja ei kukaan määräänsä enempää tarvitse ja valmiiden töiden säilytykseen ei kotona ole ylenmäärin tilaa. Tuttu pulma monelle neuloosiin hurahtaneelle.

Onneksi on hyväntekeväisyys: erilaisiin keräyksiin kelpaavat niin huivit, villasukat, pipot kuin lapasetkin. Yksi tuoreimmista keräyskohteista on lohtuhuivien toimittaminen seurakunnille. Huiveja jaetaan esimerkiksi leskeksi jääneille tai muun menetyksen kokeneille. Facebookissa ryhmä Lohtuhuivien lähettiläät on vajaassa vuodessa kasvanut 2500 neulojan yhteisöksi.

– Kun liityin ryhmään, jäseniä oli vähän yli sata, muistelee koijärveläinen Kirsi-Marja Suoniemi.

Pitkät perinteet

Hyväntekeväisyyteen neulominen oli Suoniemelle tuttua jo ennen lohtuhuivejakin. Janskun lanka ja ompelupajan yrittäjä Jaana Ihamäki oli vinkannut keskossukkien keräyksestä eikä Kirsi-Marja Suoniemeä tarvinnut monta kertaa houkutella mukaan.

Jaana Ihamäki on hyväntekeväisyysneulonnan konkari. Hän aloitti neulomalla nuttuja Etiopian lapsille keräykseen, joka jatkuu edelleen ja johon nuttuja neulotaan vieläkin alkuperäisellä mallilla.

– Sytomyssyjä, vauvan sukkia, unipusseja ensikoteihin, turvalonkeroita keskosille ja sylipeittoja vanhuksille, Ihamäki luettelee käsitöitä, joita hän on keräyksiin neulonut ja virkannut.

Lue lisää sytomyssykampanjasta.

Jo perinteeksi on muodostunut ystävänpäivän sytomyssykeräys, johon Ihamäki neuloo itse ja ottaa toimitettavakseen muiden käsissä syntyneitä myssyjä.

– Töitä olen lahjoittanut satoja. Yhtenä vuonna laitoin Facebook-seinälleni kilpailun, jossa piti arvata, kuinka monta työtä ollen vuoden aikana tehnyt. Niitä oli satoja, Ihamäki kertoo.

– Niitä oli 485, täydentää Suoniemi.

Tarkan luvun hän muistaa, koska voitti kyseisen kilpailun, naiset nauravat.

Lohtuhuivi syntyy Kirsi-Marja Suoniemen hevonhierakalla värjäämästä langasta Nikolai-huivin ohjeella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lohtuhuivi syntyy Kirsi-Marja Suoniemen hevonhierakalla värjäämästä langasta Nikolai-huivin ohjeella. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Käsityöt tekevät hyvää myös tekijälleen

Kirsi-Marja Suoniemi myöntää, ettei ole laskenut, kuinka paljon on neuleita lahjoittanut. Sukkia, huiveja tai virkattuja patalappuja syntyy jatkuvasti.

– Yhtenä vuonna lahjoitin Joulupuu-keräykseen kestokassillisen sukkia, pipoja ja lapasia. Paljon lahjoitan myös ihmisille suoraan, esimerkiksi lohtuhuiveja olen antanut vakavasti sairastuneelle ystävälle tai läheisensä menettäneelle. Lahjoituksen ei aina tarvitse mennä jonkun keräyksen kautta, hän pohtii.

Käsityöt ovat Ihamäelle ja Suoniemelle elämäntapa ja rentoutumiskeino. Puikkojen kilistessä unohtuvat omatkin murheet ja silmukoihin neuloutuu monta lämmintä ajatusta. Facebookin käsityöryhmistä löytyy uusia ideoita kokeiltaviksi ja samanhenkistä joukkoa kokemuksia jakamaan.

– Mesessä vaihdamme ohjeita. Kun joku pätkä innostaa, sen haluaa jakaa toisellekin, Suoniemi sanoo.

Sekä Ihamäki että Suoniemi pitävät aina mukanaan keskeneräistä työtä.

– Jos vaan on hetkikin joutilasta aikaa, voi neuloa. Esimerkiksi hammaslääkäripelkoani helpottaa, kun neulon vuoroani odotellessa, Ihamäki sanoo.

– Ja ennen kuin työ on valmis, on mielessä jo seuraava työ, Suoniemi naurahtaa.

Ihamäki ja Suoniemi kannustavat käsitöitä harrastavia mukaan tekemään hyvää.

– Ei tarvitse tehdä kymmeniä töitä, jo yksikin löytää tarvitsijan, he muistuttavat. FL

 

Huivi lesken hartioille

Lohtuhuivien lähettiläät -Facebook-ryhmä perustettiin viime vuoden keväällä.

Ryhmä lähti kasvamaan kulovalkean tavoin, tällä hetkellä siinä on jäseniä noin

2500.

”Virallinen” lohtuhuivin malli on puolalaisen Marysia Nodzykowskan suunnittelema pitkä ja kapea Nikolai-huivi, joka sopii yhtä lailla kaulahuiviksi kuin hartioillekin. Marysia on antanut luvan käyttää ohjettaan lohtuhuiveihin.

Lohtuhuiveja voi neuloa ja virkata myös muilla malleilla, miehille on omia mallejaan.

Forssan seudulla huiveja voi lahjoittaa seurakunnille, seurakunnat toimittavat huivit eteenpäin esimerkiksi lohdutukseksi leskeksi jääneelle tai muuten lohdutusta kaipaavalle.

Lohtuhuivi-info Forssan seurakuntatalon takkahuoneessa tiistaina 11.2. klo 17. Lankalahjoituksia voi viedä seurakuntatoimistoon ma-pe klo 9-13. Kevyet ja ohuet neulelangat soveltuvat huiveihin parhaiten.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic